Siirry pääsisältöön

Voileipäkakku lohikakku, kinkkurullakakku tai texmexvoileipäkakku broilerista



Julkaisen nyt työssä kotitalousluokassa käyttämäni voileipäkakkujen ohjeet, joiden makua on testattu moneen kertaan - makumieltymyksiä on monia - mutta on näistä niinkin sanottu, että "en ole koskaan maistanut näin hyvää". 

Ohjeita voi hyvin muunnella omaan makuun sopivaksi lisäämällä yrttejä, kasviksia, vaihtamalla tuorejuustoja jne. Nämä ovat minivoileipäkakkuja 4 hengelle - muutat helposti ne 8:lle, 12:lletoista, 16:lletoista tai 20:lle jne. kertomalla ohjeen ainesmääriä. Näissä kakuissa on laskettu 1,5 leipäpalaa henkilöä kohden - tavallisesti lasken 1.25 - se on keskimäärinen menekki, mutta ensimmäisenähän juhlissa suolaiset kakut kauppansa tekevät ja voileipäkakun menekki riippuu myös muusta tarjoilusta.

Käytän voileipäkakkuun mielellään Taika ruispaahtoleipää tai moniviljapaahtoleipää, en kuitenkaan ihan vaaleaa vehnäpaahtoleipää - tykkään, että täysjyvä tuo rouheutta ja makua. Joskus laitan alimman pohjan Maalahden limpusta tai vastaavasta rouheasta ruisleivästä. Leipä saa olla vähän vanhempaa, parasta ennen päiväys lähellä, koska se kostutetaan ja liian tuore leipä ei rakenteeltaan ole hyvää kostutettuna. Kostutus hoituu hyvin pullasudilla. 

Voileipäkakun voi koota vuokaan ja kääntää vuorokauden kylmäsäilytyksen jälkeen ympäri, jolloin kakun muoto saadaan tasaiseksi. Kakun voi koota myös muovikelmuilla vuoratun leikkuulaudan päälle - kelmut saavat mennä reilusti yli laidan, koska kakku täytettynä kelmutetaan ja siirretään kylmään. Vaihtoehtoisesti kakun voi koota suoraan kakkualustalle ja laittaa kelmu päälle jääkaappisäilytyksen ajaksi - jos on voimakkaita makuja kakussa, kannattaa vetää vielä folio tiiviisti muovikelmun päälle. En koskaan säilytä voileipäkakkuja samassa jääkaapissa makeiden kakkujen kanssa, ettei makuja ja tuoksuja tarttuisi, mutta ainahan erillistä säilytystilaa ei ole. Täytetyn voileipäkakun voi myös pakastaa ja sulattaa yön yli jääkaapissa - sulamisaikaa tarvitaan enemmän kuin yö - huomaa kuitenkin, että vetiset kasvikset - esim. kurkussa on vettä yli 90 % - eivät kestä pakastamista.

Kun kakku on ollut jääkaapissa, se siirretään tarjoilualustalle, joka suojataan leivinpaperikaitaleilla, Kakku päällystetään ja koristellaan mahdollisimman lähellä tarjoilua, niin koristeet säilyvät tuoreina.

Tässä ohjeet, pilko ainekset, vatkaa tuorejuustot ja ranskankerma sähkövatkaimella ja lisää muut aineet kaapimella sekoitellen, Maista maku ja mausta tarvittaessa lisää:

KALAKAKKU 4:lle 


Leikkuulaudan jaan muovikelmun  päälle  2 ruispaahtoleipää. Poista kuoret yhteensä 6 leipäviipaleesta. 

 

Kostutusliemi, sekoita ja levitä pullasudillla leipäkerrosten päälle 


1 dl vettä  

1 rkl kalafondia tai 1/8 kala- tai kasvisliemikuutiota liuotettuna

1 rkl:n kiehuvaa vettä 

 

Täyte 1 Tuorejuusto-kasvistäyte 

1/4 dl paprika 

1 rkl aur. kuiv.

tomaattia 

100 g yrttituorejuustoa 

¼ prk ranskankermaa 

Ripaus Provencen

mausteseosta 

¼ tl sitruunanmehua  

  

  - Sekoita ainekset

yhteen, tarkista maku 

 

Täyte 2  Savulohitäyte 

100 g savulohta 

75 g tillituorejuustoa 

75 g lämminsavulohi-

tuorejuustoa 

½ dl turkkilaista

jogurttia 

¼ tl kuivattua tilliä

tai ½ tl tuoretta tilliä 

(¼ tl sitruunanmehua)

 

Pehmitä juusto

sekoittamalla

pienessä

kulhossa.

Paloittele

savulohi. 


Sekoita ainekset yhteen,

tarkista maku. Voit

lisätä ripauksen

mustapippuria tai

chiliä 

 

Päälle:   Sekoita 100 g lohituorejuustoa ja

½ dl Arlan turkkilaista jogurttia. Lisää ripaus pippuria 

 

Koristeeksi 1 dl katkarapuja, tilliä, ½  pun.paprika kuutioina, ¼ kurkku – paina muotilla kukkia  

 

 

KINKKURULLAKAKKU 4:lle 


Silikoonialustan ja leivinpaperin päälle 6 ruispaahtoleipää. Poista kuoret leivistä. Kostuta leivät. Levitä täyte päälle ja rullaa leivinpaperin avulla.

 

Kostutusliemi, sekoita ja levitä pullasudilla leipäkerrosten päälle 

1 dl vettä  

1 rkl kasvisfondia tai 1/8 kasvisliemikuutiota liuotettuna

1 rkl:n kiehuvaa vettä 

 

Täyte          Kinkkutäyte  

100 g palvikinkkua 

½  maustekurkkua 

1oo g pippuri- tai

tacotuorejuustoa  

½ dl ranskankermaa 

(ripaus pippuria) 

 

Kuutioi kinkku ja

paprika, sekoita juusto

pehmeäksi ja sekoita

ainekset yhteen.  

Tarkista maku. Lisää

vähän tacomaustetta .

 

 

Päälle           

Vaahdota kulhossa 100 g maustamatonta tuorejuustoa ja 1½ dl vispikermaa.  Lisää ripaus pippuria 

 

Koristeeksi   herneen versoa,

50 g punaisia pikkutomaatteja,

75 g tummia viinirypäleitä 

 

 

 

 

TEX-MEX KAKKU 

 

Leikkuulaudan ja folion  päälle  2 täysjyväpaahtoleipää. Poista kuoret yhteensä 6 leipäviipaleesta. 

 

Kostutusliemi, sekoita ja levitä pullasudillla leipäkerrosten päälle 

1 dl vettä  

1 rkl kasvis- tai kanafondia tai 1/8 kanaa- tai kasvisliemikuutiota liuotettuna 1 rkl:n kiehuvaa vettä 

 

Täyte 1          Broileritäyte tacotuorejuustolla 


100 g broilerin

filesuikaleita 

- ruskista kevyesti,

mausta suolalla ja

tacomausteella 

½ - 1 rkl punasipulia

hienonnettuna hyvin 

1 tl tacomaustetta 

½ pkt = 100 g

maustamatonta

tuorejuustoa tai

tacotuorejuustoa tai

chilituorejuustoa 

¼ tl sitruunanmehua 

 

Täyte 2         Cuacamoletäyte 

½ kypsää avocadoa 

½ tomaatti 

½ valkosipulinkynttä

puserra valkosipulin-

pusertimella 

½ tl limen mehua 

(chilipalko pieni! pala

tai vähän! chilitahnaa) 

Ripaus suolaa ja

mustapippuria 

 

Päälle            Sekoita 100 g maustamatonta tuorejuustoa  ja ½ dl salsakastiketta 

Koristeeksi    ¼ lehtisalaattia1/4  pun.paprika kuutioina, tacolastuja, punasipulirenkaita  



K-ruokasivustolla on hyvä kuvasarja kakun kokoamisesta ja monta ohjettakin :


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja