Siirry pääsisältöön

Runebergin kääretorttu



Blogissani on kaksi tavallisinta Runebergin torttuohjetta, joita olen leiponut vuosikymmeniä. En kostuta niitä, enkä käytä nykyään enää karvasmanteliöljyä sen mausta johtuen, mutta toisaalta on keskusteltu myös, ettei se ole terveyden kannalta hyväksi ja eipä sitä kaikista kaupoistakaan enää saa. Useat  leipomotkin jättävät nykyään karvasmanteliöljyn pois Runebergin tortuista. Runebergin tortuista kerrontaa oli myös uutislähetyksessä, lue täältä

Runebergin kääretorttu on minulle uusi asia - ja kokeiltavahan se oli. Käytin K-ruoka ohjetta pienin muutoksin. Kääretortusta tuli ihanan mehevä, mantelin maku ja rouheinen suutuntuma ovat esillä. Torttu on kostea, joten vuorokautta kauempaa sitä ei kannata säilyttää - mielestäni maku oli parhaimmillaan tuoreena ja jäähdytettynä.



Runebergin kääretorttu

Pohja

kananmunaa
1 1/2dl sokeria
1dl mantelijauhetta
1/2dl perunajauhoja
1-2 tl kanelia
1tl leivinjauhetta
1/4 tl kardemummaa
1dl mantelirouhettatippa manteliaromia (voi jättää poiskin)

Täytteeksi ja koristeeksi

2dl vadelmahilloa
2 pkt(180 g) vaniljatuorejuustoa
1-2 rkl Flora vispiä tai  laktoositonta maitojuomaa
sokerikuorrutetta tai pikeeriä, minä käytin candy melts nappeja ja tilkan vettä ja valkoista väriä, valkosuklaakin käy sulatettuna

Koristeeksi vadelmia ja tässä vohvelilehtiä

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vaahtoon kevyesti puulastalla tai kaapimella nostellen. Mausta taikina manteliaromilla. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.

Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia. Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä pohja paperille. Irrota paistopaperi varovasti ja anna levyn jäähtyä.


Notkista tuorejuusto kerman tai maidon kanssa - jos käytät kermaa, voit vatkata sähkövatkaimella seosta hetken ( - jos haluat vähemmän kostean tortu, lisää yksi liivate - pehmitä kylmässä vedessä, liota 2 teelusikalliseen vettä ja sekoita tuorejuusto-kermaseokseen) . Levitä seos tasaisesti kääretorttupohjalle. Levitä tuorejuustokerroksen pinnalle vadelmahillo ja kääri torttu tiukalle rullalle. Anna tekeytyä hetki pakastimessa tai jääkaapissa. Koristele kääretorttu sokerikuorrutteella tai muuten ennen tarjoamista.



Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi