Siirry pääsisältöön

Hatsapurit hapanjuurella







Hatsapurit ovat juustopiiraita Georgiasta. Ohjeita on erilaisia, suljettuja tai avonaisia versioita ja joissain tämä paistettu muna mukana. Hiivalla leivotttujen hatsapurien ohjeet löytyvät blogistani täältä.  Ville Haapasalon hatsapuriohjeet ovat Iltalehden artikkelissa

Georgilaiset hatsapurit 2-4kpl


180 g vettä
60 g juurta
200 g vehnäjauhoa
50 g hiivaleipävehnäjauhoa
1/4 tl suolaa
1-3rkl oliiviöljyä

Täyte

1 kpl
(200 g) fetajuustoa
150 g mozzarellajuustoraastetta
1 kpl kananmuna
1 dl kermaviiliä
pieni valkosipulinkynsi murskattuna
3 rkl persiljaa silputtuna
1/2 tl
mustapippuria rouhittuna

Pinnalle

2-4 kpl kananmunaa


Ruoki juurta 2-4kertaa aktiiviseksi, niin että se on mieto maultaan ja aktiivinen, kun aloitat taikinan. Kuumenna paistokiveä uunissa ainakin puoli tuntia etukäteen 230 .

Sekoita huoneenlämpöinen keitetty vesi , juuri, suola ja jauhot.  Anna taikinan levätä tunnin verran, kaada oliiviöljyä reunoille ja taittele taikinaa sitten nostamalla neljästä reunasta  päälle taikinaa. Anna levätä puoli tuntia ja taittele uudelleen vielä kolme kertaa puolen tunnin välein. Anna sitten taikinan kohota vielä hetken. Kun  taikinan aloittamisesta on kulunut noin 4 tuntia tai taikina on selvästi silmin nähden kohonnut, jaa se kahteen osaan ja taputtele leivinpaperin päälle jauhojen avulla kahdeksi soikeaksi levyksi pitsapohjan tavoin. Anna kohota esim. tunnin ajan.

 Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään ja laita sitä levyjen päälle, taita reunoja ylöspäin ja kierrä yläkulmat kiinni. Paista 230 asteessa vetäen leivonnaiset leivinpaperin päällä kivelle. Kun hatsapurien reunat alkavat saada väriä, vedä paperi pois alta ja paista niitä loppuaika vain kiven päällä. Riko yksi kananmuna kerrallaan pieneen lasikulhoon, valuta valkuaista pois, mutta pidä keltuainen ehjänä. Tee lusikalla kolo hatsapurin täytteeseen ja valuta keltuainen koloon, valkuaista saa valua täytteen päälle. Paista vielä, kunnes keltuainen hyytyy. Jos hatsapurien pinta tummuu liikaa, laita päälle leivinpaperi tai folio. Paistoaika on yhteensä noin 20 minuuttia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja