Siirry pääsisältöön

Parsakaalifetapiiras





Päivitetty 1/25

Kirjoitan uunipellillisen ohjeen tästä piirakasta. Tavallisen piirasvuoan määrä on puolet alla olevasta ohjeesta. Tämän piiraanhan voi hyvin pakastaakin, jos sitä sattuisi jäämään - tai sitten teen usein kerralla kaksi piirasta, joista  toinen menee iltapalana tai ihan pääruokana ruokaisan salaatin kanssa. Tämä piiras on meillä ollut perhejuhlissa usein tarjolla ja blogissanikin on aiemminkin ohje, tosin vähän eri pohjataikinalla.
Erilaisia suolaisen piiraan pohjataikinoita löydät täältä. 

Pohja

 kahteen piirasvuokaan tai uunipannulliseen:

250 g margariinia
5 dl hiivaleipävehnäjauhoja tai vehnäjauhoja
1 dl kauranleseitä tai vehnäjauhoja enemmän
2 dl perunasosehiutaleita tai -jauhoa
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl vettä

Voitele ja jauhota piirasvuoka tai suojaa uunipelti leivinpaperilla. Sulata margariini. Lisää päälle kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Sekoita nopeasti, pitkä vaivaaminen sitkistää taikinan.
Kaada taikina vuokaan, päälle jauhoja ja taputtele taikina ohueksi levyksi pohjalle ja reunoille. Jos teet uunipannullisen, laita silikoonialustan tai märän paperin päälle leivinpaperi ja kauli taikina levyksi - voit kokeilla myös toista leivinpaperia taikinan päällä ja sivelet tai kaulit taikinan tasaiseksi ja poistat päällimmäisen paperin. Vedä leivinpaperin päällä taikina uunipannulle.


Täyte

 kahteen piirasvuokaan tai uunipannulliseen:

5 kananmunaa
6 dl kasvirasvasekoitetta tai ruokakermaa 
ripaus mustapippuria
tuoretta timjamia

1 dl silputtua persilja
 2-3 dl Emmentaljuustoraastetta
1 (noin 300 g) parsakaali - keitä niin, että vain vähän pehmiää
200 g fetajuustoa 
(pikkutomaatteja puolikkaina) 

Sekoita munamaidon ainekset ja mausteet kulhossa, lohko parsakaali ja kuutioi juusto lautaselle. 

Ripottele juustoraaste piirastaikinan päälle. Kaada munamaito juustoraasteen ja piirastaikinan päälle. Lisää sitten pinnalle fetajuustokuutiot ja parsakaalit, Paista ensin 200 asteessa ja jos pinta alkaa saada väriä laita leinpsperi päälle ja jatka paistamista lämpö 180-200 asteessa, kunnes pinta on täysin hyytynyt. Näin parsakaalit jäävät kauniisti näkyviin piirassa, eivätkä pala pinnassa. 

Parsakaalista voi käyttää varretkin ohuina kiekkoina piirakkaan  - tai pakastaa ne ja tehdä niistä ihania pasteijoita anoppini ohjeella - täytteeksi keitettyä riisiä, keitettyä kananmunaa ja parsakaalia, vähän kermaa, suola ja pippuria. Taikinaksi käy kaupan valmis lehtitaikina. Parsakaali sopii myös munakkaan pinnalle. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...