Siirry pääsisältöön

Leipuri esittäytyy


Nyt tulee pitkä tarina, lue jos jaksat - minusta on mukava tutustua muiden leipureiden tarinoihin - ihmiseen kakku kuvien ja blogien takana. Moneen olenkin tutustunut henkilökohtaisesti, moneen taas useiden nettikeskusteluiden kautta ja erityistä kiitosta annan heille, joihin olen tutustunut niin, että he ovat opettaneet minulle uusia asioita. ❤️

Olen leiponut nuoresta pitäen.  Lapsuuskodissani leivottiin pullaa joka lauantai ja viimeistään kotitaloustuntien alkaessa koulussa se vuoro siirtyi esikoiselle eli minulle. Äitini hoiti mieluumminkin lauantai siivouksia ja antoi minun vapaasti leipoa ja kokeilla keittiössä. Avasin isoa keittokirjaa - en muista kotona niitä olleen kuin kaksi - ja kokeilin monenlaista.

Kesätöissä olin 14-vuotiaasta alkaen  ja lähes joka työpaikassa pääsin osallistumaan leipomiseen tai ainakin kyselemään ohjeita - kirjoitin niitä vihkoon, tietysti. Ohjeita sain sekä sukulaisiltani, leipureilta ja pitokokeilta. Myöhemmin ollessani lastenkodissa yövuorossa leivoin ison yleiskoneen kanssa pysyäkseni hereillä 😁, vanhainkodissa pääsin opastettuna leipomaan syntymäpäiväkakkua... ravintolan leipuri neuvoi reseptejään minulle. Miten paljon oppia sainkaan kesätöistä nuorena!

Opiskelin kotitalouden ja ja käsityön ja myöhemmin terveystiedon opettajaksi. Aikuiskoulutuskeskuksen keittiössä nuorena opettajana pääsin tutustumaan uusiin laitoskeittiön koneisiin ja toimintatapoihin.

Tein työni pääosin peruskoulun kotitaloudessa ja opiskelin kaiken aikaa työn ohella. Saimme neljä lasta, joiden kanssa saimme monet juhlat suunnitella ja viettää ja toisaalta lapsiperheen taloutta helpotti se, että leivoimme niin makeat kuin suolaiset itse. Lapset osallistuivat kaikkiin kodin puuhiin ja nyt opettavat niitä omille lapsilleen.

Sain osallistua jatko-opiskelijana kotitaloustieteen ja kotitalousopetuksen  kehittämiseen Helsingin yliopistossa. Kokeilin ja uudistin innolla, rikoin rajojakin😊. Suunnittelin ja toteutin myös leivontakursseja, jaoin materiaaleja ja ideoitani kolleegoille ja olen saanut heiltä monelta paljon lisäoppia itselleni. 

Lapsenlapsia meillä on 7, nuorin 1 ja vanhin 18. Onnea on osallistua myös heidän arkeensa ja juhliinsa, usein leipomallakin yhdessä.

Välillä, mm. asuessamme Eestissä ja jatko-opintojen viedessä aikaani, jäi leipominen, kunnes noin 2010 huomasin, että alalle oli tullut paljon, paljon uutta perinteisten oppieni edelle. Perustin leivonta blogin, koska tahdoin tallentaa reseptejä lapsilleni ja omaan käyttöön. Minulla alkoi uusi oppiminen oppia uutta niin leivonnassa kuin myös somen suhteen. Olen käynyt monilla monilla kursseilla, oppinut paljon ja tutustunut ihaniin ihmisiin.

Facebookin alkuvaiheissa sinne perustettiin Leivotaan-ryhmä, jonka keskusteluissa Leivontanurkan bloggari Heidi kyseli Birminghamin kakkumessuille lähtijöitä. Innostun helposti uusiin asioihin ja lupauduin mukaan - vasta yksin matkatessani huomasin ajatella, etten ole aiemmin lentänyt tai ollut vieraassa maassa yksin. Tapasin Lontoossa muut matkalle osallistuneet leipurit ja sanon vain, että loppu onkin historiaa - minulle tärkeää. Koimme paljon upeaa yhdessä ja olemme kokeneet monenlaista yhdessä sen jälkeenkin! Olemme oppineet toisiltamme ja tiedämme, että tässä leipurisiskojen ryhmässä on aina apu lähellä. 
 
Leivonnassa ei pelkät kurssit auta kehittymään, vaan tarvitaan paljon harjoittelua, tarkkuuden ja tyylin kehittämistä. Olen aina ollut halukas, ehkä joskus liiankin innokas 😊jakamaan tietoa, opettaja kun olen. Niin minä kuin monet leipuri ystävätkin, perustin toiminimen ja  lasteni mallia seuraten aloin opettelemaan yritystoimintaa. Huomenna on viimeinen virkapäiväni päivätyössä ja edessä on vapaus ja "tabula rasa" - mutta minulla on tutut unelmat: halua yhä oppia uutta ja kehittää osaamistani ja taitojani. 

Teen tilausleivontaa jonkin verran, erityisosaamistani ovat esim. macaronit, hapanjuurileivonta, kakut, vohvelipaperi ym. Kesät varaan lähes kokonaan perheelle, vietämme paljon aikaa mökillä, jossa leivon ja teen jäätelöitä omalle porukalle. Mökillä on tietysti kiertoilmauuni, pieni yleiskone ja pakastin leipuria varten 😁😁😁. 

Pidämme matkailusta ja eläkkeelle jäämisen ensiaskeliin olemme suunnitelleet matkailuakin, mutta heti kun mahdollista, haluan alkaa suunnittelemaan ja toteuttamaan nettikoulutusta, uusia leintakursseja. Viimeisinä työvuosina etäopetus tuli tutuksi koronasta johtuen, mutta onneksi myös opittavaa riittää paljon! Ympärillämme on nyt nuoria, jotka ovat taitavia digiosaajia ja myös opiskelevat uutta. Tyttäreni tekee toiminimellä digimarkkinoinnin kehittämistä ja kotisivuja ja 11- vuotias, joka on pitkään ollut kiinnostunut leipomisesta I, haluaa tehdä leivonta videoita. Miten onnellista on katsoa omien nuorten osaamista ja oppimisen halua❤️, vaikkakin nuorten oppimista olen työssänikin nähnyt. 

Pitkään oli työpaikallani juliste, jossa sanottiin "leipominen tuo iloista mieltä" -se on niin totta. Huolet, murheet ja kiireet unohtuvat leipoessa. Leipominen tuo hyvää mieltä itselle ja myös leivonnaisten maistelijoille. 

On ollut hyvää oppia myös nähdä ja saada tietää, että huippuleipuritkin jännittävät, kokevat haasteita ja epäonnistumisia ja karmeita tilanteita kakun pudotessa lattialle tai juhliin matkaavan kerroskakun joutuessa liikenneonnettomuuteen. Ammattitaitoa on ottaa tilanne haltuun ja löytää ratkaisuja, joilla tilannetta pelastetaan. Silloinkin, jos taidot eivät riitä vielä ratkaisun löytämiseen, apua saa leipureiden yhteisöistä ja jälkikäteen voi miettiä, mitä olisi voinut tehdä toisin, se on oppimista! 

Oppimisen ja leipomisen iloa jatkuvaa kaikille teille! Toivon tapaavani leivontakursseillani monia teistä. 



Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...