Siirry pääsisältöön

Yhdestä taikinasta kaksi suolaista piirasta


Fetaparsakaalipiiras ja kinkkukasvispiiras
Suolaisten piiraiden pohjataikina on usein muunnos sekoitetusta voitaikinasta, kuten tässä tai sitten pitsataikinan tapainen hiivataikina. Yhä useammin teen itse tuon pitsapohjan muunneltuna suolaisen piiraan pohjaksi, mutta tässä tuo ensin mainittu hyvä ja helppo ohje. Molemmat suolaiset piiraat ovat vähärasvaisia ja maistuvia.

Erilaisia suolaisen piiraan pohjataikinoita löydät täältä. 


Suolaisen piiraan pohjataikina

 (annos riittää kahteen pyöreään piirasvuokaan)

2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja
3 dl perunasosejauhetta esim. Mummon muussi
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
100 g margariinia sulatettuna
1 dl maitoa tai omenamehua

Voitele ja jauhota vuoat. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää margariini ja maito, Sekoita puulastalla tasaiseksi. Varo sekoittamasta liikaa, koska silloin taikina sitkistyy. Levitä taikina kahteen vuokaan, jauhoja päälle ja taputtele reunat ja pohja tasaiseksi.

Täytteeksi parsakaalia, fetaa, sipulia ja pikkutomaatteja


2 pientä kevätsipulia /tai 1 valkosipulinkynsi puserrettuna
vähän öljyä paistinpannulle
150 g fetajuustoa
pala parsakaalia
muutama pikkutomaatti
ripaus pippurisekoitusta ja basilikaa
halutessasi voit lisätä piiraantäytteeseen myös 1-2 dl  dl sinistä Emmentaljuustoa
Puolet munamaitoseoksesta (katso ohje alla)

Silppua sipuli ja kuullota se öljytilkassa - voit laittaa ilman kuullottamistakin sipulit piiraspohjan päälle, jätä silloin öljy pois. Kiehauta vesi ja lisää parsakaali, keitä rapean kypsäksi ja kaada vesi pois. Paloittele parsakaali nupuiksi. Pese tomaatit. Levitä pohjan päälle ensin mausteet, (juustoraaste) ja munamaitoseos ja asettele sen jälkeen fetajuusto, parsakaali ja pikkutomaatit täytteen päälle. Paista uunissa noin 30-60 minuuttia, kunnes reunoissa on väriä ja piiras on päältä hyytynyt, mutta silti vielä kauniin vaalea pinnalta.

Kinkkukasvispiirakka

2 pientä kevätsipulia
vähän öljyä paistinpannulle
150 g saunapalvikinkkua palana
eri värisiä paprikoita renkaina (pari pientä puolikasta riittää tai pikkupaprikoita useampi)
2 dl sinistä Emmentaljuustoa raastettuna
ripaus provencen yrttimaustesosta tai timjamia ja basilikaa tai pitsamaustetta
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus paprikajauhetta
Puolet munamaitoseoksesta (katso ohje alla)


Silppua sipuli ja kuullota se öljytilkassa - voit laittaa ilman kuullottamistakin sipulit piiraspohjan päälle, jätä silloin öljy pois. Kuutioi kinkku, pese paprikat, poista valkoiset osat ja siemenet ja huuhtele vielä. Leikkaa paprikat renkaiksi. Levitä pohjan päälle ensin mausteet, juustoraaste ja munamaitoseos ja asettele sen jälkeen kinkkukuutiot ja paprikarenkaat täytteen päälle. Paista uunissa noin 30-60 minuuttia, kunnes reunoissa on väriä ja piiras on päältä hyytynyt, mutta silti vielä kauniin vaalea pinnalta.
Huom. tähän piiraaseen sopii kinkun lisäksi myös herkkusieniviipaleet, aurinkokuivattu tomaatti suikaleina, öljyssä kuullotettu kesäkurpitsaraaste ja pikkutomaatit.

Munamaito kahteen piiraaseen


4 kananmunaa
4 dl kevytmaitoa tai osa siitä voi olla ruokakermaa tai 4 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
 - tähän käy päiväykseltään vähän vanhentuneetkin maitotuotteet, jos ne aistinvaraisesti ovat vielä kelpaavia - pieni happamuus ei haittaa suolaisen piiraan täytemassassa
ripaus suolaa
ja yrttimausteita maun mukaan joko piiraan päälle ripoteltuna tai munamaitoon sekoitettuna



Kommentit

  1. Nam ! Herkullisen näköisiä. Mietin vain tuota sipulia, voisin varmaan korvata sen sipulijauheella. Se kun ei aiheuta ongelmia ... Sipuli ja paprika on pahimpia mulle, niistä sappi ei tykkää :)

    VastaaPoista
  2. Sipuli pois vaan, en minäkään sitä tavallisesti käytä - houkutteli vaan nuo kevään uudet kauniit sipulinvarret laittamaan sitä joukkoon :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...