Siirry pääsisältöön

Omarjuustokakku suolakinuskilla

Omarjuustokakku sai päälleen suolakinuskin ja popcornit ja ai kuinka ne maut sopivatkin yhteen!  Jouduin pitämään puoliani, että saisin viimeisen palan kakkua!

Idea kakkuun lähti idealista- blogista, popcorn-valumakakkuja on kyllä monessa blogissa. 
Tein kakun pieneen 18 senttiseen vuokaan. 24 senttiseen sopisi alla oleva annos, tein siis ohjeesta puolikkaan. Voitele ja jauhota tomusokerilla vuoan reuna  ja laita se kakkualustan päälle.

Pohja

150 g kaurakeksejä
70 g margariinia sulatettuna

Sekoita tasaiseksi muruksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Painele seos vuokaan pohjalle.

Täyte

5 liivatetta
4 dl Flora vispiä
1 pss Omar-karkkia
1 dl Flora vispiä
400 g Philadelphia tuorejuustoa
1/2 dl sokeria - voi jättää poiskin!
3 tl vanilliinisokeria
2 tl caramel siirappia tai 
2  rkl salted caramel sugar jauhetta ( tämän voi jättää poiskin)

Kinuski

1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
2 tl vanilliinisokeria
Ripaus merisuolaa

 2 dl valmiita popcorneja

Koristeluun

Fudgekuutioita
Suklaarullia

Pehmitä liivatteet tilkassa kylmää vettä. Vaahdota Flora vispiä 4 dl. Kuumenna 1 dl Flora vispiä ja Omareita koko ajan sekoittaen miedolla lämmöllä kattilassa, kunnes karkit sulavat. Lisää joukkoon pehmeät, puserretut liivatteet. 

Vaahdota sähkövatkaimella tuorejuusto ja sokeri, lisää Omarkerma vähän jäähtyneenä. Nostele lastalla joukkoon kerma, lisää mausteet, maista ja tarvittaessa mausta lisää. Kaada seos pohjan päälle ja hyydytä yön yli.

Keitä kermaa ja fariinisokeria miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes seos selvästi sakenee. Aikaa voi kulua noin 20 minuuttia. Tee tippatesti - kun pudotat pisaran kastiketta kuumaan veteen ja se kunnolla jähmettyy heti pudottuaan, on kinuski valmis. Lisää vanilliinisokeri ja vähän sormisuolaa tai lusikalla murskaksi painettua merisuolaa.

Jäähdytä kakku kunnolla pakastimessa 15-30 minuuttia. Valuta vähän jäähtynyttä kinuskikastiketta pussista reunoille valumiksi ja sitten kakun päälle reunaosiin. Koristele popcorneilla, fudgepaloilla ja suklaakoristeilla. 

Mitä opin:

Lisäsin kinuskiin vanhan tavan mukaan nokareen margariinia, se tuo kiillon kinuskiin. Eipä olisi pitänyt, koska rasva vaikutti niin, ettei valumat pysyneet kauniina liivatehyytelön päällä eli kakun reunoilla. Kiitos paljon leipojaryhmän jäsenille neuvoista!

Ja toinen opittu asia - tämä ohje taitaa tulla mukaan synttäripöytääni, oli se niin hienon makuista!


Kommentit

  1. HUOM Käytän kaikissa blogini ohjeissa suuria tukun 4 gramman liivatelehtiä. Lasken itse, että yksi iso lehti vastaa 1,4 pientä kaupan lehteä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...