LIVE 4.4. Klo 15. 30 PÄÄSIÄISKAKUN VALMISTAMISESTA, pysyy katsottavana ainakin jonkin aikaa Päivi leipoo Facebook sivulla. Ohje täydentyy tänne liven jälkeen. Teen livessä bentokakun eli minikakun koossa 12 cm halkaisijalta, kakkuun tulee kindermousse ja tuorejuustokreemi ja -pursotuksia.
Tänä pääsiäisenä teen minikakkuja tuliaiseksi ja ehkäpä niistä tulee useampia kakkukiekkoja päällekkäin kokoamalla tavanomaista korkeampikin kakku pöydän koristeeksi ja jälkiruokaherkuksi.
Pääsiäistervehdyksen voi viedä vaikkapa pienen bentokakun muodossa - siinä on tervehdysteksti kakun päällä tai mukana. Bentokakun on Etelä-Koreasta ideansa saanut pieni lounasrasiaan pakattu kakku, se voi olla mitoitettu esimerkiksi yhdelle, kahdelle, kolmelle tai miksei neljällekin henkilölle. Bentokakku on tarkoitettu alunperin syötäväksi lounasherkkuna, kivana yllätyksenä. Koon suhteen rajana on oikeastaan se, millaiseen rasiaan bentokakun mahtuu pakkaamaan. Bentokakku on tavallisesti matala, kaksi kakkukiekkoa sisältävä ja täytettä on yksi täyteväli.
Tämä kakkupohja on muunnos todella vanhasta mutakakkua muistuttavasta "suklaatortusta", jota itse tein usein entisaikaan jopa niin, että aloitin vieraiden tullessa sisään- kakku on herkullista lämpimän esim. jäätelön kera ja valmistuu nopeasti. Ohje on pikataikina eli sekoita kuivat aineet ja kosteat aineet ja kaada kosteat kuivine päälle, sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Helppoa!
1. TEE KAKKUPOHJA
Kakkupohja 12 cm halk. vuokaan
tai yksi kakkukerros 20 cm halk.vuokaan
1 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoa, karkeaa tai puolikarkeaa
0,3 dl kaakaota (tai vähemmän)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria
1 kananmuna
0,6 dl rypsiöljyä tai sulatettua margariinia tai voita
0,6 dl maitoa tai kiehuvaa vettä
tai puolet molempia tai maustamatonta jogurttia
Laita vuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperi tai sprayaa reunat vuokaspraylla. Älä jauhota vuokaa, muruset haittaavat kakun päällystämistä. Laita uuni lämpiämään, kiertoilmauunissa riittää 160-170 astetta, kokeile tasalämpöuunia 180 asteessa. Mittaa tarkasti, tasaisia, ei kukkuraisia mittoja. Käytä tummaa kaakaota. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään, sekoita hyvin, jotta kaakaosta ei jää kokkareita jauhoseokseen.
Käytä L-koon munia. Sekoita kosteat aineet keskenään ja kaada ne kuivien ainesten päälle. Sekoita hyvin lastalla tai muovihaarukalla, mutta mahdollisimman vähän. Olen valmistanut tätä ohjetta myös vatkaamalla munia ja sokeria, kakun rakenne tulee silloin vähän erilainen, mutta onnistuu niinkin - vatkaaminen ei ole tarpeen kuitenkaan. Tarkista lopuksi taikinan paksuus - karkeilla jauhoilla sain pehmeämmän taikina, eri vehnäjauhojen turpoaminen taikinassa vaihtelee. Tee taikina sellaiseksi, että sen voit valuttaa vuokaan - lopussa voit lisätä vähän nestettä tai rypsiöljyä.
Kaada taikina vuokaan ja paista sitä kypsäksi noin 40 minuuttia, kakun koosta ja paksuudesta riippuen - ohut yksittäinen kakkukiekko paistuu jo 15 minuutissa. Testaa kypsyys painamalla puutikku kakun keskelle, kun taikinaa ei jää tikkuun, kakku on kypsä. Tämä kakku saa jäädä ihan vähän kosteaksi, älä siis paista liian kauna, mutta tee tikkutesti.
Suklaiset tai runsaasti kaakaota sisältävät taikinat eivät onnistu irtoreunassa paistaen. Suklainen taikina kohoaa usein paistaessa keskeltä kuperaksi - kakun voi tasata leikkaamalla silloin, kun kakkua aletaan täyttämään. Suklainen kakku paistuu tasaisemmaksi, jos kakkuvuoan ympärillä on teflonkankainen paistovyö tai märkä pyyhe paistamisen aikana - kaksinkertainen foliokin kakkuvuoan ympärillä auttaa. kakusta tulee tasaisempi ja korkeampi.
Amerikkalaiset kakkupohjat ovat usein sekoitettavia pikataikinoita. Jos taikinaan laitetaan jotain hapanta - esim. viinietikkakin kohottaa tai nesteenä on piimää, jogurttia, olisi hyvä vaihtaa leivinjauhe ruokasoodaan, joka kohottaa happamet taikinat - voit myös amerikkalaiseen tapaan käyttää molempia. Amerikkalaisissa ohjeissa suklaakiekot kakkuun paistetaan yksittäisinä kiekkoina tai sitten taikina jaetaan kahteen saman kokoiseen kakkuvuokaan, ja valmiit matalat kakkulevyt jaetaan kahdeksi kakkukiekoksi. Tässä taikinassa halkaisijaltaan 15 sentin vuokaan onnistuu kerralla laittaa 2 munan taikina, suurempia taikinoita suosittelen paistamaan yhden tai kahden kakkulevyn kokoisissa annosmäärissä.
Anna kakkupohjan hetki jäähtyä vuoassa, kumoa sitten. Kun pohja on jäähtynyt, kääri se muovikelmuun ja pakasta tai jätä huoneen lämpöön tai jääkaappiin odottamaan kakun valmistamista seuraavana päivänä. Jaa pohja kahteen kakkukiekkoon kakkusahalla tai veitsellä leikaten.
Kakkupohja 15 cm halk. vuokaan
tai kaksi kakkulevyä kerralla paistaen
halk. 20 sentin vuokaan
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoa, karkeaa tai puolikarkeaa
0,6 dl kaakaota (tai vähemmän)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria
2 kananmunaa
1,2 dl rypsiöljyä
1,2 dl maitoa tai kiehuvaa vettä tai puolet molempia tai maustamatonta jogurttia
Valmista kuten yllä
Kakkupohja 18 cm halk. vuokaan
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoa, karkeaa tai puolikarkeaa
0,8 dl kaakaota (tai vähemmän)
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria
3 kananmunaa
1,8 dl rypsiöljyä
1,8 dl maitoa tai kiehuvaa vettä
tai puolet molempia tai maustamatonta jogurttia
Valmista kuten yllä
Kakkupohja 20 cm halk. vuokaan
-jaa taikina kahteen vuokaan puoliksi (saat 4 kakkukiekkoa) tai 1/3 ja 2/3 (3 kakkukiekkoa) - saat tarkasti, jos laitat kakkuvuoan vaaán päälle täyttäessäsi vuokaa
3 dl (360 g) sokeria
5 dl (310 g)vehnäjauhoa, karkeaa tai puolikarkeaa
1,25 dl (40 g) kaakaota (tai vähemmän)
1,5 rkl leivinjauhetta
1,5 rkl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria
4 (225 g) kananmunaa
2,5 dl (200-220 g)rypsiöljyä
2,5 (250 g) maitoa tai kiehuvaa vettä tai puolet molempia tai maustamatonta jogurttia
Valmista kuten yllä.
2. VALITSE TÄYTE
Kindermousse
1 annos yhteen täyteväliin halk 12 cm tai 15 cm kakkuun
2 x annos yhteen täyteväliin halk 20 cm kakkuun
0,8 dl vispikermaa
60 g tuorejuustoa Philadelphia
(1 tl suklaasiirappia tai 1/2 tl vanilliinisokeria)
4 kpl = 84 g Kinder Maxi patukkaa
1 Kinder Bueno white paloiteltuna tai Kinder munia paloiteltuna
Sulata suklaa 20-30 sek jaksoissa miedolla lämmöllä mikrossa, joka välissä sekoittaen. Jäähdytä. Rouhi leikkuuveitsellä tumma suklaa. Vatkaa tuorejuustoa, lisää kerma, vaahdota. Lisää suklaat ja mahdolliset mausteet, sekoita, tarkista maku. Jos teet ison annoksen, voit sekoittaa suklaan tuorejuustoon sähkövatkaimella ja lisätä lopuksi kermavaahdon nuolijalla nostellen tai kevyesti koneella sekoittaen.
Suklaamousse
1 annos yhteen täyteväliin halk 12 cm tai 15 cm kakkuun
2 x annos yhteen täyteväliin halk 20 cm kakkuun
0,8 dl vispikermaa
60 g tuorejuustoa Philadelphia
2 rkl kreikkalaista jogurttia
50 g laktoositonta maitosuklaata Brunberg
50 g tummaa suklaarouhetta Brunberg
Valmistus kuten yllä.
Pätkismousse
1 annos yhteen täyteväliin halk 12 cm tai 15 cm kakkuun
2 x annos yhteen täyteväliin halk 20 cm kakkuun
0,8 dl vispikermaa
60 g tuorejuustoa Philadelphia
70 g Pätkissuklaata
Mangomousse
1 annos yhteen täyteväliin halk 12 cm tai 15 cm kakkuun
2 x annos yhteen täyteväliin halk 20 cm kakkuun
0,75 dl = 3/4 dl vispikermaa
1 dl mangososetta (Semper tai vastaava, tarkista maku)
1/2 dl mango-passionrahkaa
noin 1/2 dl sokeria (tarkista määrä makusi mukaan)
2 liivatetta
1 rkl appelsiinimehua
Vaahdota kerma. Pehmitä liivatteet pienessä määrässä kylmää vettä ja liuota ne tilkkaseen kiehuvan kuumaa appelsiinimehua tai vesi-sitruunaseosta. Kaada liivatteet rahka- mangososeseoksen joukkoon, sekoita sähkövatkaimella ja lisää kerma lastalla nostelemalla, sekoita tasaiseksi.
3. TÄYTÄ KAKKU
Kostuta kakkupohjat sokeriliemellä (kiehauta 1 dl vettä, 100 g sokeria, jäähdytä ja lantraa kylmällä vedellä) tai appelsiinimehulla, jossa mukana vettä ja sitruunanmehua.
Aseta kakkupohja kakkualustalle ja vuokarengas tai reunamuovi ympärille, täytetään kakku reunatuen sisään. Pursota vaniljakreemillä vahvistettua kerma-tuorejuustoseosta tai voisokerikreemiä tukirenkaan reunoille alimman kakkupohjan päälle ja laita sitten täyte ja sen päälle päällikerros. Laita kakku yöksi jääkaappiin tai hetkeksi pakastimeen, niin, että täyte hyytyy. Irroita sitten tukirengas.
4. PÄÄLLYSTÄ KAKKU JA KORISTELE
Tuorejuustokreemi
*ainesten pitää olla huoneen lämpöisiä, ota noin 2 tuntia aiemmin huoneen lämpöön
*annos riittää halk. 12 -15 senttisen kakun päälle ja koristepursotuksiin kolmella värillä tai 20 cm halkaisijaltaan kakun päälle ohuena kerroksena.
225 g voita tai margariinia tai sekoitusta
180 g =2 dl tomusokeria (maun mukaan voit lisätä)
2 tl vanilliinisokeria
150 g tuorejuustoa Philadelphia(voi olla enemmänkin)
Vaahdota voita, lisää tomusokeria vähän kerrallaan - aina kun lisäät sekoita ilman sähkövirtaa ensin sokeria kreemiin, niin se ei lennä seinille kulhosta vatkattaessa :). Vatkaa rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, noin 10-15 minuuttia. Lisää aavistuksen pieni tippa violettia cocktailtikun avulla, sekoita vatkaimella - se muuntaa keltaisen värin luonnonvalkoiseksi.
(Tiesitkö? Voit lisätä voi-tai margariini vaahtoon sulatettua ja jäähdytettyä suklaata tai valkosuklaata ennen tomusokerin ja tuorejuuston lisäämistä, kokeile esim. 100-150 g tähän annokseen.)
Lopussa sekoita pienellä teholla silikoonisella lavalla, jos käytät yleiskonetta tai sekoita nuolijalla kulhon reunoja myöten, jotta vaahto tasoittuu ja ilmakuplat poistuvat. Vatkaa tuorejuusto toisessa kulhossa notkeaksi, lisää siihen pieni määrä voikreemiä ja sekoita nuolijalla - sekoita sitten nuolijalla tuorejuustoseos loppuun voikreemiin - näin vältät kreemin juoksettumisen eli rakeistumisen, joka tekee sen käyttökelvottomaksi ulkonäön vuoksi, syötävää se kyllä olisi.
Värjää kreemit. Ota tästä seoksesta noin kolmasosa kakun päälliseen, jaa loput pursotusväreiksi, esim, kolme eri väriä. Sekoita värit kreemihin muovikipoissa nuolijalla. Laita pursotuskreemit jääkaappiin odottamaan.
Levitä kakun päälle murusuojakerros lastalla, tiivistä samalla kakun alareuna kreemillä. Laita kakku pakastimeen hetkeksi. Levitä sitten lastalla tai pursotinpussilla toinen kerros kreemiä ja tasoita se raapalla ja lastalla kakun ollessa pyörivän alustan päällä.
Valitse koristelupursotukseen sopivat tyllat ja pussita värikreemit. Voit laittaa haluamasi väristä voikreemiä yhteen pursotinpussiin, jossa on todella ohutpäinen pyöreä tylla - pursota sillä viesti kakun päälle esim. Hello Spring! Happy Easter! Hyvää pääsiäistä! Be happy! tms. Pursota kakun päälle kuviorengas, lisää strösseleitä , pääsiäismunia tmv. TAI kasta suolatikkupätkiä tai nuudeleita sulaan suklaaseen ja muotoile niistä kylmässä jäähdyttämisen jälkeen köynnösrengas tai kokoa suklaiset tikut esim, jossain kulhossa pesän muotoon ja anna jähmtyä kylmässä, täytä suklaamunilla.
Kakkupohjan tai täytekerroksen OHJEEN SUURENTAMINEN TAI PIENENTÄMINEN
Pienennät ohjetta jakamalla kaikki ainesmäärät jollain luvulla X ja suurennat ohjetta kertomalla kaikki täyteainekset samalla luvulla X.
Ohjeita voit aina suurentaa vertaamalla tilavuuksia - kakun korkeuden tai täytekeroksen korkeuden tilavuutta.
Tilavuuden saat laskettua netissä olevalla laskimella, johon kirjoitat vain vuoan halkaisijan ja kakun korkeuden.
12 cm :n vuoassa 6 cm korkea kakku on tilavuudeltaan 678.6 kuutiosenttimetriä eli 6,7 desiä (1000 kuutiosenttimetriä on litra)
20 cm:n vuoassa 6 cm korkea kakku on tilavuudeltaan 1885 kuutiosenttimetriä
Montako kertaa pitää suurentaa 12 cm :n kakkuohjetta? vastaus löytyy kun lasketaan montako kertaa 678,6 menee 1885:een. 1885:678,6 = 2,7 kertaa.
Jos haluat pienemmästä ohjeesta suuremman kerrot suhdeluvulla ja jos haluat isomman ohjeen pienemmäksi jaat suhdeluvulla.
Toki voit arvioidakin silmämääräisesti tai kokeillen ohjeen määrää isommassa/pienemmässä vuoassa, mutta tarkempaan tulokseen pääset ja aineshukkaa vältät laskemalla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: