Siirry pääsisältöön

Mansikkapiiras


Aiempia mansikkareseptejäni löydät blogistani täältä. 

Pakastin eilen mansikoita ja oli ihan pakko kokeilla mansikkajogurttipiirasta, jonka ohje löytyy Emmasofiacake instagramista. Täytyy myöntää, että epäillen laitoin piirakkaan mansikkajogurttia, mutta piirakka  ja täyte tuli erittäin hyvää. Vähän muutin ohjetta, käytin kokonaan 2 vaniljarahkaa, mitäpä sitä vajaata purkkia jääkaappiin laittamaan:).

 Marjapiiraan munamaitoon voi käyttää mitä vaan maitotuotetta.   2 dl maitotuotetta hyydytetään 1 kananmunalla isommissa annoksissa 2 tl vehnäjauhoa voi korvata yhden munan. Minä korvasin kananmunan kahdella keltuaisella, kun niitä jäi paljon tehdessäni hääkakkuun italialaista marenkikreemiä. Perunajauhoa tai maissitärkkelystä käytetään usein varustamaan hyytymistä uunijuustokakuissa, sen jätin nyt pois, koska kananmunan hyydytysteho riittää. Tein ohjeen piiraan 26 sentin piirasvuokaan.

Mansikkapiiras

POHJA

150 g margariinia sulatettuna
1 muna tai 2 keltuaista
1 dl vaniljarahkaa tai kermaviiliä tai muuta maitotuotetta
1 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

TÄYTE

3 dl mansikka jogurttia Luonto tmv.
3 dl vaniljarahkaa
3 kananmunaa (tai 6 keltuaista)
1 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria
3 - 4 dl mansikoita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota piirasvuoka. Sulata pohjaa varten rasva, jäähdytä. Sekoita kaikki nesteiset aineet keskenään, lisää kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina jauhojen avulla piirasvuokaan.

Täyte. Sekoita muut ainekset, paitsi mansikat. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele mansikat pistemäisesti pohjan päälle. Kypsennä piirasta uunissa noin 50 min, kunnes reunat ovat kullanruskeat ja täyte on hyytynyt. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...