Siirry pääsisältöön

Tallinnassa elokuussa 2022

Kuvassa Lido ravintolan leivonnaisia

Lapset ja nuoret aloittivat koulun elokuussa, minulle oli ensimmäinen vuosi ikiaikoihin, kun koulu ei alkanutkaan syksyllä - mietin etukäteen miten tästä selvitään 😊, haikeutta ja vapautta yhtä aikaa on mielessäni.

Suuntasimme miehen kanssa Tallinnaan, joka on meille niin rakas - omien lastemme koulumuistoja 7. Keskkoolista 2 vuoden ajalta ja monia hienoja kokemuksia eestiläisten ja suomalaisten ystävien kanssa liittyy tänne.

Tallinnapäivämme alkoi ihanassa Ristikheinakahviossa, jossa söin vegepitaleipää ja mies pääsi herkuttelemaan jälkiruokamacaroneillakin. 




Edellisenä yönä kirjoitin tilauslistan leivontapakkausmateriaaleista  Laine karp firmaan ja jo aamulla he soittivat minulle täsmentääkseen tilaustani - sain tarvikkeet Mustamäeltä ystävällisten neuvojen myötä. Kävimme myös Sikupillin Prisman vieressä Gemossissa, yrityskortilla Promotukussa  Pietariin menevällä tiellä ja Ülemisten kauppakeskuksen Apelsinissa leivontatarvikkeita hakemassa- nämä ovat lähekkäin. Suhkrukunstista Mustamäellä hain vielä kakku alustoja ym. 

Ülemisten ostoskeskuksen vieressä on toinen, italialaisen liikemiehen rakennuttama T1-ostoskeskus, joka jo valmistuttuaan osoittautui erilaiseksi... Asiakkaat ovat enemmän Ülemistessa.
 T1 mall keskuksessa on sisähuvipuisto ja rakennuksen katolla maailmanpyörä, jossa ehdottomasti kannattaa käydä. Tietääkseni suht uudessa ostoskeskuksessa on jotain uudistusremontteja nyt. 



Ülemisten ostoskeskuksessa lentokentän suunnalla kuluu päivä shoppaillen helposti.  Ruokapaikoissa on valinnan varaa, mutta kahviloita on vähän, ennen ei lainkaan 😊. Pääovista oikealle yläkerrasta löytyy Lido, joka tarjoaa latvialaista hyvää ruokaa annoksen painon mukaan maksaen, siellä on myös edulliset, ihanat leivonnaiset ks. aloituskuva. 


Yövyimme Kalamajassa yksityisen vuokraamassa pienessä huoneistossa. Aamulla suunnittelimme päiväretket ja eikun menoksi. Auton jätimme vuokra-asunnon pihaan. Kalamajassa on paljon kaunista katsottavaa, uusia ja vanhoja rakennuksia vierekköin, kahviloita talojen kivijalassa ym. 










Lähellä yöpymispaikkaamme oli Kalamaja pagariäri, leipomon kahvila, johon mies tahtoi herkkukahville. Löytyi vaikka mitä, valitsimme kirsikkatäytteiset pullat kahvin kera. Päivän keitto olisi maksanut 3.20 e ja leipomon seinällä luki, että kaikki tummat leivät leivotaan juurella. "Leib" tarkoittaa Eestissä ruispitoista leipää, vaalea leipä ja pullat ovat "sai" ja monikossa saiad. Tämän kahvion hinnat olivat edulliset, vaikka muutoin on Virossa ruoan hinta noussut kuten meilläkin 2022 sotatilanteen vuoksi. 




Kävelykierros jatkui Baltijaamatorille, jossa ihailin leipomo myymälöitä ja oli pakko käydä maistamassa pienen kehutun  vietnamilaista ruokaa tarjoavan ravintolan ruokaa - hyväähän se oli, kun aasialaisen ruoan ystävä olen 😊.  Sooloiluja blogissaan kertoo Henna lisää Baltijaamatorin katuruokakeittiöistä. 














 Baltijaamatorilta on lyhyt matka Telliskiveen, jossa on paljon hyviä ruokapaikkoja, jäätelö myymälöitä, kulttuuria ja taidetta sekä Fotographic valokuvataidekeskus, jonka puhuttelevassa näyttelyssä kävimme. 








Kävin ensimmäistä kertaa nyt Shishi kaupassa, jonka joulumyyntiä kuvataan lumoavaksi. Joulun aikaan Shishi on suuri joulumaailma. Nyt näytteillä ja myynnissä oli tekokukkia, maljakoita ja suuria tekopalmuja ym. Kaunista katsottavaa sekin. 





Tämä kauppa löytyy Noblessnerin alueelta, jossa on myös Proto - keksintötehdas - se varmasti kiinnostaisi nuoria ja lapsia. Alueella on myös Kai taidekeskus ja teknoklubi Hall.

Noblessnerin alueelle rakennetaan uusia hienoja ja taatusti kalliita kerrostaloja nerimaisemaan. 

Lähellä on Lennusadam, jonka hienoja mereen liittyviä näyttelyitä voi kehua! - samalla lipulla pääsee merimuseoon, joka on vanhassa linnanmuurin tornissa - siellä kannattaa käydä! 








Iltahämärässä ajoimme vielä Kadriorgissa olevaan japanilaiseen puutarhaan. Olen nähnyt sen viimeksi, kun sen perustaminen oli vielä kesken. Nyt puut ja pensaat olivat reheviä ja kauniita. 








Pirita tee n alussa, Russalkapatsaan jälkeen on näin hienot iltanäkymät - auringon laskusta vähän myöhästyimme. Autoja oli niin paljon, ettei parkkipaikkaa löytynyt, lapsiperheet ja nuoret viettivät ilta-aikaa erilaisissa liikuntalaitteissa, rantatiellä oli pyöräilijöitä, lautailijoita ja potkulaudoilla kulkevia. Tämä iltahetken kauneus meren rannalla kannattaa kokea, paikka on lähellä keskustaa, ennen laululavaa. 

Tänään elokuisena päivänä näytti kesä vielä kauneintaan, lämpöä oli 26 astetta ja iltakin lämmin. 








Russalkapatsas Piritalle vievän tien ja Kadriorgin puiston vieressä oli niin kaunis iltavalaistuksessa. Sain kuvattua sen vain autosta. 
Yksi vinkki


On Tondiraba seikkailupuisto Nömmella. . (Tondiraba park, Varraku tänav 18), siellä on tekemistä monenlaista, mm. Ulkokuntosali, skeittiramppi ja koriskenttä. Lisää lapsiperheille ohjelmaa täällä.


Outletmyymälöitä löytyy tämän artikkelin kautta. Tarkistathan aukioloajat netistä ennen kuin menet paikan päälle - asiat ja yritysten tilanteet muuttuvat Tallinnassa nopeasti,  kaiken aikaa rakennetaan uutta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...