Siirry pääsisältöön

Bahaman risteily 1





Miamin matkaamme kuului 3 yön risteily Bahamalle. Olimme miettineet risteilyä Karibialla tai Aasiassa maasta toiseen ja pyysimme tarjouksiakin, mutta epäilimme jaksammeko laivalla oloa ja toisaalta matkat olivat etenkin joulun aikaan kalliita ja aikataulujenkin piti täsmätä koulun loma-aikoihin. Tämä lyhyt Bahaman risteily tuntui sitten hyvältä kokeilulta. Lähdimme perjantaina noin klo 16, olimme lauantain Bahaman pääkaupungissa Nassaussa, sunnuntai oli päivä merellä, nautimme laivan ohjelmista ja maanantaiaamuna palasimme Miamiin.


Moni varaa Karibian risteilyt suoraan laivayhtiöiltä, matkamessuilla tapasimme välittäjiä, mutta itse teimme varauksen kotkalaisen matkatoimiston kautta – saimme liput, mutta kaikki muu olikin sitten omatoimimatkaa. Niinpä sitten jännitin aamulla, miten tässä ja käy ja sain todeta, että jos minun kielitaidollani tämä olisi hoidettu olisimme varmaan joutuneet Havaijin laivaan!

Emme yleensä käytä takseja, vaan seikkailemme julkisilla kulkuvälineillä, koska seikkaileminen sinänsä on osa matkan hauskuutta. Miamin risteilijäsatamaan otimme silti taksin ja epäselväksi jäi loppumatkan ollessa tunneliajoa, menikö se tunneli meren alta – gps-yhteys katosi ainakin - lisäys, on se meren alainen tunneli.



Kannattaa muuten ladata kotona offline Map sovellus matkakohteesta kännykkään, se näyttää ilman nettiyhteyttä gps:n avulla missä kohtaa kartalla olemme ja näyttää myös reitin kohteeseen. Yleensä julkisten kulkuvälineiden reitit saa myös kännykkäsovelluksena kaupunkikohtaisesti. Google reitittää, näyttää julkisen liikenteen välineet, numerot, seisakkeet ja aikataulutkin hienosti. En lähes koskaan käytä maksullista nettiyhteyttä matkoilla, Euroopassahan onkin nykyään lähes samat maksut kuin Suomessa. 

Checkingaika laivaan oli tarkkaan määritelty puoleksi tunniksi ja korostettiin, ettei kannata tulla satamaan aiemmin. Matkalaukut otettiin meiltä heti satamassa ja toimitettiin suoraan hyttiin. Ohje oli, että vain lentolaukun kokoiset kelpaavat ja yksi matkustajaa kihti. Otimme sitten pari laukkua mukaan. Satamassa ei sitten ollutkaan väliä checking-ajalla tai laukkujen koollakaan! Laukkujen koko oli törkeä  vain silloin, kun laukut toimitetaan laivaan -  ja harvahan täällä itse laukkuaan kantaa.

Laivan turvatarkastukset olivat tosi tarkat – kuten lentokentällä, mutta enemmän. Jokainen matkustaja valokuvattiin boardingpassin kanssa. Hyteistä käskettiin – ja tarkastettiin - kaikki ihmiset kuulutuksella ulos seisomaan pelastusvenekansille, jossa taas tarkistettiin hyttikortin ja valokuvien kanssa ketä missäkin hytissä on, lapset merkittiin rannekkeilla ja selvitettiin tarkasti pelastautumisohjeet. Menihän siinä lähes neljä tuntia lähdön meinaamisessa, mutta syythän tähän on. Sitten aukesikin valtavan upeat maisemat laivalta Miamin rannoille, ah sitä kauneutta! South beach kuvassa



Hytissä kuten muuallakin täällä puhalsi ilmastointi tosi kylmänä eikä säätö auttanut. Miehen soittaeasa respaan ihmettelin puhelun pituutta, mutta joku Suomi- ystävä siellä kehui Suomen ihanuutta ja kaakaokin on kuulemma niin hyvää Suomessa, mutta kysyi sitten, miten te voitte palella hytissä, Suomessahan olette tottuneet kylmään. Kuulin miehen vastaavan, että” hei, meillä lämmitetään talot! ” No lämmitystä ei täällä saada, mutta huovat saimme.

Laiva Carnival Victory on kuin suuri Ruotsin laiva, luksusta vähän enemmän, mutta näkyy, että laiva on rakennettu jo vuonna 2000. Laivaan sopii 2758 matkustajaa ja henkilökuntaa on 1100 henkilöä 60 eri maasta! Niinpä täällä oli vaikea ymmärtää englantia, kun sitä lausuttiin niin monella tavalla. Laivan kännykkäappsi, jossa on tietoa ohjelmasta ja rahan käytöstä, kannattaa ladata jo etukäteen, ostin laivalta rajatun wifiyhteyden, mutta se oli todella hidas.







Laivalle annetaan etukäteen terveystodistus ja luottokorttitiedot. Ohjelmat, ruokailut, juomat sisältyvät laivamatkan hintaan, mutta palvelurahaa veloitetaan kortilta noin 13 e/matkustaja / päivä - eipä muuten veloitettukaan, ehkä sekin kuului matkan hintaan! Ostot maksetaan hyttikortilla, joka veloittaa luottokorttia. Viimeisenä​ iltana tuli lasku tarkistettavaksi hytin oven alta. Samoin toimitettiin aina päivän ohjelma risteilyvieraille edellisenä iltana. 






Egs benedigt on ruokalaji, josta puhun työssäni joka vuosi, mutta koskaan en ole maistanut. Olipa ilo löytää niitäkin! Benediktinmunat on alkujaan pohjoisamerikkalainen aamiainen tai brunssi. Se sisältää halkaistun sämpylän, joka on täytetty paistetulla kinkulla tai pekonilla ja uppomunalla, maustettuna hollandaisekastikkeella. Tässä kuvassa pekonin tilalla oli lohta.


Kuutioituja melooneja oli joka paikassa tarjolla, niin hotellissa kuin laivalla.










 


Heti laivaan tullessa oli lounas runsaista noutopöydistä, kakkuja, keksejä ja kuppikakkuja jälkiruoaksi. Kolmen ruokalajin Illallinen tarjottiin a'la carte  ravintolassa ja juomien kera se sisältyi matkan hintaan. Ravintoloita on useita, joista voi valita mieleisen. Illallispaikka on aina sama ja ilmeisesti paikat oli jaettu kansallisuuksien mukaan, koska mekin saimme seuraksemme Miamissa asuvan suomalaisen nuoren rouvan ystävineen. Saimme kuulla mielenkiintoista tietoa Miamissa asuvien arjesta. 








Cinnamon Bun





Miamissa on kuulemma kuumin vuosi pitkään aikaan, mutta meidän matkamme ajaksi osui esim. tänään harvinaisen kylmä päivä. Aurinkoa saimme silti ottaa sviitin ulkoparvekkeella hetken ennen illallisruokaa. 













Laivan henkilökunta oli tosi ystävällistä ja avajaisohjelmassa korostettiin, että olemme ihmiset kaikki yhtä perhettä, vaikka lähes jokaisesta maanosasta matkailijoita laivalla onkin.


Laivalla oli useita ulkoaltaita, poreilla ja ilman. Ne olivat kyllä täynnä ihmisiä, mutta uskaltauduimme uimaan tai porealtaaseen useamman kerran.







Iltaisin allasalueella katsottiin elokuvia suurelta screeniltä.

Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...