Bebet ovat ihanteellinen juhlatarjottava siinä mielessä, että ne voi tehdä ajoissa pakastimeen ja ottaa sieltä noutopöytään sitä mukaa, kun edelliset pöydästä loppuvat. Kuvassa vadelman, limen ja banaanin makuisella kuorrutuksella. Nämä ovat värikkäitä, kauniita ja herkullisia juhlatarjottavia.
Ensimmäinen Suomessa tunnettu leivos oli Aleksanterin leivos vuodelta 1819. Se tehtiin sveitsiläiseen tyyliin ja sitä tarjottiin keisari Aleksanteri I :lle hänen vieraillessaan Suomessa. Ranskalaistyylistä Bebe-leivosta on tehty 1900- luvun alusta lähtien, jolloin aluksi vaasalainen Svenssonin konditoria valmisti sitä.
Bebe-leivokset 40-50 kpl
Pohja
400 g margariinia
3 dl sokeria
2 kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
Vaniljakreemi
1 dl sokeria
5 rkl perunajauhoja
3 1/2 dl kuohukermaa, osa maitoa
4 keltuaista
300 g margariinia tai voita
2 tl vaniljasokeria
1-2 tl vaniljatahnaa tai vaniljasiirappia tai vaniljasokeria
(2 rkl vaniljakreemijauhetta, jos seos tuntuu liian pehmeältä)
1 tl limecurdia
1 tl sitruunanmehua
Kuorrute
8 dl tomusokeria
1/3 dl vettä
2/3 dl kermaa
makusiirappia
nonparelleja
elintarvikeväriä tai esim punajuuren lientä
elintarvikeväriä tai esim punajuuren lientä
.
VANILJAKREEMI Sekoita sokeri, perunajauhot, keltuaiset ja kerma keskenään kattilassa. Kuumenna seosta samalla koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Älä kiehauta. Jäähdytä kiisseli esim. laittamalla kylmää vettä altaaseen ja kattila sinne.
Vaahdota rasva. Lisää joukkoon kylmä kiisseli ja vaniljasokeri. Vatkaa täyte tasaiseksi. Voit maustaa kreemiä makusiirapeilla, hilloilla ja makutomusokereilla halutessasi - minä käytin lemon curdia ja sitruunanmehua.
HUOM: Makua saat lisää myös levittämällä ohuen kerroksen esim. vadelmahilloa leivoskupin pohjalle, ennen kreemin levittämistä.
Täytä leivospohjat kreemillä ja tasoita pinta. Tee sitten pintakuorrute.
KUORRUTE Sekoita tomusokeri ja vesi ja kerma tasaiseksi seokseksi, tarkista sopiva paksuus ja lisää tarvittaessa sokeria tai nestettä. Värjää kuorrute vaaleanpunaiseksi ja mausta halutessasi mehuilla tai makusiirapeilla. Levitä kuorrute leivosten päälle ja koristele pinta nonparelleilla. Säilytä bebet jääkaapissa, mutta ne voi hyvin pakastaa ja tehdä 1-2 kuukautta ennen juhlapäivää.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: