Pitsataikinoista, jauhoista ja pitsan paistamisesta kivellä kiertoilmauunissa, grillissä, muurikassa ja pitsauunissa olen kirjoittanut aiemmin täällä - siellä myös ohje hapanjuuritaikinaan ja hiivataikinaan - ne ovat monien, monien kokeiluideni tulosta ja mukana tottakai muilta opittua.
Hiivataikinan teen mieluiten "yön yli taikinana", hapanjuurella onnistun parhaiten, kun juuri on ruokittu 2-3 kertaa ja leivon pitsan päivän ajalla.
Paistoimme pitsat pellettiuunissa kokoon leikatun leivinpaperin päällä. Pitsa paistui tummemmaksi tai reuna paloi helposti takaa, tulipesän puolelta. PellettiBighornilla pitsa paistui nopeasti leivinpaperin päällä, mutta ensin täytyy laittaa uuniin vain pohja, kastike ja juusto 2 min., sitten täytteet 1 min. Lopuksi vedimme leivinpaperin pois pohjan alta.
Niinhän kävi, että 10 pitsaa joka kerta kerralla paistettuaan mies totesi, että olisi se kaasu-uuni helpompi - olin saanut lukea ystävien kommentteja kaasulla toimivista pitsauuneista.
Tänään kokeilimme ensimmäistä kertaa uudella Bighornilla ja niin ihanat pitsat saimme silläkin. Teimme perunapitsaa valkoisella kastikkeella ja kinkku-aurapitsaa tomaattikastikkeella. Joka uunilla on omat niksinsä, olen paljon lukenut kokemuksia.
KaasuBighornilla kokosimme pitsan valmiiksi. Kun pitsa laitettiin uuniin, vähensimme alalämmön minimiin - kivihän oli jo lämmitetty kuumaksi. Pitsa paistui ehkä 3 minuuttia ja sitä piti kääntää välillä. Tässä uunissa paperi pitsan alla paloi mustaksi, täytyy ehkä siirtää jauhoja pohjaan lisäämällä se uuniin... En kyllä tykkää palaneiden jauhojenkaan sotkusta, se olen leivän leipomisessa oppinut.
Lisäys 8/22..nyt sujuu pitsan paisto. Bighorn-uuni lämmitetään noin 360 asteeseen, pitsa laitetaan uuniin muotoon leikattu leivinpaperi pohjalla, täytteet päällä kanssa, paisto noin 2 min. Paiston lopulla pitsaa voi kääntää ja leivinpaperin voi siepata pois.
KaasuBighornissa pitsan pohja paistuu nopeasti, mutta päälliset eivät saa yhtä nopeadti väriä, koska uuni on suuri - toisaalta uuniin näkee hyvin ja pitsaa saa käännettyä helposti. Tähän uuniin sopii suurempikin pitsa.
Ja niin, molemmat uunit jäävät kyllä käyttöön meillä, kun käyttäjiä ja paistopaikkoja on useampia. Uunit ovat sen painoisia, että niitä pystyy kuljettamaan.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: