Siirry pääsisältöön

Prinsessasynttärit ja ruusupursotuskakku


Saimme tilaisuuden osallistua 5-vuotis prinsessasynttäreille ja sain leipoa osan tarjoiluista. Varsinaiset synttärikakut leipoi tytön äiti itse, eikä ne ole kuvissani. Korkea  vaaleanpunainen ruusupursotuskakku oli syntymäpäiväkakkuna. 

Ruusupursotukseen osoittautui parhaaksi lämpimänä heinäkuun päivänä kerma, Flora vispi on herkkä lämmön vaihteluille esim kuljetuksen aikana, eikä se vatkautunut. Kermakakku, kermat ja kermavaahto on pidettävä kylmänä koko työskentelyn ajan, aina kun mahdollista siirrä kerma jääkaappiin ja ennen pursotusta voi pussin pitää hetken pakastimessakin.   

Käytin sekä tukun Menukermaa ja osassa pursotuksia Knorr vispi 30%, se on kasvirasvaseos.  Levitä ensin kakun päälle ohut kerros kermaa muruesteeksi ja tarttumapinnaksi. Kakku kylmään ja hetken kuluttua ruusupursotus - aloita alhaalta ja etene päälle keskellä. Pyri siihen, ettei ruusujen väliin jää koloja, mutta voit tarvittaessa täyttää ne painamalla tähtikuvion siihen tyllalla. Tyllana Wiltonin 2 D tai Jem 2D (Tallinnasta) tuo kauneimman kuvion. Voit kokeilla muitakin kuusisakaraisia tyllia, mielellään syvät sakarakolot ja suljettu malli. 

Ruusupursotus vaatii vähän harjoittelua, haulla löytyy videoita. Vaahdon paksuuden pitää olla juuri sopivaa, niin että vatkaimen kierteet näkyvät vaahdossa. Jos kerma vatkautuu liikaa, sekoita joukkoon vähän nestemäistä kermaa. Pursotussuunta joko oikealle tai vasemmalle - paina alkuun, nosta tyllaa saadaksesi ilmavan ruusun ja kierrä kuvio.  



Kannattaa harjoitella ensin irtopohjalle tai vaikka leivinpaperin tai leikkuulaudan pinnalle. Kermaa kului parikymmentäsenttisen kakun pursottamiseen noin 4 dl, joukossa tuorejuustoa 100 g ja vaniljakreemijauhetta 1 rkl, tomusokeria 1/2 dl ja vanilliinisokeria 1 tl. Korkea kakku voi vaatii enemmänkin kermaa.  Vatkaa ensin tuorejuusto pehmeäksi eri astiassa, ettei se jää kokkareiseksi, lisää se vatkauksen aikana kerman joukkoon ja vatkaamisen loppuvaiheessa sokerit ja pastaväri. 

Kuppikakkujen pohja suklaa-banaanimuffinien ohjeella - on muuten hyvää! ja kuorrutuksessa 2 dl kermaa, 50 g Philadelphia tuorejuustoa ja 2 tl vaniljakreemijauhetta, tomusokeria ja vaniljasokeria maun mukaan. Tomaatti-feta-basilikapiiraan ohje täällä.

Kuppikakkujen ruusukepursotukseen käytin tätä Russian tyllaa edestakaisin pyörittävällä liikkeellä, oikealle, vasemmalle, oikealle jne. Asia selviää Confetin videosta.

Numeroilmapalloja ja monia teemailmapalloja saa Kotkasta täytettynä, katso instasivu Ilmapallot Kotka

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja