Juhlia ennen moni miettii kakkujen riittävyyttä. Sama ongelma voi olla riippumatta siitä, tilaako kakun valmiina vai tekeekö sen itse. Varataanko jokaiselle kaksi annospalaa vai riittääkö yksi? Entä jos tarjolla on useampia kakkuja, varataanko jokaisesta tavanomainen annospala kaikille vieraille?
Tärkeää on muistaa erityisruokavaliota noudattavat vieraat - jos mahdollista, niin mielellään kaikille vieraille saman näköisiä ja samaa makua olevia kakkuja - aina tämä ei onnistu, silloinkin jokaiselle on varattava hänelle sopivaa tuotetta.
Kakun koko ja laatu
Tilaus hinnastossani Päivi leipoo on täytekakkujen koko ja hinta - näin kakun tilaaja voi arvioida kakun riittävyyttä juuri heidän juhliinsa. Aina on parempi varata kakkua niin, ettei se lopu kesken suuri ssa juhlissa. Varalle voi tehdä pieniä varakakkuja, jotka voi juhlan jälkeen pakastaa tai jakaa tuttaville.
Kuvan hinnastossa mainittujen kreemikakkujen korkeus on 8-20 cm ilman koristeita ja niissä on kaksi runsasta täytemousseväliä. Kermakakkua tai esim. Britakakkua otetaan enemmän, joten niihin ei tämä mitoitus sovi. Tukeva pohjaista suklaakakkua tai porkkanakakkua otetaan usein pienempi pala, koska kakku on täyttävää.
Jos kakku on korkeampi, sen halkaisija on pienempi. 12-14 cm korkeaa kakkua saa vielä leikattua, sitä korkeammat täytyy toteuttaa välipohjalla. Kerroskakuissa lasketaan kakkujen yhteinen annosmäärä.
Uunipellin kokoinen 30 x 40 cm kolmen kakkulevyn kakku moussetäytteillä lasketaan noin 50:lle ja 4 kakkulevyllä 70 henkilölle. Tilausleivonnassa on aina tärkeää ilmoittaa asiakkaalle kakun annoskoko tai mitoitus etukäteen.
Jos tunnet vieraat tai sukusi, ovatko he makeiden vai suolaisten leivonnaisten ystäviä, voit mitoittaa leivonnaisten tarvetta sen mukaan.
Tilauskakkujeni mitoitus on sellainen, että santsipalaa niistä saa, mutta kaikille ei välttämättä riitä kahta palaa. Joku ottaa heti suuremman palan, toinen pienemmän. Koskaan en ole saanut palautetta, jonka mukaan kakku olisi loppunut kesken. Noin 10 vuoden ajan olen tehnyt tilausleivontaa, sitä ennen olen leiponut suuria perhejuhlia.
Kakun voi myös leikata valmiiksi annospaloiksi etukäteen tai tavallisempaa on, että suurissa juhlissa kakun tarjoilija leikkaa vieraille kakkua ja toinen tarjoilija kaataa kahvia.
Mikä sitten vaikuttaa kakun riittävyyteen?
🍓 Se, mitä muuta tarjottavaa on. Onko ruokatarjoilua ja kakku jälkiruokana vai yksinomaan kahvitarjoilu. Onko kahvitarjoilussa useampia nakeita/suolaisia leivonnaisia.
🍓Kuinka tukeva tai ilmava on kakkupohja
🍓Onko täytteenä kermavaahto vai moussetäytteet, tuoreita marjoja vai hilloa. Moussetäyte on töyttövämpi tuoreita marjoja ja kermavaahtotäytettä kuluu enemmän
🍓Aikuisia vai lapsia vieraana. Lasten iästä riippuen voi arvioida esim 2 lapsen vastaavan yhtä aikuista, mutta makutottumukset ym. vaikuttaa.
🍓Onko vieraiden herkut makeaa vai suolaista
🍓Makumieltymykset tarjolla olevan kakun suhteen, joku pitää kirpeän raikkaasta esim. sitruunakakusta toinen tukevan mehevästä suklaa kakusta.
Jos kakkuja on useita, esim kakkubuffet, eivät vieraat jakaa syödä jokaista kakkua tavanomaisen annospalan verran, vaan menekki on pienempi - voisi laskea 1,5 - 2 kakku palaa vierasta kohden. Kakkua otetaan pienempiä siivuja, kun aikomuksena on maistaa useampaa. Kakkubuffetissa voi myös arvioida etukäteen, olisiko joku kakku suosituin, jolloin sitä voi varata enemmän.
Kakun koon suunnittelussa avuksi
Vanha ohje 1 kananmuna kolmelle henkilölle on hyvä lähtökohta kakkutaikinan menekkiä mietittäessä, mutta tämä ei aina esim. päde korkeisiin moussekakkuihin.
Annoskoko 150 g /henkilö voi olla vaikea arvioida etukäteen ja sekin voi olla liian vähän tai liian paljon. Yleensä annoskoko on 150-200 g kakkua aikuiselle.
Tilausleivontaa tehdessäni vertaan kakkujen kokoa ja annoskokoa tilavuusmitoilla. Netistä löytyy lieriön tilavuuden laskureita pyöreän kakun tilavuuden laskemiseksi. Suorakaiteen tai neliön mallisen kakun tilavuus lasketaan leveys x pituus x korkeus.
Tilavuusmittojen avulla myös suurennan tai pienennän reseptejä -, näin voi välttää sen, ettei esim. täytemousseista syntyisi ruokahävikkiä. Aina tietysti on mietittävä keinoja hyödyntää tähteitä.
Kokemus ja palautteet opettavat arvioimaan kakun kokoa. Tilaajalle leipuri on asiantuntija, joka neuvoo.
8 - 10 cm korkeita kakkuja 2 täytevälillä teen näin (kakkulevyt 1,5-2 cm korkeita, kahden täytevälin korkeus yhteensä 4-6 cm,)
Kakkupohjan korkeus riippuu olennaisesti siitä, paljonko taikinaan vatkataan ilmaa joukkoon eli kuinka kuohkea ja suuri kakkupohjasta saadaan.
Nämä ohjekoot on tehty L-koon munilla ja
yleiskoneella pitkään vatkaten.
3 munan kakkupohja 8 henkilölle on 16 cm halkaisijaltaan
4 munan kakkupohja 10 henk on 18 cm
5 munan kakkupohja 15 henk on 20 cm
6 munan kakkupohja 20 henk on 22 cm
7 munan kakkupohja 25 henk on 24 cm
9 munan kakkupohja 30 henk on 28 cm
10 munan kakkupohja 35 henk on 30 cm halkaisijaltaan
🍓 Kakkuleipuri verkkokurssillani opitaan ensimmäisessä osassa kakun koon suunnittelu ja kakun ohjekoon muuntaminen ja kermakakku ja kerma pursotukset. Katso linkistä kurssin sisältöä tarkemmin
🍓Miten sinä arvioit kakun riittävyyttä?🍓
🍓 Montako annosta saisit kuvan kolmen kerroksen levykakusta?
Tänä keväänä mietin kuvassa olevan levykakun riittävyyttä. Suuren Lidlin irtopohjavuoan koko on 25 cm x 35 cm x 8 cm ja siitä on kauan kun olen leiponut kakkua siihen. Nyt tein kakun moussetäytteillä, kakku painoi täytettynä 4,6 kg ja siitä tuli koristeltuna 5,6 kg painava.
Tein kakkuun sokerikakkupohjan omalla ohjeellani, jossa on mukana rapsiöljyä. Alin kerros oli 4 munan kakkupohja, kaksi muuta 3 munan pohjia. Teen usein alimman kerroksen vähän korkeammaksi, koska se painuu täytteiden alla.
Mitoitin tämän kakun lopulta 35 - 40 henkilölle ja kaikki tuli syötyä.
Leivoin myös 5 munalla gluteenittoman uunipellin kokoisen pohjan, johon tuli täytteeksi mansikkahyydykeraita ja mansikkamousse, kuten tuohon suurempaan levykakkuunkin. Tämän kakun rullasin kääretortun tavoin, tasasin rullan päät ja koristelin. Sanoisin oleva 10-15 annoksen kakku.
Oletko jo valinnut kakun päällysteen? Neuvoja Kevennettyyyn italialaiseen marenkikreemin ja kerman valintaan kermapursotuksiin löydät blogiteksteistäni
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: