Siirry pääsisältöön

Pienet mangojuustokakut ja sitruunapiiraat pääsiäiseksi





Tein 14 kpl mangojuustokakkuja "minimallia" ja sitruunapiiraita 7 kpl alla olevasta pohjataikinasta ja täytteistä. Nämä on helppo ja nopea toteuttaa.


Murotaikinapohja

Tein 21 kpl pikkupiiraita muffinivuokaan, jonka syvyys 3 cm ja aukon koko 7 cm päältä mitaten


350 g (5 ½ dl) vehnäjauhoa (tai gluteeniton vaalea jauhoseos)

(ripaus suolaa)

150 g leivontamargariinia tai voita

1 muna

2 keltuaista

90 g sokeria eli 1 dl

0,3 dl kylmää vettä

 

TÄYTE 1

Juustokakkutäyte riittää 14 pikkukakkuun


200 g vaniljatuorejuustoa 

100 g creme fraichea 

1 kananmuna

2 tl sitruunanmehua

50 g (1/2 dl) sokeria

vaniljasokeria tai vanilliinisokeria maun mukaan


Appelsiinimangokiille riittää 14 pikkukakkuun

1 dl appelsiinitäysmehua

1 dl mangososetta 

1/2 dl sokeria


_______________________________

TÄYTE 2

Sitruunatäyte (Valion ohjetta muuntaen)


1 1/4 dl kuohukermaa

200 g  Valion sitruunakreemiä

1 rkl sitruunanmehua


Marenki

1 valkuainen

1 -2 trl sitruunanmehua

1 tl vanilliinisokeria

1 dl tomusokeria


POHJATAIKINA

Valmista murotaikinapohjat sekoittamalla esim. monitoimikoneella ja leikkuuterällä yhteen rasva, sokeri, kananmunat. Lisää jauhot, sekoita vähän ja lisää vettä niin, että saat kiinteän taikina. Laita taikina kylmään. 


Kauli sitten silikonialustan päällä, kahden leivinpaperin välissä kylmä taikina noin 3 paksuksi levyksi ja ota siitä ympyrämuotilla paloja, jotka täyttävät muffinivuokasi pohjan ja reunat. 


Suihkuta muffinivuoan aukot vuokaspraylla. Painele taikinaympyrät vuoan aukkojen pohjalle ja reunoille. Laita kylmään - taikina pysyy paremmin muodossaan uunissa, kun se paistetaan kylmänä.


JUUSTOKAKKUTÄYTE

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Valuta täyte muffinivuokaan taikinan päälle, jätä tyhjää noin sentin verran, koska päälle tulee mangokiille. Paista pienet juustokakut 170 asteessa kiertoilmassa (tasalämmöllä voi olla esim. 180 astetta) noin 20 minuuttia, kunnes taikinareunat saavat vähän väriä. Jäähdytä. 

MANGOKIILLE 

(mikä vain mehu käy, voit lisätä myös marjoja päälle ja sivellä niitä liivatemehulla)

Voit käyttää mangososetta pelkästään, tai osa voi olla muuta keltaista mehua, vähän voi olla mukana passionin mehua. Maista mehua.

Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä. Kuumenna kiehuvaksi 1/2 dl mehua, pudota liivatteet vähän vettä pois puristaen mehuun ja sekoita, kunnes ne hyvin liukenevat. Lisää loppu mehu ja siirrä kattila kylmään vesialtaaseen tai anna sen muutoin jäähtyä, kunnes mehu on lähes valkuaisen paksuista.  Laita lusikalla mangokiillettä jäähtyneiden minijuustokakkujen päälle, anna hyytyä yön yli tai ainakin 2 tuntia jääkaapissa. Nosta mangokupit pois muffinivuoasta alhaalta päin työntäen, ne irtoavat tosi helposti. Koristele.



SITRUUNAKREEMITÄYTE

Sekoita täytteen ainekset keskenään, tarkista maku. Kaada täyte muffinivuokaan taikina päälle ja paista 170 asteessa kiertoilmassa noin 25 minuuttia, kunnes taikina reunoissa on väriä ja täyte on hyytynyt, Täyte kohoaa, mutta jäähtyessään se menee "kuopalle. Jäähdytä minipiiraat muffinivuoassa.


MARENKI

Käytä puhdasta ja kuivaa teräsastiaa ja sähkövatkainta. Laita kulhoon valkuainen ja sitruunanmehu, vaahdota, kunnes vaahto muistuttaa pumpulimaista pilveä. Lisää sokeria ensin teelusikka kerrallaan , sitten vähän enemmän kerralla. Vaahdota, kunnes seos on kiiltävää ja paksua. Pursota ensin sitruunakreemipiiraan keskustan kuoppa täyteen, sitten päällinen. Kuumenna ja värjää marenkia esim. toholla tai käytä piiraita vielä 225 asteisessa uunissa pikaisesti niin, että marengin huiput saavat väriä.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohipiirakka

Suolaisen piirakan pohjan saa makua rikastettua lisäämällä siihen perunasosejauhetta tai juustoraastetta, kuten tässä ohjeessa, tai vaihtamalla osan jauhoista hiutaleisiin, leseisiin tai täysjyväjauhoon. Lisää suolaisen piiraan pohjareseptejä löydät täältä, valitse mieleisesi. Piirakan täytteenä on päämaku, voit lisätä kasviksia, yrttejä ja mausteita. Sen lisäksi perinteisesti suolaiseen piiraaseen tulee munamaito ja juustoraaste. 1 kananmuna tai 2 tl vehnäjauhoa hyydyttää 2 dl maitotuotetta - jauhoa kannattaa käyttää osana, jos täytemäärä on suuri tai jos haluat varmistaa hyytymistä, niin voit vielä lisätä jauhoa tuon kananmunamäärän päälle. Mukavasti uudenlaista makua tulee täytteeseen, jos korvaat kerman makukermalla tai korvaat juustoraasteen tuorejuustolla, kuten alla olevassa piiraassa on tehty. Kylmäsavulohipiirakan pohja Isoon piirasvuokaan tai kahteen kapeaan pitkään vuokaan, joissa irtopohja 3 1/4 dl vehnäjauhoja 100 g eli 1 pussi perunasosejauhetta TAI noin 1 dl Emmentalraas

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Tähän olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppoa. Voitelut ja jauhotukset olen unohtanut jo, kä