Siirry pääsisältöön

Kulebjaka eli venäläinen kalapiiras


Meillä meni nyt lomasuunnitelmat mönkään, kun sairastuimme kovaan yskään ja kipuilemme muutoinkin - haaveet jokapäiväisestä ulkoilusta saivat jäädä. Pakko on keksiä jotain puuhastelua sisällä ollen. Tänään leivoin pitkästä aikaa Kulebjakaa eli venäläistä kalapiirasta ohjeella, jolla olemme usein sekä kotona että opetuskeittiössäni leiponeet. Ja oikein c-vitamiinipitoista ja hyviä rasvoja sisältävää salaattia lisukkeeksi!

Lohipiiras 8:.lle

=2 piirasta tai yksi suurempi

Taikinakuori

600 g isoa lehtitaikinalevyä
Taikinakuori Piiras on helppo tehdä, kun ostin taikinaksi valmiin ison lehtitaikinalevyn 600 g - siitä tuli kaksi piirasta, jotka riittävät ruokailussa 3-4 ruokailijalle kumpikin. Jaoin taikinan kahteen osaan ja kaulin ne leivinpaperin päällä - silikoonialusta alla estää luisumista - suorakaiteen muotoisiksi.


Täyte

1 dl pitkää riisiä, vettä, suolaa
150 g ruohosipuli tai kevätsipuli tuorejuustoa tai 1/2 dl ruokakermaa
3 keitettyä kananmunaa
240 g lohisuikaleita - kylmäsavulohi tai savukalakin käy
1 pieni purkki herkkusieniviipaleita
1 rkl hienonnettua tilli
(yrtti)suolaa
mustapippuria

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi vesi pois, lisää tuorejuusto siiriin makua tuomaan, samoin tilli. Keitä kananmunia niin, että ne kiehuvat 10 minuuttia, kaada vesi pois ja kylmää vettä niskaan, että munien kuori irtoaa helpommin. Kuori ja viipaloi munat.

Kalapiiraan voi koota ylöalaisin, jolloin piiraskuoren sauma jää pohjan alle tai sauman voi tehdä sivuun. Valmiissa piiraassa lohet ja herkkusienet ovat päällimmäisenä, riisit pohjalla.

Kuvissa työ sujuu herkkusienet ja kalat pohjalle - tyylillä. Herkkisienet voi ensi nkuullottaa paistinpannulla pienessä tilkassa öljyä - mukaan voi laittaa purjorenkaitakin, jos tahtoo. 

Kaada sienet ja kalat kaulitun voitaikinalevyn päälle, sitten kananmunaviipaleet. Ripottele kalan päälle ripaus suolaa ja mustapippuria.



Peitä tämä riisi-juustoseoksella ja käännä taikina täytteen päälle. Laita "liimaksi" kananmunaa, sitten taita toinen puoli päälle. Käännä piiras leivinpaperin avulla ja muotoile kala.





Koristele, voitele ja paista 200 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskehtava - silloin kalakin on jo kypsynyt - menisiköhän aikaa 20-30 minuuttia - en juurikaan katso kelloa leipoessani, vaan tutkin uunissa olevaa leivonnaista.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...