Siirry pääsisältöön

Bebet


Bebet ovat ihanteellinen juhlatarjottava siinä mielessä, että ne voi tehdä ajoissa pakastimeen ja ottaa sieltä noutopöytään sitä mukaa, kun edelliset pöydästä loppuvat. Kuvassa vadelman, limen ja banaanin makuisella kuorrutuksella. Nämä ovat värikkäitä, kauniita ja herkullisia juhlatarjottavia. 

Ensimmäinen Suomessa tunnettu leivos oli Aleksanterin leivos vuodelta 1819. Se tehtiin sveitsiläiseen tyyliin ja sitä tarjottiin keisari Aleksanteri I :lle hänen vieraillessaan Suomessa. Ranskalaistyylistä Bebe-leivosta on tehty 1900- luvun alusta lähtien, jolloin aluksi vaasalainen Svenssonin konditoria valmisti sitä.


Bebe-leivokset 40-50 kpl

Pohja

400 g margariinia
3 dl sokeria
2 kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja

Vaniljakreemi


1 dl sokeria
5 rkl perunajauhoja
3 1/2 dl kuohukermaa, osa maitoa
4 keltuaista
300 g margariinia tai voita
2 tl vaniljasokeria
1-2 tl vaniljatahnaa tai vaniljasiirappia tai vaniljasokeria
(2 rkl vaniljakreemijauhetta, jos seos tuntuu liian pehmeältä)
1 tl limecurdia
1 tl sitruunanmehua


Kuorrute

8 dl tomusokeria
1/3 dl vettä 
2/3 dl kermaa
makusiirappia 
nonparelleja
elintarvikeväriä tai esim punajuuren lientä

POHJA   Vaahdota pohjan margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmunat. Lisää jauhot käsin sekoittaen, vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Sprayaa metallivuoat vuokaspraylla. Painele taikina voideltujen leivosvuokien tai leivospellin pohjalle ja reunoille. Paista 175 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytä leivoksia hetki ja irrota ne varovasti vuoista, voit käyttää apuna hammastikkua, jolla irrotat leivoksen reunaa vuoasta tarvittaessa
.
VANILJAKREEMI  Sekoita sokeri, perunajauhot, keltuaiset ja kerma keskenään kattilassa. Kuumenna seosta samalla koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Älä kiehauta. Jäähdytä kiisseli esim. laittamalla kylmää vettä altaaseen ja kattila sinne.

Vaahdota rasva. Lisää joukkoon kylmä kiisseli ja vaniljasokeri. Vatkaa täyte tasaiseksi. Voit maustaa kreemiä makusiirapeilla, hilloilla ja makutomusokereilla halutessasi - minä käytin lemon curdia ja sitruunanmehua. 

HUOM: Makua saat lisää myös levittämällä ohuen kerroksen esim. vadelmahilloa leivoskupin pohjalle, ennen kreemin levittämistä.


Täytä leivospohjat kreemillä ja tasoita pinta. Tee sitten pintakuorrute.


KUORRUTE  Sekoita tomusokeri ja vesi ja kerma tasaiseksi seokseksi, tarkista sopiva paksuus ja lisää tarvittaessa sokeria tai nestettä. Värjää kuorrute vaaleanpunaiseksi ja mausta halutessasi mehuilla tai makusiirapeilla. Levitä kuorrute leivosten päälle ja koristele pinta nonparelleilla. Säilytä bebet jääkaapissa, mutta ne voi hyvin pakastaa ja tehdä 1-2 kuukautta ennen juhlapäivää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...