Siirry pääsisältöön

Lapsuusmuistojen raparperipiiras





Varmaan ensimmäinen piirakkapohja, jota olen tehnyt on ollut murotaikinapohja. Sitä käytettiin lapsuuskodissani niin raparperipiirakkaan kuin mamman marjapiiraaseenkin 70 - luvun alussa. Sitten jossain vaiheessa kuulimme, että murotaikinaan voi lisätä vähän maitoa ja jauhoja vastaavasti myös lisää, jolloin taikinan määrä vähän kasvaa ja rakenne hieman tiivistyy. Taikinapohjan voi tehdä pelkillä vehnäjauhoilla, mutta jos siitä haluaa suussa sulavampaa, rakenteeltaan hienojakoisempaa, voi osa jauhoista olla perunajauhoa kuten alla olevassa ohjeessa. Tämä lapsuusmuistojen piiras on kuvassa vasemmalla, luulen, että raparperi- tai marenkihuntua piirakoille olen tehnyt aikaisintaan 1990- luvulla.


Raparperipiiras piirasvuokaan

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE

6 dl raparperipaloja
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja


Voitele ja jauhota piirasvuoka tai sprayaa se vuokaspraylla. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini sokeri, lisää yksi kananmuna vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään hyvin ja lisää taikinaan, halutessasi sihdaten, jolloin vältät perunajauhokokkareet. Sekoita lastalla ja mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. 

Pese ja pilko raparperit - kevään ensimmäinen sato on mehevintä,.mutta pitkin kesää voit käyttää raparpereja piirakkaan ja pakasteraparperitkin käyvät. Laita raparperipalat sokerin kanssa kulhoon ja pehmitä mikrossa minuutin verran. Sekoita täytteen joukkoon perunajauhoa, joka sitoo nestettä - ei välttämätön lisätä. Voit lisätä täytteeseen tuoreita tai pakastettuja mansikoita.

Raparperipalat voi käyttää piiraaseen sellaisenaan, ilman mikroa ja perunajauhoakin, mikrotus ja tärkkelysjauho pehmentää niitä. 


Painele taikina jauhojen avulla piirasvuoan reunoille ja pohjalle, lisää raparperit ja paista 175-200 asteessa vajaan puoli tuntia, kunnes piirakka on reunoiltaan kullanruskea ja täyte hyytynyt. 

Tarjoile ihana piiras itse tehdyn vaniljakastikkeen kera, kuten ennen kotona tehtiin tai osta valmista vaahdotettavaa vaniljakastiketta. 


Jos tahdot lisätä piirakan päälle marenkikerroksen, katso sen ohje täältä. Pursota marenki valmiin piiraan päälle ja käytä nmopeasti uunissa, jottam arenki saa hieman väriä tai kuumenna marenkia toholla. Minä tykkään, että marengista tulisi kuiva ja vaalea ja alennan siksi kiertoilmauunin lämpötilan ensin 100 asteeseen avaamalla luukun hetkeksi ja sitten 75 asteeseen - kuivatan marenkia uunissa halutun ajan - tosinhan siinä kuivaa se piiraan pohjakin.

Kos marenkia jää, pursota vaikka kukkasia



Tein tämän piiraan koronakevään  2020 jälkeen käyttäen samaa sähkövatkainta, jota käytin 70-luvun alussa leipomista aloittaessani. Valitettavasti piiraan unohdin kuvata, mutta tämä sähkövatkain ❤❤❤❤ pääsi kuvaan...entisajan kestävää laatua!
Arvokilvessä oli merkintä philips type hr1071/d.



Olethan muuten testannut huippuhyvää raparperikookospiirasta, jonka ohje on paljon uudempi ja maku ihastuttaa niitäkin, jotka eivät kookoksesta muuten pidä. Ohje täällä.   


Raparperimehun ja limsan ohje on tulossa blogiin, samoin curdin, raparperihillon ja -siirapin Ohje. Ne löydät nyt täältä



Kommentit

  1. Samanlainen vispilä mutta keltaisena teki tenän pari vuotta sitten. Hyvä vispilä oli, nykyinen sama merkki ei yllä vastaavaan valitettavasti. t. Ella

    VastaaPoista
  2. Meilläkin kotona oli toinen sähkövatkain oranssi...sen kyllä heti tunnistin.70-luvun.vätimaailmaan kuuluvaksi, mutta tuosta valkoisesta koneesta kävimme keskustelua miltä vuosikymmeneltä se on - lopulta arvokilven perusteella saimme varmistettua, että kyllä se on lapsuuskodin alkuperäinen sähkövatkain

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...