Siirry pääsisältöön

Runebergin kakku juustokakkuna ja korkeat tortut




Olen työssä päivittäin katsellut kuvia moneen muotoon taiotuista Runebergin tortuista. Kuuntelemme ja katselemme Runebergin  2 minuutin tarinaa YLE  ja kerron Porvoossa museona olevasta Runebergin talosta. Onhan se melkoinen saavutus Suomen historiassa, että Runebergin torttuja leivotaan hänen syntymäpäivänään yli sata vuotta hänen kuolemansa jälkeenkin! 

 Kotitalouskirjoissa on moneen kertaan :) koeteltuja ohjeita myös Runebergin tortuille. Tänä vuonna olemme leiponeet Onnikirjan ohjeella hyviä runebergin torttuja. Ostin myös hiljan Perinneruokaa perkele- blogin lehden Leivo koko vuosi, siitä innostuneena leivoin useita leivonnaisia ja otin ideoita, muuntelin. Ihastuin  Runebergin juustokakkuun ja kokosin siitä oman reseptin, jonne yhdistin tämän vuoden torttuohjeen. Kuvan korkeat Runebergin tortut ovat. 


Runebergin juustokakkuun tein pienen 12 cm halk. olevan kakun. Onni-kirjan Runebergin taikina, pohjan kostutus keitetty-vesi-sokeriseoksella, päälle vaniljatuorejuustoa ja sen määrästä kolmasosa kermaa vaahdoksi, vaniljaa, sitruunaa ja manteliesanssia tai mantelilikööriä, en laittanut liivatetta tähän. Vadelmaosan hyydytin liivatteella erikseen pienessä vuoassa. 



Runebergin juustokakku 

12-18 cm vuokaan 1 annos, Kaskinkertaisesta tein pienen 12 cm halkaisijaltaan olevan kakkupohjan ja 4 korkeaa torttua

Pohja (ja korkeat tortut)


1/2 luomusitruunan raastettu kuori
100 g margariinia
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1/2 dl maitoa
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
1/2 dl korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa

Pese ja raasta sitruuna. Sprayaa irtopohjavuoan reunat, laita pohjaan leivinpaperi. Lämmitä kiertoilmauuni 160  -175 asteeseen. Pehmitä margariinia hetki mikrossa, vatkaa sitten sokerit ja margariini yhteen ja lisää kananmunat yksitellen, Sekoita muovilastalla tai -haarukalla joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Lisää sitruunan kuori ja sekoita. Kaada taikina vuokaan, tasoita ja paista, kunnes keskeltä tikulla kokeillen ei taikinaa enää tartu tikkuun. Jäähdytä. Puhdista sitten vuoan sisäreunat ja levitä öljyä reunaan tai sprayaa vuokaspraylla.

Kostuta kakkupohja valellen lusikalla seoksella, johon kuumennat vettä 1 dl ja lisäät siihen sokeria maun mukaan, jäähdytä. Myös omenamehu tai vadelmamehu käy kostuttamiseen tai punssi tai rommi tai mantelilikööri veteen sekoitettuna.

Valmista vadelmakakku kakun päälle

1 dl vadelmahilloa
1 liivate + 2 tl sitruunanmehua

Voit tehdä vadelmarenkaan myös ilman liivatetta. Laita silloin lautaselle muovikelmu tai leivinpaperi, metallirengas siihen ja vadelmahillo, jädytä pakasteessa. TAI liivatteen kera - pehmitä liivate kylmässä vedessä, kuumenna 2 tl sitruunanmehua ja liota puristettu liivate siihen. Sekoita joukkoon vadelmahillo ja laita seos teräsmuottiin kuten edellä selostettu - hyydytä nopeasti pakasteessa tai yön yli jääkaapissa.

Juustotäyte ilman liivatetta


300 g vaniljatuorejuustoa
1 dl kermaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunanmehua
1 -2 tippaa manteliesanssia tai mantelilikööriä maun mukaan

Vaahdota tuorejuusto tasaiseksi sähkövatkaimella. lisää kerma ja muut aineet ja vaahdota tasaiseksi massaksi. Levitä täyte vuokaan jäähtyneen kakun päälle. Ota vadelmaympyrä lastan avulla irti lautaselta ja paperista, pudota ympyrä juustokakun keskelle ja tasoita reunat. Hyydytä yön yli tai muutama tunti jääkaapissa tai nopeasti pakasteessa. Irrota vuoan reunat kakusta ensin varovastiveitselllä, sitten irrotat reunuksen. Tasoita juustokakkuosan reunaa kuumassa vedessä kuumennetulla veitsellä. Koristele.

Huom. Muunnos _täytteeseen voit käyttää 2 dl kermaa, vaahdota se pehmeäksi. Sekoita 200-300 g tuorejuustoa tasaiseksi ja lisää tuorejuustoon sulatettua, jäähdytettyä valkosuklaata 100 g ja viimeksi varovasti sekoittaen pehmeä kermavaahto. 
____________________________________________________

Korkeiden torttujen koristeluun tarvitset vadelmahilloa ja tomusokeritahnan: 1 dl tomusokeria ja 1-2 tl sitruunanmehua - sekoita tästä "hammastahana paksuinen" tahna, kokeile sen valuvuutta lusikasta pudottamall kulhon reunaan.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja