Siirry pääsisältöön

Tomaatti-vuohenputkipiiras




Tässä tuleekin todellisen yllätyspiiraan resepti. Tein piirakan, jossa on mukana vuohenputken lehtiä. Edellisessä kodissani pääsin eroon vuohenputkista kovan työn kanssa, nykyisessä kodissani niitä on ympäröivässä luonnossa niin paljon, että taistelu olisi turhaa. Nauroin joskus, kun vuohenputkia alettiin mainostaa ja myydä syötävänä salaattina, että kun tätä alkaisin myymään, tulisin rikkaaksi :)

 Vuohenputkien kitkeminen on minulle tavallista ja tuttua kesäpuuhaa, niissä on sellainen tuoksu, että sen ajatteleminenkin on estänyt minua kokeilemasta vuohenputkia ruoanlaitossa. Vuohenputki leviää valkoisen rihmajuuriston avulla. Vuohenputki on ehkä tavallisin pihoissa rikkaruohoksi koettu lajike.

MUTTA :::. ihana Himoleipuri
blogggaaja sai minut kiinnostumaan!! Himoleipurin ohjeet ovat gluteenittomia. Monet tavalliset ohjeet voit muuttaa gluteenittomiksi vaihtamalla jauhot ja käyttämällä samoja määriä, myös kaurahiutaleiden pitää olla gluteenittomissa tiloissa valmistettuja. Hiutaleet voi korvata jollain täysjyväjauhollakin. Gluteeniton leipuri osaa neuvoa kokemuksensa perusteella parhaat neuvot esim. hiivaleivontaan, kun gluteenia ei leivonnaisissa saa olla.

Kyllä kannatti leipoa, tätä teen toistekin, piiras oli hyvän makuista, mieskin kehui makua.

Lapsuudenystäväni mummo kertoi paljon luonnonkasvien käytöstä, ihmetellen me lapset kuuntelimme. Sittemmin oli opiskeluaikoina jotain asiaa tästä, koska keräsin teeaineksia, ja aloin keräämään esim. joitain lehtiä pakasteeseen koristeaineksiksi. Opiskeluaikaan värjäsimme myös lankoja luonnonkasveilla. 

Olen liittynyt myös Villivihannekset ja yttit ryhmään facebookissa ja lukenut kiinnostuneena luonnon kasvien käytöstä ruoanvalmistuksessa. Vuohenputken lehdet on parasta kerätä tuoreina, vaaleina ja pieninä, kasvun alkuvaiheissa, vanhat lehdet voivat olla kitkeriä. Uutta kasvustoa saa, kun leikkaa vanhoja lehtiä pois kesän aikana. Luonnonkasveja käytettäessä on oltava varma kasvia tunnistettaessa, sillä luonnossa on paljon myrkyllisiäkin kasveja.  

Vuohenputki käy peston raaka-aineeksi, sitä voi listä pinaatin tavoin sämpylätaikinoihin tai keittoon tai munakkaaseen. Vuohenputki käy sellaisenaan salaattiin, kunhan käytät nuoria versoja(kuvassa vasemmalla vaaleat ja nuoret versot) ja sitä voi säilöä kuivattuna, viherjauheena tai kiehautuksen jälkeen pakastaa pinaatin tavoin. Täällä jo kuivuri suriseekin täynnä vuohenputkea 😊. 

Kasvia on entisaikaan käytetty kihtilääkkeenä. Vuohenputkea on viljelty keskiajalla luostaripuutarhoissa, ja Suomessakin viljelyä on ilmeisesti harjoitettu vielä 1900-luvulla. Vuohenputki kuuluu kauppayrtteihin. Vuohenputkella on myrkyllisiä saman näköisiä matkoijoita, on osattava erottaa esimerkiksi hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso, jotka ovat erittäin myrkyllisiä.




Kerää luonnon kasvit mahdollisimman puhtaalta paikalta, missä maaperässä tai ilmassa ei olisi mitään vieraita aineita. Huuhtele lehdet, poista paksuimmat varret. Anna sitten hetki kuivahtaa ja kun olet tehnyt piirastaikinan, sillppua sen jälkeen lehdet terävällä veitsellä. 

Tomaatti-vuohenputkipiiras

Pohja
1 dl kaurahiutaleita
1½ dl vehnäjauhoa
1 dl perunasosehiutaleita
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
1 dl kylmää vettä


Täyte
noin 2 dl silputtuja vuohenputken lehtiä
3 kananmunaa
3 dl ruokakermaa tai kermaviiliä
1 dl juustoraastetta esim. Emmental
150 g fetajuustoa
½-1 tl sitruunapippuria
½ tl suolaa
3 tomaattia

Koristeluun
yrttejä oman maun mukaan, kuvassa on oliiviyrttiä

POHJA: Vuoraa piirasvuoka leivinpaperilla tai voitele ja jauhota. Käytin20 x 30 cm piirasvuokaa. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Laita piiraspohjan ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita taikina tasaiseksi tai sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää huoneenlämpöinen pehmeä rasva ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Neste imeytyy taikinaan, mutta jos taikina tuntuu liian kostealta, käytä jauhoja enemmän painellessasi taikinaa piirasvuoan pohjalle ja reunoille.


TÄYTE: Ripottele piiraspohjan päälle juustoraaste ja puolet fetajuustosta. Tee munamaitoseos sekoittamalla kevyesti vatkaten kananmunat ja kerma yhteen. Lisää mausteet ja vuohenputkisilppu.  Kaada seos piirasvuokaan, viipaloi päälle tomaattia ja ripottele loppu fetajuusto pinnalle. 

Paista noin 25 minuuttia  uunin alaosassa ritilä päällä tai kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat kauniin ruskeat. Koristele vähän jäähtynyt pinta yrteillä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja