Juustopiiraassa on tavallisesti pohja (erilaisia suolaisen piiraan pohjan ohjeita täällä) ja makuaineet, munamaito ja juustoraaste. Kokoan mielelläni sulaisen piiraan niin, että pohjan päälle tulee juustoraaste, sitten munamaito ja kauniit täyteainekset viimeisenä päällimmäiseksi, jolloin ne jäävät näkyviin, mutta on huolehdittava, etteivät ne pala uunissa.
Tämä piiras on toisenlainen - juustoraaste puuttuu ja kuvan keltainen täyte onkin munamaitoseosta - oikeammin munaa ja kermaviiliä ja rahkaa. Munamaidossa voi olla mikä vaan maitotuote. Pidimme kovasti tämän piiraan mausta, teimme sen kylmäsavulohella. Ohje on alunperin Makulehdestä, mutta muunsin ohjetta. Ohje riittää 24 sentin piirasvuokaan. Huomasin, että ohje löytyy ennestäänkin blogistani, mutta vähän erilaisella reseptimitoituksella - tässä tänään tekemäni piiraan ohje.
Rahkavoitaikinapohja
50 g margariinia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
75 g = 3/4 dl maitorahkaa
Täyte
120 g leipäjuustoa
50 - 75 g kylmäsavulohta tai graavilohta tai savukalaa
50 g tuoretta pinaattia
3 kpl munaa
1,5 dl ruokakermaa tai kermaviiliä tai ranskankermaa
75 g =3/4 dl maitorahkaa
ripaus suolaa tarvittaessa - huomioi kalan ja juuston suolaisuus
1/2 tl viherpippuria (hienonnettuna)
1 rkl tuoretta tilliä (hienonnettuna)
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka 24 cm margariinilla. Sekoita pohjataikinan aineet monitoimikoneessa ja painele pohja ohuesti piirasvuoan pohjalle ja reunoille vehnäjauhoja apuna käyttäen. Sekoita kulhossa kananmunat, rahka ja kerma ja mausteet.
Pese ja ryöppää pinaatit (kiehauta nopeasti kiehuvassa vedessä, jäähdytä kylmällä vedellä siivilässä). Leikkaa leipäjuusto noin 2 cm x 2 cm kuutioksi ja lohi pitkittäin suikaleiksi.
Sekoita täytteen loput ainekset keskenään. Levitä pohjalle pinaatit ja tiputtele päälle leipäjuusto- ja lohipalat. Kaada munamaitoseos juustojen ja lohen päälle niin, että leipäjuustopalat saavat jäädä näkyviin. Ripottele päälle tilliä.
Paista lohi-leipäjuustopiirakkaa uunissa noin tunti - aikaa tärkeämpi on se, että munamaitoseos hyytyy keskiosassa - muut aineksethan ovat kypsiä. Jos piiras saa liikaa väriä pintaansa, laita sen päälle leivinpaperi suojaksi.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: