Siirry pääsisältöön

Lohi-parsapiirakka





Vähän aikaa sitten ystäväni kyseli mitä tehdä näihin kapeisiin irtopohjaisiin piirasvuokiin - tällä hetkellä näitä on myynnissä ainakin Citymarketeissa Heirolin merkillä. Pidän kovasti näistä, minulla on useita makeita ja suolaisia ohjeita blogissani leivottuna ja kuvattuna näillä piirasvuoilla - yhteen vuokaan tulee sopiva annos 4-6:lle ja piirakan saa leikattua kauniiksi paloiksi. Vuoraan vuoan leivinpaperilla tai vähintäänkin pohjan - leivinpapaerin saa kätevästi käännettyä pohjan laitojen yli eli paistossa reunat jää vuoan alle. Jos leivinpaperia on vain pohjalla, voitelen tai sprayaan vuokaspraylla reunat. 

Piiraspohjan voi tehdä kokonaan vehnäjauhoista, tai lisää makua saa korvaamalla esim. neljäsosan vehnäjauhoista ruisjauhoa, leseitä tai hiutaleita- niitä vaan ruisjauhojen tilalle. Ilman leivinjauhetta pohjasta tulee rapea, leivinjauheella pehmeä. Nyt lisäsin juustoraastetta pohjaan - jos jätät sen pois riittää vettä 2 rkl.

Suolaisen piiraan munamaidon voi tehdä mistä vaan maitotuotteesta, pelkkä maitokin käy. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl maitoa tai kermaviiliä tai kermaa tai makukermaa tai ranskankermaa. Kananmunan korvaa 2tl vehnäjauhoa ja sitä voi lisätä vähän hyytymistä tehostamaankin. Erilaisia suolaisia piirakan pohjia löydät täältä. 

Nykyisin laitan mielellään raa'an pohjan päälle munamaidon ja pudotan makuaineet vasta viimeksi piiraaseen, jotta ne jäisivät pinnalle näkymään. Pohjan voi esipaistaa, tosin siinä reunat romahtavat alas. Munamaidon voi laittaa muiden ainesten päälle tai alle. 


Lohi-parsapiirakka

Pohja

3 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
1 dl Emmental juustoraastetta
noin 5 rkl vettä

Täyte

1 dl Emmenltal juustoraastetta 
noin 120 g tuoretta vihreää parsaa
vähän lämminsavukalaa tai kylmäsavukalaa esim. lohta
1 kevätsipulin varsi
2 dl mustapippuriruokakermaa 
1-2 kananmunaa tai 3 keltuaista
ripaus suolaa
ripaus chiliä

POHJA 

Sekoita monitoimikoneessa jauhot, juustoraaste ja margariini muruiseksi, lisää kylmää vettä sen verran, että taikinasta tulee pallo.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. 


TÄYTE

Höyrytä parsat pehmeiksi vesitilkassa paistinpannulla, kannen voi laittaa päälle.
Parsat voivat jäädä rapsakoiksi - kokeile haarukalla.

                                              

Leikkaa kala pieniksi paloiksi. 

Levitä piirakan pohjalle juustoraastetta, kaada päälle keskenään sekoitetut kerma, kananmunat ja mausteet. Leikkaa saksilla sipulinvarresta paloja munamaidon päälle. Asettele päälle kalapalat ja parsat, joko pätkittyinä tai pitkinä. 




Paista piirakkaa 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes reunat ovat vaalean ruskeat ja munamaito hyytynyt. Jos pinta saa liikaa väriä uunissa, suojaa se leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa. Nosta vähän jäähtynyt piirakka tarjolle työntämällä pohjaa ylöspäin.  Työnnä piirakkaa pohjalevyn päältä tarjoiluastiaan ja vedä samalla leivinpaperi pois.
Tämä on hyvää!



Seuraa myös instagramissa

Seuraa myös facebookissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...