Siirry pääsisältöön

Mamman marjapiirakka, mustikkapiirakka kermaviilitäytteellä



Ensimmäisistä itse kerätyistä mustikoista teimme mökillä toiveiden mukaan  perinteistä Mamman marjapiirakkaa. Tätä piirasta leipoivat suvun naiset, myös äitini ja anoppini ja naapurit nuoruudessani. 

Tein kuvaan mökillä kaksi piirasta, alla olevan pohjan kaksinkertaisena ja täytteen kolminkertaisena. Ohje alla on yhteen piirasvuokaan. 

 Yhden piirakan taikinaan tuli

Pohja
 100 g margariinia 
1/2 dl sokeria 
1 muna 
2 1/2 dl jauhoja, joista esim. 1 dl voi olla kaurahiutaleita tai kauranleseitä tai grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria.

Voitele piirasvuoka. Sekoita sähkövatkaimella pehmeä margariini ha sokeri, lisää joukkoon muna ja vatkaa hetki. Lisää kädin lastalla jauhot, sekoita. 

Täytteeseen käy kermaviili, ranskankerma, jogurtti, vaniljatuorejuusto tai vaniljarahka. Näitä voi sekoittaakin ja ei haittaa, vaikka parasta ennen päivä olisi jo vanha, kunhan tuote silmin havaiten on kunnossa. 

Täytteessä 1 muna hyydyttää 2dl maitotuotetta ja munan voi korvata 2 tl vehnäjauhoa .



Täyte

2 dl  maitotuotetta : kermaviiliä tai jogurttia tai ranskankermaa tai vaniljarahkaa 
1 muna
1 tl vehnäjauhoa 
sokeria ja vanilja- tai vanilliinisokeria maun mukaan esim. 1/2 dl ja 2 tl.


  Sekoita täytteen ainekset keskenään. Tein itse täytettä 1 1/2 kertaisen annoksen yhteen piiraaseen, silloin voi laittaa hyydyttäjäksi 1 munan ja 3 tl vehnäjauhoa tai vaihtoehtoisesti 3 munaa ja jättää vehnäjauhot pois. .

Painele taikina voideltuun vuokaan , kaada päälle hyvin sekoitettu täyte ja viimeksi marjat pisteinä. Paista uunin alaosassa 175-200  asteessa noin  puoli tuntia , kunnes reunat ovat vaaleanruskeat ja täyte hyytynyt. Jos täytteen pinta saa väriä, voit laittaa päälle kevyesti leivinpaperin paiston aikana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja