Siirry pääsisältöön

Blinit hapanjuurella


Olen testaillut bliniohjeita hapanjuurella, en tahtonut liian hapanta taikinaa, muutaman koeversion olen tehnyt ja tänään!!! - tänään ne tulivat niin täydellisen hyviä meidän makuumme. Nämä ovat onnellisia hetkiä reseptin kehittäjälle :)

Tarvitset hapanjuuren, jota on ruokittu esim. kaksi kertaa peräkkäin, jolloin juuren happamuus mietonee. Tarjosimme blinit tänään kylmäsavulohitartarin ja suolakurkun kera - voin lämpimästi suositella!

Blinit hapanjuurella


2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl vettä
1 dl aktiivista hapanjuurta
2 dl tattarijauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl öljyä
2 keltuaista 
2 valkuaista 
(tarvittaessa vettä esim 1 dl lisää taikinaan)

Sekoita muuta ainekset, paitsi kananmunan valkuaiset ja anna taikinan tekeytyä huoneen lämmössä 3-4 tuntia. Vaahdota valkuaiset ja lisää taikinaan, lisää tarvittaessa vettä, jos taikinaa on vaikea nostaa lettupannulle (viimeksi lisäsimme 3 dl vettä ennen paistoa).

 Paista pieniä ohukaisia margariinissa lettupannulla. Pidä levyä keskilämmöllä esim 5/9, käännä lettuset vasta, kun päällipinta on hyytynyt. Paista kauniin vaalean ruskeiksi ja tarjoa suolaisten täytteiden kanssa. 

Taikinan voit tehdä myös kokonaan tattarijauhoista, jos pidät niiden rouheasta mausta.

Huom 4/22 lisäys. Viimeksi sujahti taikinaan juurta vähän liikaa, jouduin lisäämäön vettä 2_-3 dl ennen paistamista. Säädä siis nesteen ja jauhojen määrää tarvittaessa, tee paksuhko velli taikinasta, sellainen joka on hyvä valuttaa kauhasta pannuun. 

Lohitartar 


 1/2 pkt  kylmäsavulohta
 1/2 pieni punasipuli
 1/2 pieni omena 
 1/4 kurkkua
 ripaus sitruunapippuria  
 1  tl sitruunanmehua
 1  prk ranskancremeä tai sitruuna- tilliranskancreme
 1-2 tl tuoretta tilliä hienonnettuna
(Mukaan voi sekoittaa savulohituorejuustoa tai piparjuurijuustoa silloin, jos maustamaton ranskancreme käytössä)

Hienonna lohi, leikkaa sipuli ja omena pieneksi silpuksi. Yhdistä ainekset, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Pieni ripaus sokeria voi taittaa makua hyvin. 

Katkaraputäyte

100 g katkarapuja
1 dl kermaviiliä 
4 rkl majoneesia
ripaus chiliä
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
tilliä, tuoreena tai pakasteena

Sulata katkaravut kevyesti mikrossa. Sekoita ainekset ja maista maku.


Lisäksi lisäkkeeksi käyvät coctailsuolakurkut ja salaattipedillä tarjottavat keitetyt kananmunapuoliskot.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...