Siirry pääsisältöön

Halloween donitsit



Kokeilin taas uuden donitsiohjeen, joka löytyi Pirkasta - porkkanadonitsit. Kyse on aivan makeasta leivonnaisesta - nämä hävisivät meillä äkkiä pöydästä lasten vieraillessa mamman luona. Muunsin ohjetta esim. lisäämällä piimän määrää ja vaihtamalla kuorrutteen ja lopputulos oli todella suussa sulava leivonnainen. Leivoin näitä sitten Roosanauha pöytäämme, jonka avulla työpaikalla keräämme rahaa rintasyövän tutkimukseen. Suosittelen muillekin - kokoamme kerran vuodessa vaaleanpunaisia leivonnaisia pöydän täyteen ja jokainen kahvipöydässä käyvä kilauttaa rahaa keräyslippaaseen - nämä ovat hyvät talkoot yhteisen asian puolesta. Näistä vaaleanpunaisista donitseista laitan kuvaa myöhemmin - jätin porkkanaraasteen niistä pois. Leivoin myös gluteenittomia donitseja Viljatuotteen vaaleasta jauhosta samalla ohjeella.

Halloweendonitsit 10-11 kpl


3dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl kardemummaa
50g margariinia sulatettuna
2 dl piimää
kananmuna
1 1/2dl porkkanaraastetta

Kuorrutus

3dl tomusokeria
2-3 rkl Valion vatkattavaa laktoositonta vaniljakastiketta tai kookosmaitoa tai kondensoitua maitoa tai maitoa
elintarvikeväriä
Strösseleitä 

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja kardemumma keskenään. Sulata margariini. Sekoita rasva, piimä, kananmuna ja porkkanaraaste jauhoseokseen.
Sprayaa Keijulla tai muulla vuokaspraylla donitsipellin kolot. Pursota taikina pursotinpussilla rinkuloiksi koloihin.
Paista donitsit 175-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä. Kumoa, poraa reitä tarvittaessa auki omenaporalla.

Mittaa päällisen ainekset kulhoon ja sekoita paksu tahna, tarvittaessa lisää tomusokeria. Voit lisätä väriä ja makuaineita halutessasi.  Kun donitsit ovat jäähtyneet pursota keskeltä aloittaen spiraalin tavoin kuorrutetta donitsien päälle, ripottele koristeet pintaan, vie kylmään jähmettymään. Sokerimassakukat kannattaa laittaa vasta jähmettyneelle pinnalle. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...