Siirry pääsisältöön

Käpykakku



Huomaa 5 virhettä, voisi olla tämän kakun nimi :) Vaan eipä ollutkaan aprillikakku, vaan uudenvuoden kakku. Tahdoin kokeilla valkoisen käpykakun valmistusta ja innolla aloitin tekemään kahta kakkua. Vaan kuinka kävi - kausista tuli vähän suuremmat kuin ajattelin, kävyvtä tuli liian korkea, joten muoto ei onnistunut ja voi sentään - kuka se leikkasi nuo suomut väärin päin - sen huomasin vasta kahvipöydässä kakkua maistellessani. Vaan maku oli kyllä käpykakussa suussa sulavan pehmeä, ei liian makea, tämä on hyvä ohje. Kakku on gluteeniton, koska se leivotaan pelkillä perunajuhoilla, mutta päälle laitettavan massan gluteenittomuus on tarkistettava erikseen tuoteselosteesta, esim. Satin ice, Confetin kaulintamassa, Funcakes, Madame Loulou- sokerimassa ja  Renshaw Extra ovat gluteenittomia ( kiitos saamistani asiantuntijaneuvoista tämän suhteen). Käytin kakkua tehdessäni mukaillen  Dansukkerin ohjetta, jolla olen ruskean käpykakun tehnyt vuosia sitten. Ohjeeni on tietysti yhdelle kakulle, vaikka kuvissa onkin kaksi kakkua tekeillä.

Käpykakku 

Ensin valmistin hillon ja marenkivoikreemin

Vadelmahillo

(tein tätä 2 x ohjetta suuremman annoksen, jätin osan hillosta jääkaappiin)

140 g vadelmia
30 g punaherukoita
noin 40 g hillo- ja marmeladisokeria

Laita pakastemarjat kattilaan, sulata hetki miedolla lämmöllä. Lisää hillo-marmeladisokeri, kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä 2–5 minuuttia sekoittaen. Kuori vaahto. Laita kattila hetkeksi kylmään veteen, niin hillo jäähtyy ja jähmettyy.  

Marenkivoikreemi

(tämä annos on liian suuri, osan voi pakastaa ilman tuorejuustolisäystä)

3 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
200 g Sunnuntai margariinia
vanilliinisokeria
100  g tuorejuustoa
valkoista väriä esim. Wilton
Haluttaessa karamellisiirappia tai lemon curdia voi lisätä joukkoon

Tee vesihaude- alimpaan kattilaan vettä kiehumaan niin, ettei vesipinta kosketa ylemmän kattilan pohjaa. Kuumenna sekoitellen ylemmässä kattilassa sokeri ja valkuaiset 60-65 asteeseen -ei yli, ettei sokeri kiteydy, eikä valkuaiset saa alkaa kypsymään, jolloin kattilan laitaan ilmestyy valkoisia riekaleita!. Kaada seos yleiskoneen teräskulhoon ja vatkaa, kunnes seos olisi kädenlämpöistä -tämä ottaa aikaa! Voit nopeuttaa asiaa esim. kesähelteellä kylmillä pyyhkeillä vatkauskulhon ympärillä. Lisää sitten nokare kerrallaan Sunnuntai margariinia jatkaen vatkaamista. Jos massa juoksettuu, jatka vaan vatkaamista, sen pitäisi tasaantua. 

Vatkaa tuorejuusto eri kulhossa hyvin tasaiseksi ja lisää se käsin, kaapimella tai lastalla sekoittaen marenki-rasvaseokseen. Sekoita tasaiseksi, kokkareita ei saa juustosta jäädä. Tässä vaiheessa seos juoksettuu helposti liiallisesta vatkaamisesta ja vaikka juoksettunut, rakeisen näköinen seos kelpaa syötäväksi hyvin makunsa puolesta, niin se ei ole kaunista, eikä sitä voi käyttää kakun pinnalla. Jos iso määrä marenkimassaa juoksettuu, harmittaa se niin ajan kuin rahan puolesta. Kerran auttoi, kun lisäsin tuorejuustoa juoksettuneeseen massaan, sen rakenne korjaantui.

Kakkupohja

Paistetaan öljytyn leivinpaperin päällä uunissa 175 asteessa
5 kananmunaa2 dl Siro sokeria2 1/4 dl perunajauhoja2 tl vaniljasokeria Dansukker1 tl leivinjauhetta
Kostutus1/2-3/4 dl omenamehua(2 rkl rommia)

Kuumenna uuni 225°. Öljyä leivinpaperi ja pane se uunipellille. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita perunajauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja sekoita kevyesti. Kaada taikina pellille. Paista noin 7 minuuttia. Perunajauho tekee pohjasta samettisen pehmeän.

Täyte

1 1/2 dl Flora vispiä

1 vaniljarahka
1 dl ranskankermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
3 rkl sokeria
3 tl vanilliinisokeria

Kakun väliin myös 2 dl kiinteää omena- tai vadelmahilloa (ohje yllä)

Vaahdota kerma ja rahka yhdessä, lisää ranskankerma ja mausteet, maista maku, jätä kylmään odottamaan. 

Pinnalle

marenkivoikreemiä (tuorejuustolla ja ) vaniljalla maustettuna)
300 g sokerimassaa tai minä käytin 1/2 Satin Ice - massaa ja puolet vaahtokarkkimassaa
Dansukker Tomusokeria

Tee paperista kävyn muotoinen kaava, jota leikkaat pienemmäksi aina joka kerroksen jälkeen. Käpy jää paksummaksi sekä korkeudeltaan että leveydeltään takaosastaan. Leikkaa jäähtyneen kakkulevyn neljänneksestä suurin käpyaihio. Kostuta ja levitä hillo ja kermavaahto päälle. Leikkaa seuraava kävynmuotoinen kakkulevy pienemmäksi ja aseta se hillon päälle. Jatka kostuttaen ja täyttäen sekä kakkusuikaleilla muotoillen, kunnes kakku on kävyn muotoinen.






Anna kakun mielellään jähmettyä kylmässä yön yli tai jäähdytä se kunnolla pakastimessa. Levitä sitten huoneenlämpöinen pehmeä marenkivoikreemi kakun päälle, tasoita samalla kakun pintaa -ensin ohuesti yksi kerros - kakku kylmään, mielellään pakastimeen 15-30 minuutiksi, uusi kreemikerros, tasoitus ja taas kakku kylmään. 

Pehmitä ja sekoita massat silikoonialustan päällä. Puolet Satin Icea ja puolet Funcakes-massaa tai vaahtokarkkimassaa on hyvä, repeämätön yhdistelmä.  Pyyhi ensin kylmällä vedellä ja nukkaamattomalla paperilla silikoonialusta täysin puhtaaksi pölystä - kaikki sellainen näkyy helposti valkoisessa massassa. Kauli massa ohueksi pyöreäksi levyksi - tarvittaessa käytä jauhoina maissijauhoa tai perunajauhoa, yleensä mitään jauhoa ei tarvita. Tarkista koko ajan, ettei massa tartu alustaan. Voit kaulia massaa myös muovikelmun läpi, jolloin se tarttuu muovikelmuun ja on helppo siirtää kakun päälle. 

Mittaa massalevyn leveys ja pituus. Siirrä sitten massalevy kylmän kakun päälle, venytä reunoja ja tasoita massaa toisella kädellä ylhäältä alaspäin. Lopuksi leikkaa esim. pitsaleikkurilla kakun alareuna siistiksi, siihen voit kietoa nauhan tai tehdä massanauhan tai helminauhan koristeeksi. Leikkaa kakkuun suomut saksilla tai minä tein terävillä pinseteillä, ennen kuin kakun pinta kovettuu. Koristele. Laita sitten kakku kylmään ja herkuttele myöhemmin. 
VAIHTOEHTOISESTI VOIT TEHDÄ DANSUKKERIN OHJEEN RUSKEAN PÄÄLLISEN:
tai käyttää ruskeaa esim. suklaan makuista valmismassaa

Kuorrutus

3 1/2 dl Dansukker Kaakaotomusokeria
150 g mantelijauhetta
2 kpl kananmunan valkuaista, pieniä

Mittaa kuorrutuksen aineet kulhoon ja sekoita. Lisää tarvittaessa kaakaotomusokeria ja mantelijauhetta, että saat kuorrutuksesta kaulittavan. Kääri kuorrutus kelmuun ja pane se 2-3 tunniksi jääkaappiin.

Tomusokeroi kuorrutus, kauli se levyksi kelmun päällä ja kumoa kakun päälle. Siisti reunat. Pane kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Siivilöi tomusokeri pinnalle ja leikkaa kävyn suomut saksilla.




Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kiitis, olet niin ihanan kannustava...vaikka meni nyt kävyn suomutkin väärään suuntaan 😀😀. Mutta tämä on perinne jouluna jo meillä - hyvän makuinen.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...