Key lime pie eli limepiirakka, on kotoisin Key Westista, jonne monet suomalaisetkin Miamin lomallaan autoilevat. Finnairhan lentää suoraan Miamiin. Huomasimme syksyllä, että Miamin lomalla et oikeastaan kaupungin ranta-alueita ja turistikohteita pitemmälle pääse ilman autoa, esim. ostoskeskuksiin kulkeminen bussin kanssa ottaa aikaa niin paljon ja on sen verran vaikeaa, että ymmärsimme, miksi auton vuokraamista suositellaan. Toisaalta muutaman päivän lomalla riittä katsottavaa kyllä retkille osallistuen ja busseillakin seikkaillen. Key Westin aluetta emme siis nähneet, mutta key lime piirasta maistelimme kyllä jopa kuuluisassa Cheesecake Factory-kahvilassakin. Matkakertomustamme ja tarinaa Floridan ja Karibian herkuista pääset lukemaan täältä.
Floridassa kasvaa paljon limepuita ja sekä Key lime piiras että Lemon cake on suosittua. Limehedelmä on siellä makeampi kuin meillä ja sanotaan, että lähimmäksi sikäläistä makua pääsee yhdistämällä limehedelmän mehua ja sitruunan mehua ja sokeria. Key lime piiraassa on ohut keksipohja ja täytteessä kondensoitua maitoa ja limemehua, joka paistettavassa piiraassa hyydytetään kananmunan keltuaisilla. Minä tein juustokakun ilman uunia, liivatteella hyydyttäen - näitäkin ohjeita amerikkalaisilla nettisivuilla on. Olen tehnyt Key lime piirastakin, mutta ohjetta ei ole blogissani, joten jos se kiinnostaa, ohjeet ovat kaikki samanlaisia, tässä Kodin Kuvalehden ohje Key lime piiraaseen.
Key lime juustokakku ilman uunia
(tein kaksi kakkua 15 cm (kuvassa) matala ja 18 cm korkeampi. Tästä annoksesta saa yhden halkaisijaltaan 22-24 senttisen kakun.)
Pohja
150 g digestivekeksejä tai Oreokeksejä tai kaurakeksejä
50 g margariinia - sulata
Sekoita keksit ja sulatettu margariini monitoimikoneella. Sprayaa vuokaspraylla tai voitele öljyllä irtopohjakakkuvuoan reuna, tomusokeroi kevyesti. Laita vuoka tarjoilualaustan tai kakkupahvin päälle ja painele pohjalle muruseos. Tasoita reunat. Huomasin, että Oreokeksistä tulee tosi mureva muruseos, joka helposti sotkee kakun reunaa, siisti siis reuna ennen juustomassan laittamista.
Täyte
5 1/2 isoa Meiran liivatetta (tukusta) tai 6-7 pientä liivatelehteä
2 1/2 dl Flora vispiä tai kuohua tai kermaa
1 prk eli 3 dl kondensoitua maitoa
200 g Philadelphia tuorejuustoa tai sitruunatuorejuustoa
1 limetin kuoriraaste (ei valkoista osaa)
2 dl limemehua
Dansukker vaniljasokeria, vanilliinisokeria tai vaniljauutetta, sokeria ja sitruunanmehua maun mukaan mausteeksi
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma, ei liian kovaksi, jotta saat tasaiset reunat juustokakkuun sen hyytyessä. Vatkaa toisessa kulhossa ensin tuorejuusto tasaiseksi, lisää kondensoitu maito ja limetin kuoriraaste. Kuumenna noin 1/2 dl limemehua, liuota liivatteet mehuun, kaada tuorejuustoseokseen koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Lisää loppu mehu vatkaten samalla. Nostele kerma lastalla joukkoon, maista ja mausta lisää tarvittaessa. Kaada seos kakkuvuokaan. Hyydytä kylmässä yön yli tai nopeammin pakasteessa. Kakun voi pakastaa ja sulattaa yön yli jääkaapissa.
Koristele ennen tarjoilua.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: