Siirry pääsisältöön

Bahaman risteily 2

28.10.2017 Rantauduimme Bahaman saarten pääkaupungin Nassaun satamaan. Maihin ja laivaan sai kulkea vapaasti, mutta jokainen ulos menevä matkustaja valokuvattiin hyttikortin kanssa ja sisääntulevien matkatavarat läpivalaistiin. Sataman ulkopuolella odotti monta kuljetusta tai retkiä​ tarjoavaa markkinamiestä. Skoottereita ja mönkijöitä oli myös vuokrattavana.

Bahamasaaret näkyivät aamulla parvekkeellemme


Nassaun satamaan oli saapunut muitakin 













Olimme suunnitelleet rantapäivää, koska pienen kaupungin alueella oli useita hyvä hiekkarantoja, joita huuhteli turkoosi kirkas merivesi. Oli luvattu kuitenkin sadetta ja illalla myrskyä, joten kuljimme katsomassa nähtävyyksiä ja  kävelimme Flamingopuistoon, mutta lähellä sitä alkoi todellinen kaatosade.  Kun se vähän vaimeni, hyppäsimme paikallisbussiin ja palasimme keskustaan. Hevosajelu oli siellä sopivasti ennen laivaan menoa.














Nassaun merirosvomuseota on kehuttu, orjuudesta kertova museo on myös Nassaussa.  Lähellä satamaa oli tarjolla edestakainen laivamatka  8 dollarilla paratiisirannalle, jonka lähellä on vesipuisto ja jokin delfiinialue. 

Puusta tehtiin monenlaisia taidokkaita hahmoja.



Caribialaista rommikakkua myytiin useassa paikassa

Illalla oli laivalla odotti kolmen ruokalajin elegant dinner, jonne tuli pukeutua juhlavammin - kaikki eivät sitä noudattaneet ja ilmeisesti ei  juuri ketään käännytetty toisiin ravintoloihin, joita kyllä laivalla riitti.  Ruokalista muuttui vähän joka illallisella ja toki oli kiva tilata joka ilta erilaista ja ihailla annoksia. Valokuvaajia oli laivalla usein, myös tässä illassa ja harmitti, että kieltäydyin kuvauksesta, koska tuona iltana otetut kuvat olivat kyllä huippuhienoja, mustavalkoisia. Kuvia sai ostaa matkan aikana.

Ruokailun jälkeen oli huippuhyvä varietee ja iltamyöhään kävimme vielä allaskannella katsomassa elokuvaa suurelta screeniltä. Sarjassa kokemuksia - lämmin pimeä yö, aaltojen loiske ympärillä ja keskellä suurta merta ulkoilmaelokuvissa!



29.10.2017 Tänään oli ihana aurinkoinen päivä​ merellä ja saimme nauttia auringon ottamisesta, ihanasta lämmöstä ja kastautumisesta altaissa ja porealtaissa ja kirjojen lukemisesta. Kävimme aamupalabrunssilla, jossa menikin kyllä sormi suuhun mutkikkaan tilauslistan kanssa, emme todella tienneet mitä ja miten pitäisi toimia! Onneksi mies hoksasi kysyä mitä tarjoilija suosittelee. Niinpä sitten aamiainen koostui eri ruokalajeista, jotka tuotiin pöytään näin: 1. Kahvi, tuoremehu ja groissantti
 2. Hedelmälautanen ja raejuustoa
 3. Paahtoleipä ja munakas
 4. Kahvi ja salted caramel cheesecake. Kahvia kaadettiin koko aterian ajan lisää ja lisää..



  




Lounaan sai myös syödä itse valtsemassaan ravintolassa. Valitsimme hedelmiä, juustoja ja kakkumaistiaiset noutopöydästä. Kuvatessani kakkuja tarjoilijat houkuttelivat, että mitä niitä kuvaat, maistaa niitä pitää! Mainttakoon, että ruokalautasena noutopöydissä oli muoviset pienen tarjottimen kokoiset lautaset ja kyllä ne kukkuroillaan oli monella ruoan ottajalla.
Laivalla oli parikin baaria, joista sai hamppareita, grilliruokaa ja ranskalaisia - noille tarjottimen kokoisille lautasille. Näihin baareihin oli jatkuva jono, samoin kun 24 tuntia auki olevaan pitseriaan. Automaateista allasalueen läheltä sai koko ajan kahvia, limsaa ja jäätelöä - onneksi vettäkin.

Erikoista oli, että suurella kaivalla oli vain pienen pieni karkkimyymälä. Karkkeja ei näkynyt maissakaan kaupoissa sellaisia määriä, mitä Suomessa on. Ja toinen ihmetyksen aiheeni oli kakkukahviloiden puute laivalla ja vähäisyys maissa. Mutta ranskalausua ja hamppareita ja sandwichejä ja majoneesia oli joka paikassa tarjolla.

 ym.

Päivällä oli allaskansilla hauskaa ohjelmaa mm. Mr- kisa, johon osallistui vapaaehtoisia yleisöstä. Kilpailussa esim bodausasento, sexymachinetanssi, peppushake ja prinsessan pelastusoperaatio. Yleisö oli täysillä mukana!






Hyttiemäntämme oli Philippiineiltä. Hän kertoi olevansa laivalla töissä 6 kk yhtäjaksoisesti, sitten on 2 kk vapaata. Englanninkielisen koulun aloittanut lapsi on siskon hoidossa äidin ollessa työssä - juttelimme kielitaidon merkityksestä tulevaisuuden maailmassa.






Illalla -kuten eilenkin- saimme katsella ja kuunnella valtavan upeita tanssi- ja musiikkiesityksiä aiheena amerikkalainen musiikki vuosikymmenien läpi. Aivan sanattomaksi veti tuo esitys, kyllä nautin! Kaikki nämä esitykset ja ruokailut sisältyvät risteilyyn. Lisäksi oli musiikkitietovisa 80-90-luvuilta, halloween pukukilpailu -paras puku palkitaan ja bingoa, esittelyitä, komediaesityksiä, hyväntekeväisyyshuutokauppaa ym. Kolmen ruokalajin illallisen jälkiruoan aikana hienoimmassa ravintolassa kaikki tähän saakka virallisen kankeasti esiintyneet tarjoilijat kerääntyivät salin keskellä olevaan portaikkoon ja lauloivat yhdessä yleisölle kauniin kauniin laulun "toivottavasti olette nauttineet laivalla olostanne ja toivomme teidän tulevan uudestaan!" Sen jälkeen muutama tanssija hyppäsi ruokapöydille esittämään gangnam style tanssin ja tarjoilijat yhtyivät siihen. Hauskaa ja upeaa!





30.10.2017
Laiva saapui takaisin Miamiin klo 8 aamulla. Sitä ennen oli aamupalatarjoilut ravintoloissa. Laivalta järjestyisi kuljetus lentokentälle -asiakkaitahan oli eri puolilta Amerikkaa ja eri puolilta maailmaa. Me palasimme taksilla hotelliin, jonne jätimme matkalaukut - osa tavaroistamme olikin siellä.



Ehdimme vielä tiistainakin viettää aikaa hotellin altaalla.


Lähdimme Sweet lady cake supplies - myymälään ja olin onnellinen, että löydimme reitin sinne bussilla. Pettymykseni oli suuri, kun saimme eräältä tummalta rouvalta kuulla, että liike on juuri lopetettu ja omistaja on siirtynyt toimimaan kotoa kädin. Yritin lähettää tekstiviestiä, mutta vasta illalla sain sähköpostin lähtemään. Ikävää, että netissä on kartta ja myymälän aukioloajat ha sevon arvioitu kovin suosituksi, eikä olekaan auki. Palasimme kauppojen ja aivan ihanan italialaisen leipomon ja kahvilan kautta hotellin allasalueelle lämmöstä nauttimaan. Huomenna lähtee lento kotiin. Lapsenlapseltamme jo saimme ikävöin-viestejä. Matka oli ihana, kertyi paljon kauniita muistoja ja opimme paljon, rohkeus kasvoi, kun selviydyimme monesta asiasta matkan aikana.








Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...