Siirry pääsisältöön

Omenakakku, omenatorttu




Omenakakussa on paksu mehevä kerros täyteomenaa. Huomasin pakastimessa omenapusseja ja mieleeni tuli Tallinnan kahviloiden ihanat omenakakut, joissa täytettä on monta senttiä. Tuumasta toimeen. Kakun täytteessä maistuu ripaus pähkinää ja kanelia itävaltalaiseen tyyliin. Tämän kakun voi tarjota jäätelön, inkiväärillä maustetun kermavaahdon tai vatkattavan vaniljakastikkeen kera. 


Omenakakku


Pohja ja päällinen


200 g margariini
1 dl sokeria
2 kananmunaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 
1 tl vanilliinisokeria

Sekoita sähkövatkaimella pehmeä (ei sulatettu!) margariini ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten joukkoon. Lisää puulastalla jauhot. 

Voitele ja jauhota irtopohjakakkuvuoka tai korkea piirasvuoka. Painele taikina jauhojen kanssa ohuesti pohjalle ja reunoille ja kauli loput jauhojen kanssa pyöreäksi päällilevyksi. 

Täyte


noin kilo omenalohkoja
100 g hasselpähkinärouhett
2 rkl vehnäjauhoja 
1 dl fariinisokeria
2 tl sitruunan mehua
1 tl kanelia


Sekoita täytteen aineet keskenään. Kuumenna mikrossa niin, että omenat pehmenevät. Kaada täyte taikinan päälle vuokaan, tasoita ja laita päälle taikinakansi.Vedä terävällä veitsellä viivoja taikinakanteen. Paista kiertoilmauunissa ensin 200 asteessa noin 15 minuuttia ja sitten 30-40 minuuuttia 170 asteessa. Lopputuloksessa pinta on kauniin vaalean ruskea ja omenat haarukalla kokeillen pehmeitä. Jätä piiras jäähtymään, koska täyte on lämpimänä valuvaa, mutta kylmänä se kerrostuu paikoilleen. 



Kommentit

  1. Kuulostaa herkulliselta ja näyttää myös! :)

    VastaaPoista
  2. Omenoita tuli tänäkin vuonna niin paljon, että omenapiirakkaa on tultu tehtyä ja syötyä useamman kerran. Tavallinen piirakka tulee jo korvista ulos, joten päätinpä laittaa tämän ohjeen testiin. Nyt on torttu uunissa ja hyvältä ainakin vielä näyttää. Ja tuoksuu;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja