Siirry pääsisältöön

Runebergin kääretorttu



Blogissani on kaksi tavallisinta Runebergin torttuohjetta, joita olen leiponut vuosikymmeniä. En kostuta niitä, enkä käytä nykyään enää karvasmanteliöljyä sen mausta johtuen, mutta toisaalta on keskusteltu myös, ettei se ole terveyden kannalta hyväksi ja eipä sitä kaikista kaupoistakaan enää saa. Useat  leipomotkin jättävät nykyään karvasmanteliöljyn pois Runebergin tortuista. Runebergin tortuista kerrontaa oli myös uutislähetyksessä, lue täältä

Runebergin kääretorttu on minulle uusi asia - ja kokeiltavahan se oli. Käytin K-ruoka ohjetta pienin muutoksin. Kääretortusta tuli ihanan mehevä, mantelin maku ja rouheinen suutuntuma ovat esillä. Torttu on kostea, joten vuorokautta kauempaa sitä ei kannata säilyttää - mielestäni maku oli parhaimmillaan tuoreena ja jäähdytettynä.



Runebergin kääretorttu

Pohja

kananmunaa
1 1/2dl sokeria
1dl mantelijauhetta
1/2dl perunajauhoja
1-2 tl kanelia
1tl leivinjauhetta
1/4 tl kardemummaa
1dl mantelirouhettatippa manteliaromia (voi jättää poiskin)

Täytteeksi ja koristeeksi

2dl vadelmahilloa
2 pkt(180 g) vaniljatuorejuustoa
1-2 rkl Flora vispiä tai  laktoositonta maitojuomaa
sokerikuorrutetta tai pikeeriä, minä käytin candy melts nappeja ja tilkan vettä ja valkoista väriä, valkosuklaakin käy sulatettuna

Koristeeksi vadelmia ja tässä vohvelilehtiä

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vaahtoon kevyesti puulastalla tai kaapimella nostellen. Mausta taikina manteliaromilla. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.

Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia. Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä pohja paperille. Irrota paistopaperi varovasti ja anna levyn jäähtyä.


Notkista tuorejuusto kerman tai maidon kanssa - jos käytät kermaa, voit vatkata sähkövatkaimella seosta hetken ( - jos haluat vähemmän kostean tortu, lisää yksi liivate - pehmitä kylmässä vedessä, liota 2 teelusikalliseen vettä ja sekoita tuorejuusto-kermaseokseen) . Levitä seos tasaisesti kääretorttupohjalle. Levitä tuorejuustokerroksen pinnalle vadelmahillo ja kääri torttu tiukalle rullalle. Anna tekeytyä hetki pakastimessa tai jääkaapissa. Koristele kääretorttu sokerikuorrutteella tai muuten ennen tarjoamista.



Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...