Vähän aikaa sitten ystäväni kyseli mitä tehdä näihin kapeisiin irtopohjaisiin piirasvuokiin - tällä hetkellä näitä on myynnissä ainakin Citymarketeissa Heirolin merkillä. Pidän kovasti näistä, minulla on useita makeita ja suolaisia ohjeita blogissani leivottuna ja kuvattuna näillä piirasvuoilla - yhteen vuokaan tulee sopiva annos 4-6:lle ja piirakan saa leikattua kauniiksi paloiksi. Vuoraan vuoan leivinpaperilla tai vähintäänkin pohjan - leivinpapaerin saa kätevästi käännettyä pohjan laitojen yli eli paistossa reunat jää vuoan alle. Jos leivinpaperia on vain pohjalla, voitelen tai sprayaan vuokaspraylla reunat.
Piiraspohjan voi tehdä kokonaan vehnäjauhoista, tai lisää makua saa korvaamalla esim. neljäsosan vehnäjauhoista ruisjauhoa, leseitä tai hiutaleita- niitä vaan ruisjauhojen tilalle. Ilman leivinjauhetta pohjasta tulee rapea, leivinjauheella pehmeä. Nyt lisäsin juustoraastetta pohjaan - jos jätät sen pois riittää vettä 2 rkl.
Suolaisen piiraan munamaidon voi tehdä mistä vaan maitotuotteesta, pelkkä maitokin käy. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl maitoa tai kermaviiliä tai kermaa tai makukermaa tai ranskankermaa. Kananmunan korvaa 2tl vehnäjauhoa ja sitä voi lisätä vähän hyytymistä tehostamaankin. Erilaisia suolaisia piirakan pohjia löydät täältä.
Nykyisin laitan mielellään raa'an pohjan päälle munamaidon ja pudotan makuaineet vasta viimeksi piiraaseen, jotta ne jäisivät pinnalle näkymään. Pohjan voi esipaistaa, tosin siinä reunat romahtavat alas. Munamaidon voi laittaa muiden ainesten päälle tai alle.
Lohi-parsapiirakka
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
1 dl Emmental juustoraastetta
noin 5 rkl vettä
Täyte
1 dl Emmenltal juustoraastetta
noin 120 g tuoretta vihreää parsaa
vähän lämminsavukalaa tai kylmäsavukalaa esim. lohta
1 kevätsipulin varsi
2 dl mustapippuriruokakermaa
1-2 kananmunaa tai 3 keltuaista
ripaus suolaa
ripaus chiliä
POHJA
Sekoita monitoimikoneessa jauhot, juustoraaste ja margariini muruiseksi, lisää kylmää vettä sen verran, että taikinasta tulee pallo.
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
TÄYTE
Höyrytä parsat pehmeiksi vesitilkassa paistinpannulla, kannen voi laittaa päälle.
Parsat voivat jäädä rapsakoiksi - kokeile haarukalla.
Leikkaa kala pieniksi paloiksi.
Levitä piirakan pohjalle juustoraastetta, kaada päälle keskenään sekoitetut kerma, kananmunat ja mausteet. Leikkaa saksilla sipulinvarresta paloja munamaidon päälle. Asettele päälle kalapalat ja parsat, joko pätkittyinä tai pitkinä.
Paista piirakkaa 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes reunat ovat vaalean ruskeat ja munamaito hyytynyt. Jos pinta saa liikaa väriä uunissa, suojaa se leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa. Nosta vähän jäähtynyt piirakka tarjolle työntämällä pohjaa ylöspäin. Työnnä piirakkaa pohjalevyn päältä tarjoiluastiaan ja vedä samalla leivinpaperi pois.
Tämä on hyvää!
Seuraa myös instagramissa
Seuraa myös facebookissa
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: