Siirry pääsisältöön

Voileipäkakku lohikakku, kinkkurullakakku tai texmexvoileipäkakku broilerista



Julkaisen nyt työssä kotitalousluokassa käyttämäni voileipäkakkujen ohjeet, joiden makua on testattu moneen kertaan - makumieltymyksiä on monia - mutta on näistä niinkin sanottu, että "en ole koskaan maistanut näin hyvää". 

Ohjeita voi hyvin muunnella omaan makuun sopivaksi lisäämällä yrttejä, kasviksia, vaihtamalla tuorejuustoja jne. Nämä ovat minivoileipäkakkuja 4 hengelle - muutat helposti ne 8:lle, 12:lletoista, 16:lletoista tai 20:lle jne. kertomalla ohjeen ainesmääriä. Näissä kakuissa on laskettu 1,5 leipäpalaa henkilöä kohden - tavallisesti lasken 1.25 - se on keskimäärinen menekki, mutta ensimmäisenähän juhlissa suolaiset kakut kauppansa tekevät ja voileipäkakun menekki riippuu myös muusta tarjoilusta.

Käytän voileipäkakkuun mielellään Taika ruispaahtoleipää tai moniviljapaahtoleipää, en kuitenkaan ihan vaaleaa vehnäpaahtoleipää - tykkään, että täysjyvä tuo rouheutta ja makua. Joskus laitan alimman pohjan Maalahden limpusta tai vastaavasta rouheasta ruisleivästä. Leipä saa olla vähän vanhempaa, parasta ennen päiväys lähellä, koska se kostutetaan ja liian tuore leipä ei rakenteeltaan ole hyvää kostutettuna. Kostutus hoituu hyvin pullasudilla. 

Voileipäkakun voi koota vuokaan ja kääntää vuorokauden kylmäsäilytyksen jälkeen ympäri, jolloin kakun muoto saadaan tasaiseksi. Kakun voi koota myös muovikelmuilla vuoratun leikkuulaudan päälle - kelmut saavat mennä reilusti yli laidan, koska kakku täytettynä kelmutetaan ja siirretään kylmään. Vaihtoehtoisesti kakun voi koota suoraan kakkualustalle ja laittaa kelmu päälle jääkaappisäilytyksen ajaksi - jos on voimakkaita makuja kakussa, kannattaa vetää vielä folio tiiviisti muovikelmun päälle. En koskaan säilytä voileipäkakkuja samassa jääkaapissa makeiden kakkujen kanssa, ettei makuja ja tuoksuja tarttuisi, mutta ainahan erillistä säilytystilaa ei ole. Täytetyn voileipäkakun voi myös pakastaa ja sulattaa yön yli jääkaapissa - sulamisaikaa tarvitaan enemmän kuin yö - huomaa kuitenkin, että vetiset kasvikset - esim. kurkussa on vettä yli 90 % - eivät kestä pakastamista.

Kun kakku on ollut jääkaapissa, se siirretään tarjoilualustalle, joka suojataan leivinpaperikaitaleilla, Kakku päällystetään ja koristellaan mahdollisimman lähellä tarjoilua, niin koristeet säilyvät tuoreina.

Tässä ohjeet, pilko ainekset, vatkaa tuorejuustot ja ranskankerma sähkövatkaimella ja lisää muut aineet kaapimella sekoitellen, Maista maku ja mausta tarvittaessa lisää:

KALAKAKKU 4:lle 


Leikkuulaudan jaan muovikelmun  päälle  2 ruispaahtoleipää. Poista kuoret yhteensä 6 leipäviipaleesta. 

 

Kostutusliemi, sekoita ja levitä pullasudillla leipäkerrosten päälle 


1 dl vettä  

1 rkl kalafondia tai 1/8 kala- tai kasvisliemikuutiota liuotettuna

1 rkl:n kiehuvaa vettä 

 

Täyte 1 Tuorejuusto-kasvistäyte 

1/4 dl paprika 

1 rkl aur. kuiv.

tomaattia 

100 g yrttituorejuustoa 

¼ prk ranskankermaa 

Ripaus Provencen

mausteseosta 

¼ tl sitruunanmehua  

  

  - Sekoita ainekset

yhteen, tarkista maku 

 

Täyte 2  Savulohitäyte 

100 g savulohta 

75 g tillituorejuustoa 

75 g lämminsavulohi-

tuorejuustoa 

½ dl turkkilaista

jogurttia 

¼ tl kuivattua tilliä

tai ½ tl tuoretta tilliä 

(¼ tl sitruunanmehua)

 

Pehmitä juusto

sekoittamalla

pienessä

kulhossa.

Paloittele

savulohi. 


Sekoita ainekset yhteen,

tarkista maku. Voit

lisätä ripauksen

mustapippuria tai

chiliä 

 

Päälle:   Sekoita 100 g lohituorejuustoa ja

½ dl Arlan turkkilaista jogurttia. Lisää ripaus pippuria 

 

Koristeeksi 1 dl katkarapuja, tilliä, ½  pun.paprika kuutioina, ¼ kurkku – paina muotilla kukkia  

 

 

KINKKURULLAKAKKU 4:lle 


Silikoonialustan ja leivinpaperin päälle 6 ruispaahtoleipää. Poista kuoret leivistä. Kostuta leivät. Levitä täyte päälle ja rullaa leivinpaperin avulla.

 

Kostutusliemi, sekoita ja levitä pullasudilla leipäkerrosten päälle 

1 dl vettä  

1 rkl kasvisfondia tai 1/8 kasvisliemikuutiota liuotettuna

1 rkl:n kiehuvaa vettä 

 

Täyte          Kinkkutäyte  

100 g palvikinkkua 

½  maustekurkkua 

1oo g pippuri- tai

tacotuorejuustoa  

½ dl ranskankermaa 

(ripaus pippuria) 

 

Kuutioi kinkku ja

paprika, sekoita juusto

pehmeäksi ja sekoita

ainekset yhteen.  

Tarkista maku. Lisää

vähän tacomaustetta .

 

 

Päälle           

Vaahdota kulhossa 100 g maustamatonta tuorejuustoa ja 1½ dl vispikermaa.  Lisää ripaus pippuria 

 

Koristeeksi   herneen versoa,

50 g punaisia pikkutomaatteja,

75 g tummia viinirypäleitä 

 

 

 

 

TEX-MEX KAKKU 

 

Leikkuulaudan ja folion  päälle  2 täysjyväpaahtoleipää. Poista kuoret yhteensä 6 leipäviipaleesta. 

 

Kostutusliemi, sekoita ja levitä pullasudillla leipäkerrosten päälle 

1 dl vettä  

1 rkl kasvis- tai kanafondia tai 1/8 kanaa- tai kasvisliemikuutiota liuotettuna 1 rkl:n kiehuvaa vettä 

 

Täyte 1          Broileritäyte tacotuorejuustolla 


100 g broilerin

filesuikaleita 

- ruskista kevyesti,

mausta suolalla ja

tacomausteella 

½ - 1 rkl punasipulia

hienonnettuna hyvin 

1 tl tacomaustetta 

½ pkt = 100 g

maustamatonta

tuorejuustoa tai

tacotuorejuustoa tai

chilituorejuustoa 

¼ tl sitruunanmehua 

 

Täyte 2         Cuacamoletäyte 

½ kypsää avocadoa 

½ tomaatti 

½ valkosipulinkynttä

puserra valkosipulin-

pusertimella 

½ tl limen mehua 

(chilipalko pieni! pala

tai vähän! chilitahnaa) 

Ripaus suolaa ja

mustapippuria 

 

Päälle            Sekoita 100 g maustamatonta tuorejuustoa  ja ½ dl salsakastiketta 

Koristeeksi    ¼ lehtisalaattia1/4  pun.paprika kuutioina, tacolastuja, punasipulirenkaita  



K-ruokasivustolla on hyvä kuvasarja kakun kokoamisesta ja monta ohjettakin :


Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...