Siirry pääsisältöön

Pitsauunit vertailussa - kaasu vai pelletti





Pitsataikinoista, jauhoista ja pitsan paistamisesta kivellä kiertoilmauunissa, grillissä, muurikassa ja pitsauunissa olen kirjoittanut aiemmin täällä - siellä myös ohje hapanjuuritaikinaan ja hiivataikinaan - ne ovat monien, monien kokeiluideni tulosta ja mukana tottakai muilta opittua.

Hiivataikinan teen mieluiten "yön yli taikinana", hapanjuurella onnistun parhaiten, kun juuri on ruokittu 2-3 kertaa ja leivon pitsan päivän ajalla. 

Ostimme alkukesästä pelleteillä lämpiävän pitsauunin - hinta oli edullinen ja mietimme, että onhan siinä tunnelmaa, kun pelleteillä lämmittää. Pitsaa teimmekin usein silloin, kun oli ruokailijoita enemmän paikalla ja osoittautui, että pellettiuunissa lämmön pitäminen korkeana vaati jatkuvaa pellettien lisäämistä - yhdellä lisäyksellä ei pitsa paistunut meidän kokemuksemme mukaan. Pitsa tuli kyllä erittäin hyvän makuista. Uuniin sopii kerralla yksi pieni pitsa. 

Paistoimme pitsat pellettiuunissa kokoon  leikatun leivinpaperin päällä. Pitsa paistui tummemmaksi tai reuna paloi  helposti takaa, tulipesän puolelta. PellettiBighornilla pitsa paistui nopeasti leivinpaperin päällä, mutta ensin täytyy laittaa uuniin vain pohja, kastike ja juusto 2 min., sitten täytteet 1 min. Lopuksi vedimme leivinpaperin pois pohjan alta. 






Niinhän kävi, että 10 pitsaa joka kerta  kerralla paistettuaan mies totesi, että olisi se kaasu-uuni helpompi - olin saanut lukea ystävien kommentteja kaasulla toimivista pitsauuneista.

Tänään kokeilimme ensimmäistä kertaa uudella Bighornilla ja niin ihanat pitsat saimme silläkin. Teimme perunapitsaa valkoisella kastikkeella ja kinkku-aurapitsaa tomaattikastikkeella. Joka uunilla on omat niksinsä, olen paljon lukenut kokemuksia.

KaasuBighornilla kokosimme pitsan valmiiksi. Kun pitsa laitettiin uuniin, vähensimme alalämmön minimiin - kivihän oli jo lämmitetty kuumaksi. Pitsa paistui ehkä 3 minuuttia ja sitä piti kääntää välillä. Tässä uunissa paperi pitsan alla paloi mustaksi, täytyy ehkä siirtää jauhoja pohjaan lisäämällä se uuniin... En kyllä tykkää palaneiden jauhojenkaan sotkusta, se olen leivän leipomisessa oppinut.

Lisäys 8/22..nyt sujuu pitsan paisto. Bighorn-uuni lämmitetään noin 360 asteeseen,  pitsa laitetaan uuniin muotoon leikattu leivinpaperi pohjalla,  täytteet päällä kanssa,  paisto noin 2 min.  Paiston lopulla pitsaa voi kääntää ja leivinpaperin voi siepata pois. 

 KaasuBighornissa pitsan pohja paistuu nopeasti, mutta päälliset eivät saa yhtä nopeadti väriä, koska uuni on suuri - toisaalta uuniin näkee hyvin ja pitsaa saa käännettyä helposti. Tähän uuniin sopii suurempikin pitsa. 

Ja niin, molemmat uunit jäävät kyllä käyttöön meillä, kun käyttäjiä ja paistopaikkoja on useampia. Uunit ovat sen painoisia, että niitä pystyy kuljettamaan.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...