Siirry pääsisältöön

Glögikakku 2017



Tein eilen glögikakun tällaisella suhteella...maistelin ja lisäsin aineksia . Tuli todella jouluisen hyvää maultaan!! kahvipöydässä kakku sai kehuja usealta maistelijalta.

 Aiemmassa ohjeessani oli liivatetta liian paljon ja appelsiininkuorikin voi jättää glögikakun maun liian voimakkaaksi, joten uusi ohje oli tarpeen, eikä valmisohjeet oikein vaatimuksiiini taipuneet, niinpä oli itse koottava ohje :)


Ihana glögikakku


150 g pipareita 
60 g margariinia - sulata


300 g Philadelphiaa
 2dl piparkakkurahkaa
3 1/2 tukun isoa liivatetta tai 4-5 kaupan pientä
1 dl appelsiinitäysmehua
2 dl kermaa
2 dl tomusokeria
1 van.tangon siemenet
3 tl dansukker vanilliinisokeria
1 rkl sitruunamehua
Maun mukaan vanilliinisokeria voi lisätä


Piparinmuruja voi laittaa joukkoon, minä en laittanut. Ohje täydentyy työohjeella


Glögipäällinen

2 dl glögiä
2 isoa tukun liivatetta tai 3 kaupan pientä
(tai 3 dl ja 3-4  liivatetta, jolloin glögikerros on paksumpi)
joulunpunaista elintarvikeväriä esim Progel pastaväri, käytin Sugar Flairin Christmas red-väriä

Pohja: Hienonna monitoimikoneella piparit, lisää sulatettu margariini. Srayaa vuokaspraylla tai voitele öljyllä irtopohjavuoan reuna, tomusokeroi kevyesti., ripsauta ylimääräinen sokeri pois naputtamalla reunaa. Aseta irtopohjakakkuvuoan reuna kakkualustan päälle. Painele piparimuru pohjaksi.

Täyte: Liota liivatteita kylmässä vedessä, kunnes ne pehmiävät. Vaahdota kerma, lisää loppuvaiheessa vatkaamista sokerit ja vaniljatangon siemenet. Jätä kerma odottamaan. 

Vatkaa sähkövatkaimella rahka ja tuorejuusto sekaisin. Liota liivatteet kiehuvan kuumaan appelsiinimehuun, kaada seos rahka-juustoseokseen ja vatkaa sähkövatkaimella. Lisää kerma lastalla varovasti nostellen, sekoita joukkoon sitruunamehu ja maista. Mausta tarvittaessa lisää. Kaada täyte muruseoksen päälle. Anna hyytyä kylmässä yön yli tai pikaisemmin pakasteessa esim. 1/2-1 tunti. 

Päällinen: Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä. Kuumenna 1/2 dl glögiä kiehuvaksi, lisää liivatteet, sekoita tasaiseksi. Lisää loppu glögi ja väriä, sekoita, anna jäähtyä haaleaksi. Puhdista kakkuvuoan reunat, niin ettei yhtään kermaseosta ole reunoilla - näin saat glögipäällisen kauniisti päälle. Nostele glögihyytelöä lusikalla kakun päälle. Hyydytä. 

Jos mehuliivateseos hyytyy liikaa, sitä voi lämmittää ja jäähdyttää useamman kerran uudelleen, liivate sulaa lämmössä ja hyytyy kylmässä. Jos ensimmäinen kerros glögiseosta ei mene tasaisesti kakun päälle, hyydytä se ja lisää uusi kerros päälle.

Koristele hyytynyt kakku - suklaa, candy melts napeista tai valkosuklaasta tehdyt koristeet ja kermavaahto kestävät liivateseoksen päällä hyvin, sen sijaan marengit ja macaronssit sekä sokerimassakoristeet vaativat alleen eristeeksi joko suklaata tai keksimurua tai kermavaahtokin auttaa vähän. Pikeeri ja pitsit sulavat nopeasti liivateseoksen päällä. Tähtianis, pannulla ruskeiksi paahdetut appelsiiniviipaleet, viikunalohkot, kanelitangot yms. sopivat koristeeksi jouluiseen kakkuun.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...