Siirry pääsisältöön

Keväinen tulppaani ja korkokenkäkakku


Tässä keväisessä kakussa on voisokerikakkupohja ja kahdessa välissä aprikoosi-passionmoussea. Pitsi on tehty Confetin pitsiaineella ja tulppaanit pursotettu eestiläisellä sefiirillä, joka on aivan ihanan sitruunaisen makuinen muunnos italialaisesta marengista. Sefiiri muuttuu kylmässä säilytettäessä hieman rapeaksi - maku vain paranee. Se on helposti pursotettavaa massaa ja pursotusjälki pysyy päiväkausia hyvänä. Sefiirin ohje täällä. Pursotuksessa käytin russian nozzles tulppaaniterää. 


Huomasin, että Confetin pitsiaineella tehty pitsi säilyy marenkivoikreemin päällä (margariinista, lisätty tuorejuustoa) melkoisen hyvin. painoin sen vaan kiinni massaan ja kun kakku oli pari tuntia jääkaapissa, oli pitsi kupruuntunut vähän. Painoin raapalla sen kiinni uudelleen, jonka jälkeen se pysyi 10 tuntia aivan hyvänä - tätä tietoa tarvitsen jatkossakin.

Aprikoosi, persikka ja päärynäpääry melko miedon makuisia kakun täytteenä. Raikas jakku tämä oli ja muut kyllä pitiböt siitä, mutta itse pidän paljon enemmän marjatäytteistä ja sitruuna-passiontäytteistä.



Kakkupohjana (noin 16 cm) on voisokerikakkupohja



Voisokerikakkupohja 


2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
30 g margariinia sulatettuna

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää lastalla nostellen jauhota ja leivinjauhe vuorotellen sulatetun margariinin kanssa. Älä kääntele turhan paljon, ettei taikina sitkisty.  Kaada taikina paistumaan voideletuun ja jauhotettuun tai pelkällä vuokaspraylla sprayattuun vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes keskeltä kokeillen tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä hetki ja käännä vuoka ympäri lautasen avulla. Irrota kakkuvuoka. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.

Kokoa kakku vuokaan tai renkaaseen valmiin kakun päälliosa alaspäin. Kostuta kakkukiekot (yhteensä kolme, kostutetaan vain leikkuupinta) pullasudilla ja appelsiinimehulla, joka on maustettu sitruunanmehulla. Täytä kakku ja jätä vuorokauden ajaksi vuokaan jääkaapppiin. Kumoa sitten kakkulevylle pyörivän kakkualustan päälle.


Aprikoosi-passionmousse kahteen väliin


1,5 dl vispikermaa tai Knorr vispi 30 % tai Flora vispi
3 liivatetta (käytän isoja Meiran liivatteita, kaupan pieniä suosittelen 4 kpl!)
3/4 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 rkl appelsiinimehua
3 dl rahkaa persikka-passion
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
3/4 tölkki aprikoosia paloiteltuna ( neste poistetaan)
(aprikoosiesanssia VÄHÄN, pieni tippa)

Vaahdota kerma. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen, puserra vesi pois, kun liivatteet pehmeät. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi, liuota liivatteet siihen.Vaahdota rahka, lisää jogurtti ja liivateseos sähkövatkaimella vatkaten. Lisää mausteet ja  aprikoosipalat. Maista ja mausta.

Kokoa kakku vuokaan tai renkaaseen valmiin kakun päälliosa alaspäin. Kostuta kakkukiekot (yhteensä kolme, kostutetaan vain leikkuupinta) pullasudilla ja maidolla, joka on maustettu vaniljalla. Täytä kakku ja jätä vuorokauden ajaksi vuokaan jääkaapppiin. Kumoa sitten kakkulevylle pyörivän kakkualustan päälle.

Kakun päälle tulee marenkivoikreemi, ohje täällä. 




Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...