Siirry pääsisältöön

Pitsauunit vertailussa - kaasu vai pelletti





Pitsataikinoista, jauhoista ja pitsan paistamisesta kivellä kiertoilmauunissa, grillissä, muurikassa ja pitsauunissa olen kirjoittanut aiemmin täällä - siellä myös ohje hapanjuuritaikinaan ja hiivataikinaan - ne ovat monien, monien kokeiluideni tulosta ja mukana tottakai muilta opittua.

Hiivataikinan teen mieluiten "yön yli taikinana", hapanjuurella onnistun parhaiten, kun juuri on ruokittu 2-3 kertaa ja leivon pitsan päivän ajalla. 

Ostimme alkukesästä pelleteillä lämpiävän pitsauunin - hinta oli edullinen ja mietimme, että onhan siinä tunnelmaa, kun pelleteillä lämmittää. Pitsaa teimmekin usein silloin, kun oli ruokailijoita enemmän paikalla ja osoittautui, että pellettiuunissa lämmön pitäminen korkeana vaati jatkuvaa pellettien lisäämistä - yhdellä lisäyksellä ei pitsa paistunut meidän kokemuksemme mukaan. Pitsa tuli kyllä erittäin hyvän makuista. Uuniin sopii kerralla yksi pieni pitsa. 

Paistoimme pitsat pellettiuunissa kokoon  leikatun leivinpaperin päällä. Pitsa paistui tummemmaksi tai reuna paloi  helposti takaa, tulipesän puolelta. PellettiBighornilla pitsa paistui nopeasti leivinpaperin päällä, mutta ensin täytyy laittaa uuniin vain pohja, kastike ja juusto 2 min., sitten täytteet 1 min. Lopuksi vedimme leivinpaperin pois pohjan alta. 






Niinhän kävi, että 10 pitsaa joka kerta  kerralla paistettuaan mies totesi, että olisi se kaasu-uuni helpompi - olin saanut lukea ystävien kommentteja kaasulla toimivista pitsauuneista.

Tänään kokeilimme ensimmäistä kertaa uudella Bighornilla ja niin ihanat pitsat saimme silläkin. Teimme perunapitsaa valkoisella kastikkeella ja kinkku-aurapitsaa tomaattikastikkeella. Joka uunilla on omat niksinsä, olen paljon lukenut kokemuksia.

KaasuBighornilla kokosimme pitsan valmiiksi. Kun pitsa laitettiin uuniin, vähensimme alalämmön minimiin - kivihän oli jo lämmitetty kuumaksi. Pitsa paistui ehkä 3 minuuttia ja sitä piti kääntää välillä. Tässä uunissa paperi pitsan alla paloi mustaksi, täytyy ehkä siirtää jauhoja pohjaan lisäämällä se uuniin... En kyllä tykkää palaneiden jauhojenkaan sotkusta, se olen leivän leipomisessa oppinut.

Lisäys 8/22..nyt sujuu pitsan paisto. Bighorn-uuni lämmitetään noin 360 asteeseen,  pitsa laitetaan uuniin muotoon leikattu leivinpaperi pohjalla,  täytteet päällä kanssa,  paisto noin 2 min.  Paiston lopulla pitsaa voi kääntää ja leivinpaperin voi siepata pois. 

 KaasuBighornissa pitsan pohja paistuu nopeasti, mutta päälliset eivät saa yhtä nopeadti väriä, koska uuni on suuri - toisaalta uuniin näkee hyvin ja pitsaa saa käännettyä helposti. Tähän uuniin sopii suurempikin pitsa. 

Ja niin, molemmat uunit jäävät kyllä käyttöön meillä, kun käyttäjiä ja paistopaikkoja on useampia. Uunit ovat sen painoisia, että niitä pystyy kuljettamaan.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja