Galette tarkoittaa pellillä paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö röpelöinen. Pohjataikina valmistetaan joko nyppimällä ainekset tai laittamalla ne monitoimikoneeseen ja sekoittamalla kevyesti. Taikinan on hyvä antaa levätä kylmässä ensin puolisen tuntia, siten se on helpompi kaulia ja kylmäkäisttely edistää taikinan rapeutta.
Galetten täyte voi olla makea tai suolainen, mutta se ei saa olla liian kostea, koska piiras paistetaan uunipellillä ilman piirakkavuoan reunoja. Munamaitoa ei yleensä käytetä täytteessä, vaan vähän kosteutta piiraaseen voi lisätä esim. juustoilla tai tuorejuustolla.
Marjagalette
Pohja
125 g voita tai margariinia
3,5 dl vehnäjauhoja ( voit korvata desin jollain täysjyväjauholla tai spelttijauholla.)
2 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta tai ruokasoodaa
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä
1 dl ranskankermaa tai kermaviiliä tai kreikkalaista jogurttia
Voiteluun kananmuna, voit koristella reunat hiutaleilla tai siemenillä
Täyte
Vuohenjuusto viipaleita ja päälle mansikoita viipaleina - tämä onkin makean ja suolaisen liitto! Valmiin piiraan päälle sopisi balsamikastikeraidat
TAI
Paistonkestävää vanilja-tai kinuskikreemiä ja kirpakoita marjoja esim. punaherukkaa
TAI
Vaniljatuorejuustoa ja mustikkaa, sokeria mustikoilla maun mukaan. Mustikoiden tilalla voi olla persikka-tai omenaviipaleita.
TAI
2 dl rahkaa tai kermaviiliä ja 2 rkl vaniljakreemijauhetta, sokeria maun mukaan ja vadelmia ja mustikoita
Jos käytät mehuisia marjoja esim 2 dl, lisää niiden joukkoon 2 rkl hillo-ja marmeladisokeria tai 1 rkl perunajauhoja
Valmistusohje
Sekoita jauhot ja sokeri ja leivinjauhe pehmeän, huoneenlämpöisen rasvan kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää ranskankerma ja vesi, sekoita mahdollisimman vähän, mutta niin, että saat taikinasta tasaisen. Laita taikina hetkeksi esim. 20 minuutiksi pakastimeen muovikelmulla suojattuna tai kääri se muovikelmuun ja pidä jääkaapissa 2-12 tuntia.
Voit tehdä taikinasta yhden ison piiraan tai 4-6 pienempää. Tee taikinasta pallo(ja) ja kauli vehnäjauhojen avulla tai leivinpaperin välissä ne ohuiksi levyiksi leivinpaperin päälle. Kaulimista helpottaa, jos leivinpaperin alla on liukuesteenä silikonialusta.
Levitä täyte piirakka pohjien päälle. Jätä reunoista tyhjää 2-3 cm. Nosta käsin tai veitsen avulla piirakan reunat täytteen päälle. Voitele munalla reunat ja ripottele halutessasi siemeniä tai hiutaleita koristeeksi reunan päälle.
Paista kiertoilmauunissa 175 asteessa tai tasalämpöuunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes piirakan reunoissa on kauniin vaalean ruskea väri.
Anna jäähtyä ja siirrä sitten lastojen avulla tarjoiluastiaan. Käytä vihreitä yrttejä tai syötäviä kukkia koristeena.
Katso myös suolaisen galetten ohjeeni! Suolaisessa galette saa voi vaihdella paljon täyteaineita, blogiohjeessani on punajuuri pääosassa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: