Siirry pääsisältöön

Keylime juustokakku




Key lime pie eli limepiirakka, on kotoisin Key Westista, jonne monet suomalaisetkin Miamin lomallaan autoilevat. Finnairhan lentää suoraan Miamiin. Huomasimme syksyllä, että Miamin lomalla et oikeastaan kaupungin ranta-alueita ja turistikohteita pitemmälle pääse ilman autoa, esim. ostoskeskuksiin kulkeminen bussin kanssa ottaa aikaa niin paljon ja on sen verran vaikeaa, että ymmärsimme, miksi auton vuokraamista suositellaan. Toisaalta muutaman päivän lomalla riittä katsottavaa kyllä retkille osallistuen ja busseillakin seikkaillen. Key Westin aluetta emme siis nähneet, mutta key lime piirasta maistelimme kyllä jopa kuuluisassa Cheesecake Factory-kahvilassakin. Matkakertomustamme ja tarinaa Floridan ja Karibian herkuista pääset lukemaan täältä.

Floridassa kasvaa paljon limepuita ja sekä Key lime piiras että Lemon cake on suosittua. Limehedelmä on siellä makeampi kuin meillä ja sanotaan, että lähimmäksi sikäläistä makua pääsee yhdistämällä limehedelmän mehua ja sitruunan mehua ja sokeria. Key lime piiraassa on ohut keksipohja ja täytteessä kondensoitua maitoa ja limemehua, joka paistettavassa piiraassa hyydytetään kananmunan keltuaisilla. Minä tein juustokakun ilman uunia, liivatteella hyydyttäen - näitäkin ohjeita amerikkalaisilla nettisivuilla on. Olen tehnyt Key lime piirastakin, mutta ohjetta ei ole blogissani, joten jos se kiinnostaa, ohjeet ovat kaikki samanlaisia, tässä Kodin Kuvalehden ohje Key lime piiraaseen.


 Key lime juustokakku ilman uunia


(tein kaksi kakkua 15 cm (kuvassa) matala ja 18 cm  korkeampi. Tästä annoksesta saa yhden halkaisijaltaan 22-24 senttisen kakun.)

Pohja 


150 g digestivekeksejä tai Oreokeksejä tai kaurakeksejä
50 g margariinia - sulata

Sekoita keksit ja sulatettu margariini monitoimikoneella. Sprayaa vuokaspraylla tai voitele öljyllä irtopohjakakkuvuoan reuna, tomusokeroi kevyesti. Laita vuoka tarjoilualaustan tai kakkupahvin päälle ja painele pohjalle muruseos. Tasoita reunat. Huomasin, että Oreokeksistä tulee tosi mureva muruseos, joka helposti sotkee kakun reunaa, siisti siis reuna ennen juustomassan laittamista.

Täyte


5 1/2 isoa Meiran liivatetta (tukusta) tai 6-7 pientä liivatelehteä
2 1/2 dl Flora vispiä tai kuohua tai kermaa
1 prk eli 3 dl kondensoitua maitoa
200 g Philadelphia tuorejuustoa tai sitruunatuorejuustoa
1 limetin kuoriraaste (ei valkoista osaa)
2 dl limemehua
Dansukker vaniljasokeria, vanilliinisokeria tai vaniljauutetta, sokeria ja sitruunanmehua maun mukaan mausteeksi

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma, ei liian kovaksi, jotta saat tasaiset reunat juustokakkuun sen hyytyessä. Vatkaa toisessa kulhossa ensin tuorejuusto tasaiseksi, lisää kondensoitu maito ja limetin kuoriraaste. Kuumenna noin 1/2 dl limemehua, liuota liivatteet mehuun, kaada tuorejuustoseokseen koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Lisää loppu mehu vatkaten samalla. Nostele kerma lastalla joukkoon, maista ja mausta lisää tarvittaessa. Kaada seos kakkuvuokaan. Hyydytä kylmässä yön yli tai nopeammin pakasteessa. Kakun voi pakastaa ja sulattaa yön yli jääkaapissa. 

Koristele ennen tarjoilua.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...