Siirry pääsisältöön

Laiskan emännän piirakat


Nämä piirakat syntyvät yhtä nopeasti kuin keittoruoka, etenkin, jos riispuuro on valmiiksi keitettynä tai löytyy pakastimesta. Tein näitä helppoja piirakoita usein lasten ollessa pieniä, mutta nyt en olekaan vuosiin leiponut näitä. Tässä teille muillekin kiva ohje kokeiltavaksi.


Laiskan emännän piirakat ("Helpposet") n. 12 kpl


Riisipuuro täytteeksi 

1 dl vettä
3/4 dl puuroriisiä
3 -4 dl kevytmaitoa
1/4 tl  suolaa
1/2 kananmuna

Valitse paksupohjainen kattila tai teflonkattila, koska teräskattilassa maito palaa helposti pohjaan. Jos käytät teräskattilaa, kypsennä puuroa pidempään ja aivan matalassa lämpötilassa, vähän väliä sekoitellen. Keitä vesi, lisää riisi, keitä sekoitellen, kunnes vesi lähes imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keittele pienellä teholla välillä sekoitellen 1/2 - 1 tunti- Lisää ripaus suolaa. Jäähdytä puuro. lisää 1/2 -1 kananmuna sitomaan puuroa.

Pohjataikina
2 1/2 dl vettä
1 1/2 dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa
1/4 pala hiivaa
noin 1 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Lämmitä uuni 200 - 250 asteeseen. Sekoita hiutaleet kiehuvaan veteen. lisää suola, hauduta kypsäksi noin 5 min. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Lisää pieneen vesitilkkaan sekoitettu hiiva ja jauhoja sen verran ,että saat pehmeän, lusikalla levitettävän taikinan.

Nostele taikinaa leivinpaperin päälle keoiksi. Muotoile pohjat lusikalla ihan ohuiksi. Jätä pohjien väliin vähän leiämisvaraa.


Täytä puurot ohuella kerroksella riisipuuroa. 


Paista 200 - 250 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes puuroon tulee ruskeita pilkkuja hieman pintaan. Voitele päältä pullasudin avulla maidon ja voisulan seoksella - minä käytän juoksevaa margariinia voin tilalla. 

Tarjoile munavoin kanssa : Keitä kananmuna tai laita riko kananmuna lautaselle, pistele keltuainen, ettei se räjähdä mikrossa ja laita muna minuutiksi mikroon kuvun alle täydellä teholla, niin kananmuna kypsyy. Jäähdytä ja pilko kananmuna ja sekoita se joko leipämargariiniin tai voihin. Lisää ripaus suolaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...