Ensimmäisistä itse kerätyistä mustikoista teimme mökillä toiveiden mukaan perinteistä Mamman marjapiirakkaa. Tätä piirasta leipoivat suvun naiset, myös äitini ja anoppini ja naapurit nuoruudessani.
Tein kuvaan mökillä kaksi piirasta, alla olevan pohjan kaksinkertaisena ja täytteen kolminkertaisena. Ohje alla on yhteen piirasvuokaan.
Yhden piirakan taikinaan tuli
Pohja
100 g margariinia
1/2 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl jauhoja, joista esim. 1 dl voi olla kaurahiutaleita tai kauranleseitä tai grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria.
Voitele piirasvuoka. Sekoita sähkövatkaimella pehmeä margariini ha sokeri, lisää joukkoon muna ja vatkaa hetki. Lisää kädin lastalla jauhot, sekoita.
Täytteeseen käy kermaviili, ranskankerma, jogurtti, vaniljatuorejuusto tai vaniljarahka. Näitä voi sekoittaakin ja ei haittaa, vaikka parasta ennen päivä olisi jo vanha, kunhan tuote silmin havaiten on kunnossa.
Täytteessä 1 muna hyydyttää 2dl maitotuotetta ja munan voi korvata 2 tl vehnäjauhoa .
Täyte
2 dl maitotuotetta : kermaviiliä tai jogurttia tai ranskankermaa tai vaniljarahkaa
1 muna
1 tl vehnäjauhoa
sokeria ja vanilja- tai vanilliinisokeria maun mukaan esim. 1/2 dl ja 2 tl.
Sekoita täytteen ainekset keskenään. Tein itse täytettä 1 1/2 kertaisen annoksen yhteen piiraaseen, silloin voi laittaa hyydyttäjäksi 1 munan ja 3 tl vehnäjauhoa tai vaihtoehtoisesti 3 munaa ja jättää vehnäjauhot pois. .
Painele taikina voideltuun vuokaan , kaada päälle hyvin sekoitettu täyte ja viimeksi marjat pisteinä. Paista uunin alaosassa 175-200 asteessa noin puoli tuntia , kunnes reunat ovat vaaleanruskeat ja täyte hyytynyt. Jos täytteen pinta saa väriä, voit laittaa päälle kevyesti leivinpaperin paiston aikana.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: