Siirry pääsisältöön

Pääsiäiskakku , bentokakku




LIVE 4.4. 2023 Klo 15. 30 PÄÄSIÄISKAKUN VALMISTAMISESTA, Teen livessä bentokakun eli minikakun koossa 12 cm halkaisijalta, kakkuun tulee kindermousse ja tuorejuustokreemi ja -pursotuksia. Värisävyjä muuttamalla saman kakun voi valmistaa niin ystävänpäiväksi kuin pääsiäiseen tai jouluun.


Pääsiäistervehdyksen tai tuliaisen voi viedä vaikkapa pienen bentokakun muodossa - siinä on tervehdysteksti kakun päällä tai mukana. Bentokakun on Etelä-Koreasta ideansa saanut pieni lounasrasiaan pakattu kakku, se voi olla mitoitettu esimerkiksi yhdelle, kahdelle, kolmelle tai miksei neljällekin henkilölle. Bentokakku on tarkoitettu alunperin syötäväksi lounasherkkuna, kivana yllätyksenä. Koon suhteen rajana on oikeastaan se, millaiseen rasiaan bentokakun mahtuu pakkaamaan. Bentokakku on tavallisesti matala, kaksi kakkukiekkoa sisältävä ja täytettä on yksi täyteväli. 

Tämä kakkupohja on muunnos vanhasta mutakakkua muistuttavasta "suklaatortusta", jota itse tein usein entisaikaan jopa niin, että aloitin vieraiden tullessa sisään- kakku on herkullista lämpimän esim. jäätelön kera ja valmistuu nopeasti. Ohje on pikataikina eli sekoita kuivat aineet ja kosteat aineet ja kaada kosteat kuivine päälle, sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Helppoa!


1. TEE KAKKUPOHJA

Kakkupohja 12 cm halk. vuokaan 

tai yksi kakkukerros 20 cm halk.vuokaan


1 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoa, karkeaa tai puolikarkeaa
0,3 dl kaakaota (tai vähemmän)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria

1 kananmuna
0,6 dl rypsiöljyä tai sulatettua margariinia tai voita
0,6 dl maitoa tai kiehuvaa vettä 
tai puolet molempia tai maustamatonta jogurttia

Laita vuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperi tai sprayaa reunat vuokaspraylla. Älä jauhota vuokaa, muruset  haittaavat kakun päällystämistä. Laita uuni lämpiämään, kiertoilmauunissa riittää 160-170 astetta, kokeile tasalämpöuunia 180 asteessa. Mittaa tarkasti, tasaisia, ei kukkuraisia mittoja. Käytä tummaa kaakaota. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään, sekoita hyvin, jotta kaakaosta ei jää kokkareita jauhoseokseen. 

Käytä L-koon munia. Sekoita kosteat aineet keskenään ja kaada ne kuivien ainesten päälle. Sekoita hyvin lastalla tai muovihaarukalla, mutta mahdollisimman vähän. Olen valmistanut tätä ohjetta myös vatkaamalla munia ja sokeria, kakun rakenne tulee silloin vähän erilainen, mutta onnistuu niinkin - vatkaaminen ei ole tarpeen kuitenkaan. Tarkista lopuksi taikinan paksuus - karkeilla jauhoilla sain pehmeämmän taikina, eri vehnäjauhojen turpoaminen taikinassa vaihtelee. Tee taikina sellaiseksi, että sen voit valuttaa vuokaan - lopussa voit lisätä vähän nestettä tai rypsiöljyä.

Kaada taikina vuokaan ja paista sitä kypsäksi noin 40 minuuttia, kakun koosta ja paksuudesta riippuen - ohut yksittäinen kakkukiekko paistuu jo 15 minuutissa. Testaa kypsyys painamalla puutikku kakun keskelle, kun taikinaa ei jää tikkuun, kakku on kypsä. Tämä kakku saa jäädä ihan vähän kosteaksi, älä siis paista liian kauna, mutta tee tikkutesti.

Suklaiset tai runsaasti kaakaota sisältävät taikinat eivät onnistu irtoreunassa paistaen. Suklainen taikina kohoaa usein paistaessa keskeltä kuperaksi - kakun voi tasata leikkaamalla silloin, kun kakkua aletaan täyttämään. Suklainen kakku paistuu tasaisemmaksi, jos kakkuvuoan ympärillä on teflonkankainen paistovyö tai märkä pyyhe paistamisen aikana - kaksinkertainen foliokin kakkuvuoan ympärillä auttaa. kakusta tulee tasaisempi ja korkeampi. 

Amerikkalaiset kakkupohjat ovat usein sekoitettavia pikataikinoita. Jos taikinaan laitetaan jotain hapanta - esim. viinietikkakin kohottaa tai nesteenä on piimää, jogurttia, olisi hyvä vaihtaa leivinjauhe ruokasoodaan, joka kohottaa happamet taikinat - voit myös amerikkalaiseen tapaan käyttää molempia. Amerikkalaisissa ohjeissa suklaakiekot kakkuun paistetaan yksittäisinä kiekkoina tai sitten taikina jaetaan kahteen saman kokoiseen kakkuvuokaan, ja valmiit matalat kakkulevyt jaetaan kahdeksi kakkukiekoksi. Tässä taikinassa halkaisijaltaan 15 sentin vuokaan onnistuu kerralla laittaa 2 munan taikina, suurempia taikinoita suosittelen paistamaan yhden tai kahden kakkulevyn kokoisissa annosmäärissä.

Anna kakkupohjan hetki jäähtyä vuoassa, kumoa sitten. Kun pohja on jäähtynyt, kääri se muovikelmuun ja pakasta tai jätä huoneen lämpöön tai jääkaappiin odottamaan kakun valmistamista seuraavana päivänä. Jaa pohja kahteen kakkukiekkoon kakkusahalla tai veitsellä leikaten.
 

Kakkupohja 15 cm halk. vuokaan 

tai kaksi kakkulevyä kerralla paistaen

halk. 20 sentin vuokaan


2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoa, karkeaa tai puolikarkeaa
0,6 dl kaakaota (tai vähemmän)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria

2 kananmunaa
1,2 dl rypsiöljyä
1,2 dl maitoa tai kiehuvaa vettä tai puolet molempia tai maustamatonta jogurttia

Valmista kuten yllä

Kakkupohja 18 cm halk. vuokaan 


3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoa, karkeaa tai puolikarkeaa
0,8 dl kaakaota (tai vähemmän)
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria

3 kananmunaa
1,8 dl rypsiöljyä
1,8 dl maitoa tai kiehuvaa vettä 
tai puolet molempia tai maustamatonta jogurttia

Valmista kuten yllä

Kakkupohja 20 cm halk. vuokaan 

-jaa taikina kahteen vuokaan puoliksi (saat 4 kakkukiekkoa)  tai 1/3 ja 2/3 (3 kakkukiekkoa) - saat tarkasti, jos laitat kakkuvuoan vaaán päälle täyttäessäsi vuokaa

3 dl (360 g) sokeria
5 dl (310 g)vehnäjauhoa, karkeaa tai puolikarkeaa
1,25 dl  (40 g) kaakaota (tai vähemmän)
1,5 rkl leivinjauhetta
1,5 rkl  vanilliinisokeria tai vaniljasokeria

4  (225 g) kananmunaa
2,5 dl  (200-220 g)rypsiöljyä
2,5 (250 g) maitoa tai kiehuvaa vettä tai puolet molempia tai maustamatonta jogurttia

Valmista kuten yllä.


2. VALITSE TÄYTE 

Kindermousse 

1 annos yhteen täyteväliin halk 12 cm tai 15 cm kakkuun
2 x annos yhteen täyteväliin halk 20 cm kakkuun

0,8 dl vispikermaa
60 g tuorejuustoa Philadelphia
(1 tl suklaasiirappia tai 1/2 tl vanilliinisokeria)
4 kpl = 84 g Kinder Maxi patukkaa
1 Kinder Bueno white paloiteltuna tai Kinder munia paloiteltuna

Sulata suklaa 20-30 sek jaksoissa miedolla lämmöllä mikrossa, joka välissä sekoittaen. Jäähdytä. Rouhi leikkuuveitsellä tumma suklaa. Vatkaa tuorejuustoa, lisää kerma, vaahdota. Lisää suklaat ja mahdolliset mausteet, sekoita, tarkista maku. Jos teet ison annoksen, voit sekoittaa suklaan tuorejuustoon sähkövatkaimella  ja lisätä lopuksi kermavaahdon nuolijalla nostellen tai kevyesti koneella sekoittaen. 


Suklaamousse

1 annos yhteen täyteväliin halk 12 cm tai 15 cm kakkuun
2 x annos yhteen täyteväliin halk 20 cm kakkuun

0,8 dl vispikermaa
60 g tuorejuustoa Philadelphia
2 rkl kreikkalaista jogurttia
50 g laktoositonta maitosuklaata Brunberg
50 g tummaa suklaarouhetta Brunberg

Valmistus kuten yllä.

Pätkismousse


1 annos yhteen täyteväliin halk 12 cm tai 15 cm kakkuun
2 x annos yhteen täyteväliin halk 20 cm kakkuun

0,8 dl vispikermaa
60 g tuorejuustoa Philadelphia
70 g Pätkissuklaata


Mangomousse 

1 annos yhteen täyteväliin halk 12 cm tai 15 cm kakkuun
2 x annos yhteen täyteväliin halk 20 cm kakkuun

0,75 dl = 3/4 dl vispikermaa
1 dl mangososetta (Semper tai vastaava, tarkista maku)
1/2 dl mango-passionrahkaa
noin 1/2 dl sokeria (tarkista määrä makusi mukaan)
2 liivatetta
1 rkl appelsiinimehua 

Vaahdota kerma. Pehmitä liivatteet pienessä määrässä kylmää vettä ja liuota ne tilkkaseen kiehuvan kuumaa appelsiinimehua tai vesi-sitruunaseosta. Kaada liivatteet rahka- mangososeseoksen joukkoon, sekoita sähkövatkaimella ja lisää kerma lastalla nostelemalla, sekoita tasaiseksi.


3. TÄYTÄ KAKKU


Kostuta kakkupohjat sokeriliemellä (kiehauta 1 dl vettä, 100 g sokeria, jäähdytä ja lantraa kylmällä vedellä) tai appelsiinimehulla, jossa mukana vettä ja sitruunanmehua. 

Aseta kakkupohja kakkualustalle ja vuokarengas tai reunamuovi ympärille, täytetään kakku reunatuen sisään. Pursota vaniljakreemillä vahvistettua kerma-tuorejuustoseosta tai voisokerikreemiä tukirenkaan reunoille alimman kakkupohjan päälle ja laita sitten täyte ja sen päälle päällikerros. Laita kakku yöksi jääkaappiin tai hetkeksi pakastimeen, niin, että täyte hyytyy. Irroita sitten tukirengas.

4. PÄÄLLYSTÄ KAKKU JA KORISTELE


Tuorejuustokreemi 
*ainesten pitää olla huoneen lämpöisiä, ota noin 2 tuntia aiemmin huoneen lämpöön
*annos riittää halk. 12 -15 senttisen kakun päälle ja  koristepursotuksiin kolmella värillä tai 20 cm halkaisijaltaan kakun päälle ohuena kerroksena.

225 g voita tai margariinia tai sekoitusta
180 g =2 dl tomusokeria (maun mukaan voit lisätä)
2 tl vanilliinisokeria
150 g tuorejuustoa Philadelphia(voi olla enemmänkin)


Vaahdota voita, lisää tomusokeria vähän kerrallaan - aina kun lisäät sekoita ilman sähkövirtaa ensin sokeria kreemiin, niin se ei lennä seinille kulhosta vatkattaessa :). Vatkaa rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, noin 10-15 minuuttia. Lisää aavistuksen pieni tippa violettia cocktailtikun avulla, sekoita vatkaimella - se muuntaa keltaisen värin luonnonvalkoiseksi.

(Tiesitkö? Voit lisätä voi-tai margariini vaahtoon sulatettua ja jäähdytettyä suklaata tai valkosuklaata ennen tomusokerin ja tuorejuuston lisäämistä, kokeile esim. 100-150 g tähän annokseen.) 

Lopussa sekoita pienellä teholla silikoonisella lavalla, jos käytät yleiskonetta tai sekoita nuolijalla kulhon reunoja myöten, jotta vaahto tasoittuu ja ilmakuplat poistuvat. Vatkaa tuorejuusto toisessa kulhossa notkeaksi, lisää siihen pieni määrä voikreemiä ja sekoita nuolijalla - sekoita sitten nuolijalla tuorejuustoseos loppuun voikreemiin - näin vältät kreemin juoksettumisen eli rakeistumisen, joka tekee sen käyttökelvottomaksi ulkonäön vuoksi, syötävää se kyllä olisi.

Värjää kreemit. Ota tästä seoksesta noin kolmasosa kakun päälliseen, jaa loput pursotusväreiksi, esim, kolme eri väriä. Sekoita värit kreemihin muovikipoissa nuolijalla. Laita pursotuskreemit jääkaappiin odottamaan.

Levitä kakun päälle murusuojakerros lastalla, tiivistä samalla kakun alareuna kreemillä. Laita kakku pakastimeen hetkeksi. Levitä sitten lastalla tai pursotinpussilla toinen kerros kreemiä ja tasoita se raapalla ja lastalla kakun ollessa pyörivän alustan päällä. 

Valitse koristelupursotukseen sopivat tyllat ja pussita värikreemit. Voit laittaa haluamasi väristä voikreemiä yhteen pursotinpussiin, jossa on todella ohutpäinen pyöreä tylla - pursota sillä viesti kakun päälle esim. Hello Spring! Happy Easter! Hyvää pääsiäistä! Be happy! tms. Pursota kakun päälle kuviorengas, lisää strösseleitä , pääsiäismunia tmv. TAI kasta suolatikkupätkiä tai nuudeleita sulaan suklaaseen ja muotoile niistä kylmässä jäähdyttämisen jälkeen köynnösrengas tai kokoa suklaiset tikut esim, jossain kulhossa pesän muotoon ja anna jähmtyä kylmässä, täytä suklaamunilla. 





Kakkupohjan tai täytekerroksen OHJEEN SUURENTAMINEN TAI PIENENTÄMINEN


Pienennät ohjetta jakamalla kaikki ainesmäärät jollain luvulla X  ja suurennat ohjetta kertomalla kaikki täyteainekset samalla luvulla X.

Ohjeita voit aina suurentaa vertaamalla tilavuuksia - kakun korkeuden tai täytekeroksen korkeuden tilavuutta. 


12 cm :n vuoassa 6 cm korkea kakku on tilavuudeltaan 678.6 kuutiosenttimetriä  eli 6,7 desiä  (1000 kuutiosenttimetriä on litra)
20 cm:n vuoassa  6 cm korkea kakku on tilavuudeltaan 1885 kuutiosenttimetriä 

Montako kertaa pitää suurentaa 12 cm :n kakkuohjetta?  vastaus löytyy kun lasketaan montako kertaa 678,6 menee 1885:een. 1885:678,6  = 2,7 kertaa. 
Jos haluat pienemmästä ohjeesta suuremman kerrot suhdeluvulla ja jos haluat isomman ohjeen pienemmäksi jaat suhdeluvulla. 

Toki voit arvioidakin silmämääräisesti tai kokeillen ohjeen määrää isommassa/pienemmässä vuoassa, mutta tarkempaan tulokseen pääset ja aineshukkaa vältät laskemalla.

Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...