Tässä piiraassa maistuvat ihanat välimeren maut. Ja idea tuli siitä, kun juhannuksena jäi pikkutomaatteja, jotka alkoivat olla jo liian kypsiä salaattiin ja oli vähän aloitettu fetapurkkikin - basilikaa minulla onkin aina kotona ruukussa, pidän niin kovasti siitä. Miksi en ole keksinyt aiemmin tätä, kun parsakaali-fetapiiras on vanha suosikkini!? Välimeren maut sopivat yhteen kivennäisveden, siiderin tai vaikkapa ihanan italialaisen viinin kanssa - siitä kesäillaksi herkkutarjoilua!
Tein tällä kertaa piiraaseen aivan yksinkertaisen voitaikinapohjan, johon lisäsin vähän leivinjauhetta, jotta pohja tulee pehmeämpi ja parmesanjuustoa. Suolaisen piiraan pohjia voi vaihdella, olen tehnyt koonnin erilaisista pohjista tänne.
Suolaisen piirakan ohjeethan ovat samankaltaisia. Piiraan täytteeseen tulee kypsät makuaineet ja mahdolliset kasvikset, mitä ne sitten ovatkin, juustoraastetta ja munamaito, jossa maito voi olla kermaa tai kermaviilia tai ranskankermaa tai tavallista maitoa tai ruokakermaa. 2 dl maitotuotetta hyytyy 1 kananmunalla, enemmänkin voi käyttää ja toisaalta 2 tl vehnäjauhoa korvaa yhden munan munamaidossa. Laitan mielelläni pohjan päälle ensin juustoraasteen ja munamaidon, sitten vasta makuaineet, jolloin ne jäävät kauniisti näkyviin paistettaessa.
Piiraan pohjaa voi esikypsentää yksin ensin, mutta jos piiraaseen on paineltu reunat, ne vajoavat alas esipaistossa - niitä voi tökkiä haarukalla uudelleen pystyyn paiston jälkeen tai paistaa piiraan ilman reunataikinaa tai toki reunat voi esipaistossa tukea foliolla tai esim. leivinpaperilal, jonka päälle laittaa karkeaa suolaa tai kuivattuja herneitä - mutta ...no... vähän hankalaa. Tavallisesti teen aina suoraan pohjan päälle täytteen ja paistan ne yhdessä, kyllä se pohja kypsyy!
Tomaatti-fetapiiras
Ohje on 24 cm :n piirasvuokaan. 28 cm:n vuokaan kannattaa laittaa pohjataikinaan 150 g marg ja 4dl jauhoja ja vähän muita aineita lisäten. Täytettä isoon piirasvuokaan kaksinkertainen määrä.
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl parmesanjuustoa (voi jättää poiskin)
125g voita tai margariinia
3 rkl kylmää vettä
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1/2 prk Feta kuutioita veteen säilöttynä
noin 10 kpl kirsikka- tai luumutomaatteja
noin 1/2 dl tuoretta basilikaa silppuna
2 kananmunaa
2 - 3 dl kermaviiliä (osa voi olla maitoa) tai ruokakermaa
suolaa, mustapippuria
noin 1 dl Emmentaljuustoraastetta
Voitele ja jauhota piirasvuoka. Lämmitä uuni 180-200 asteeseen -kiertoilmauunissa riittää matalampi lämpö. Taikinan sekoitat nopeasti latomalla aineet monitoimikoneen kulhoon ja sekoittamalla ne leikkuuterällä - tai voit nyppiä puulastalla hiertäen rasvan ja jauhot ja lisätä juustoraasteen ja veden. Painele taikina jauhojen avulla piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Halutessasi voit esipaistaa 5-10 min uunissa - mutta ei tarpeen.
Levitä pohjan päälle juustoraastetta ja basilikasilppu sekä keskenään sekoitetut kermaviili ja kananmunat sekä mausteet. Laita päälle tomaatit ja fetakuutiot. Paista uunin alaosassa noin puoli tuntia, kunnes pinta saa vähän väriä ja munamaito on hyytynyt. Koristele basilikan lehdillä.
Tämä piiras on hyvää sekä lämpimänä että kylmänä.
Lisää suolaisen piiraan ohjeita löydät blogistani täältä - ohjeita onkin paljon, koska pidän näistä itse kovasti. Suolainen piiras käy ruoasta salaatin kanssa, se on mukava iltapala ja hyvä vierastarjottava ja sopii myös juhlatarjoiluun.
Ja jos pidät välimeren makunautinnoista, älä jätä kokeilematta bruschettaleipiä - niin yksinkertaista ja niin hyvää .... ihan kuin italialainen ruoka muutoinkin!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: