Siirry pääsisältöön

Gluteeniton Mansikkakermakakku


Gluteeniton mansikkakakku



 16 henkilölle, halk 22 cm korkeus 9 cm

Pohja


4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl Viljatuote tai Semper gluteenitonta  jauhoseosta
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta 

Voitele ja jauhota vuoka tai sprayaa vuokaspraylla, jolloin jauhotusta ei tarvita. Lämmitä uni 175 asteeseen. Vaahdota hyvin munat ja sokeri, sekoita kuivat aineet keskenään. Olen viime aikoina tehnyt sokerikakkupohjat ilman leivinjauhetta, jolloin tuloksena on tasainen, vähän tiiviimpi ja hyvä pohja - tähän nyt vahingossa leivinjauheen laitoin, mutta suosittelen kyllä jättämään sen pois.
Nostele kuivat aineet varovasti kaapimella munasokerivaahtoon, kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa niin kauna, ettei taikinaa tartu enää puutikkuun, kun keskelle kakkua sen painat.  Kun otat vuoan uunista, pudota se noin 20 sentin matka, jotta taikina ilmakuplat asettuvat hyvin. Jäähdytä kakkupohjaa hetki, kumoa, irrota vuoasta  ja jäähdytä.


Kakun kostutukseen 


Maitoa ja vaniljasokeria tai
Vettä ja sitruunanmehua Tai 
 Spritea


Mansikkahillo


300 g pakastemansikoita
75 g hillo - ja marmelaadisokeria

Laita kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes marjat sulavat ja pehmenevät. Jäähdytä hetki kattilaa kylmässä vedessä pitäen ja soseuta hillo.

Mansikkamousse täytteeksi 2 väliin


4 isoa liivatetta tai 6-8 kaupan pientä liivatetta
1/4 dl vettä tai sitruunanmehua
2 1/2 d l kermaa
200 g maustamaton tuorejuusto Philadelphia
3 dl mansikkahilloa
4 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1-2 tl mansikkasiirappia tai mansikka makutomusokeria
(mansikoita tuoreena moussen joukkoon)


Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Kuumenna vesitilkka ja lisää puristetut liivatteet, sekoita niin, että liivatteet sulavat. Vaahdota tuorejuusto ja lisää siihen mansikkasose, sokerit ja sitruunan mehu sekä vähän jäähtynyt liivateseos. Mansikka voi aiheuttaa hyytymisongelmia liivatteelle, joten kannattaa laittaa liivatetta riittävä määrä. Nostele lastalla kermavaahto liivatteen joukkoon ja lisää halutessasi elintarvikeväriä - mansikka kyllä värjää kauniisti massan ja sokerinhan voi korvata mansikkatomusokerilla. Maista ja mausta tarvittaessa. Tästä tuli hyvää.


Jaa kakkupohja 3 osaan ja Kokoa se ylösalaisin eli paistopohja alimmaisen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kostuta pullasudin avulla ja levitä täyte lastalla tai lusikalla  levy kerrallaan. Tuoreita mansikoita voi lisätä kakkuun paloina tai kokonaisina täytteen joukkoon.  Laita kakku mielellään yön ajaksi tai muutamaksi tunniksi jääkaapppiin. Kumoa se sitten kakkupahvin ja pyörivän alustan päälle.  

Kermapäällys 


Levitä ensin kakun päälle ja reunoille murusuojaksi kermavaahto- vaniljakreemiseos, se estää myös mansikkamoussea värjäämästä päällikermaa. Varmemman suojauksen värin estämiseen reunoilla saat pursottamalla kakkua täyttäessäsi valkoiset kermarinkulat kakun reunoille ennen täytteen levittämistä - täyte ei siis ulotu reunaan saakka. Laita täytetty  kakku hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin ennen kuin levität tai pursotat varsinaisen päällisen kakkuun. 

Kermavaahto murusuojaksi


1 dl kermaa
100 g tuorejuustoa
1-2 tl vaniljakreemijauhetta

Vaahdota molemmat ainekset yhdessä ja lisää vaahdottamisen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe. Tämä saa olla pehmeämpää kuin pursotettava kermavaahto. Myös kakun päälle sileäksi tarkoitettu kermavaahto tulee kauniimmin tasaiseksi, kun vaahto on pehmeämpää kuin pursotettava vaahto. Levitä vaahto tasaisesti kakun päälle ja reunoille - pyörivä kakkualusta, lasta ja raappa ovat hyviä apuja tässä. 

Kermavaahto kakun päälle ja pursotuksiin 


4 dl kermaa
150 g tuorejuustoa
Sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan , vaniljakreemijauhettakin voi käyttää 1-2 tl

Vaahdota kerma pehmeäksi. Levitä tasaiset kerrokset kakun päälle ja reunoille. Voit tarvittaessa vaahdottaa vähän lisää ennen kuin pursotat reunakoristeen.

Koristeluun suklaata 30 g. Sula

ta suklaa miedolla teholla mikrossa, sekoita tasaiseksi, siirrä pursotinpussiin ja piirrä mallin mukaan kuvioita kakun pintaan. Suklaakuviointia helpottaa, jos piirrät ensin hammastikulla kuviot kakun pintaan. 

Koristeeksi voi käyttää syötäviä kukkia tai puhtaita kukkia, jotka laitat kukkaputkeen, vähän talosupaperia ja vettä putken phjalle. Kukat säilyivät hyvän näköisinä 2 vrk jääkaapissa näin. 


  

Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...