Siirry pääsisältöön

Gluteeniton juuresnäkkäri

 



Kokeilin juuresraasteen lisäämistä ruisnäkkileipään enkä ollut tyytyväinen oikein makuun enkä väriin, vaikka muut sitä meillä hyväksi sanoivatkin. Otin sitten kokeiluun vanhan siemennäkkäriohjeeni, jota lähdin muuntamaan juuresraastetta lisäten.. näin onnistuin saamaan jouluisen punajuurinäkkärin, josta itse tykkäsin. 

Ohje on gluteeniton, laktoositon, maissijauhoista tehty - nopea ja helppo.  

Juures-siemennäkkileipä maissijauhoista (pellillinen)


2 dl punajuuriraastetta
3/4 dl porkkanaraastetta
2 1/2 dl vettä kiehuvana, kaada teräskulhossa olevien raasteiden päälle
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
2,6 dl maissijauhoa

Pese, kuori ja raasta kasvikset. Kaada kiehuva vesi hetkeksi raasteiden päälle. Lisää siemenet. Lisää lopuksi suola, öljy ja maissijauho.

 Levitä pöydälle pala kosteaa talouspyyhettä, sen päälle leivinpaperi, sitten taikina, maissijauhoja vähän sen päälle ja toinen leivinpaperi päälle - kauli leivinpaperien välissä leipä n. 5 mm paksuksi levyksi tai painele käsin levy tasaiseksi paperien välissä. Leikkaa taikinapyörällä ruutuja, ripottele päälle siemeniä, paina ne leivinpaperilla kiinni. Paista 170 asteessa  kiertoilmassa noin 30 minuuttia, kunnes leipä on kuiva ja rapea, nahkeaksi se ei saa jäädä. Jos leipä tuntuu paistamisen jälkeen nahkealta, kuivat lisää uunissa sitä. Leivän voi paloitella myös lämpimänä taittelemalla, jolloin ruudutusta ennen paistoa ei tarvita.  

HUOM: Punajuuren väri tahtoo leipätaikinaa paistettaessa hävitä uunissa, vaikka taikina olisi alunperin kauniin punaista. Raastoin punajuuren karkealla terällä, jolloin siitä jäi myös paloja näkyviin. Punaisemmasssa leivässä punajuuriraaste on ohuen hienoa. 

Tämän näkkärin kanssa sopisi esim taatelivoi, jonka teet sekoittamalla pilkottuja taateleita ja voita, jouluna voit lisätä mausteeksi hipsut kardemummaa ja kanelia. Siemennäkkärit ovat ihania myös juustojen kanssa - maistapa juustolla ja taatelihillolla hunnutettuna!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...