Siirry pääsisältöön

Suklaaunelmakakku, suklaakonjakkikakku

 


Tämän ohjeen olen saanut ystävältäni vuosia sitten ja kakkua on tehty meillä juhliin useamman kerran. Ohje on K-ruokasivustolla ja nyt myös Myllyn paras- sivustolla. Minulle olikin uusi tieto, että kakku olisi isänpäiväkakkujen kilpailuvoittaja vuodelta 2006, tekijänä Emmi Kalliomäki. Olen muuntanut ohjetta vähän ja yleensä teen suklaakonjakkikakun pitkän mallisena - pohjataikinasta tulee 3 munalla 2 pitkää vuokaa. Konjakin voi jättää kakusta poiskin, jolloin sitä voi tarjota lapsille ja kaikille aikuisille.

Suklaaunelmakakku

Pohja 20-24 senttiseen pyöreään vuokaan:

4 munaa
dl sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl karkeita vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g taloussuklaata tai maitosuklaata
1 prk maustamatonta tuorejuustoa Philadelphia (200 g)
3 rkl  sokeria
2 kananmunan valkuaista vaahdotettuna
2 dl vispikermaa
1-2 liivatelehteä ( käytän yhden ison liivatelehden Ewald merkkinen)
2 rkl konjakkia ( tai kahvia)

Kostutus:
2 dl appelsiinimehua

Kuorrutus kahteen pitkän malliseen kakkuun, sopii myös pursotettavaksi.  

100 -150 g taloussuklaata
200 g tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
1 tl suklaasiirappia (voi jättää poiskin)
ripaus sokeria, vanilliinisokeria ja pieni hipsu suolaa
1-2 tl konjakkia tai kahvia

Pinnalle:

suklaapursotusta ja muita koristeita tai tuoreita marjoja ja hedelmiä

Valmistusohje

Lämmitä uuni 165 asteeseen. Sprayaa kakkuvuoka vuokaspraylla. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 25 minuuttia, kunnes tikkuun ei enää tartu taikinaa painaessasi sen keskelle kakkua.


Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan, jotka kostutat appelsiinimehulla. Vuoraa kakkuvuoka reunoilta leivinpaperilla, ellet käytä irtopohjavuokaa. Aseta kansilevy vuoan pohjalle. 

Liota liivatelehti kylmässä vedessä pehmeäksi, suklaa hyydyttää täytettä, joten 1-2 lehteä riittää aivan hyvin.  Vaahdota valkuaiset. Vaahdota kerma ja sekoita sähkövatkaimella huoneenlämpöinen tuorejuusto tasaiseksi toisessa kulhossa. 

Sulata paloiteltu suklaa muovikulhossa mikrossa 30 sekuntia kerrallaan miedolla teholla välillä sekoittaen. Liota liivate 1 ruokalusikalliseen kuumaa vettä ja kaada se suklaan joukkoon kiehuvana, sekoita.  Lisää suklaaseos ja makua antavat aineet tuorejuustoon sähkövatkaimella vatkaten.  Sekoita lopuksi käsin kaapimella nostellen joukkoon kerma- ja valkuaisvaahdot.

Levitä vuokaan pohjalevyn päälle puolet suklaa-juustotäytteestä. Nosta keskimmäinen levy paikoilleen ja levitä sen päälle loput täytteestä. Nosta päällimmäiseksi pohjalevy. Anna kakun hyytyä viileässä mielellään yön yli.

Kuorrutusta varten vaahdota kerma, sekoita tuorejuusto toisessa kulhossa sähkövatkaimella. Sulata suklaa paloina kuten yllä on neuvottu. Lisää suklaa vähän jäähtyneenä huoneenlämpöiseen tuorejuustoon sähkövatkaimella sekoittaen. Nostele kaapimella vaahdotettu kerma joukkoon, lisää mausteet, tarkista maku. Jos täyte on liian paksua, voit notkistaa sitä kahvilla tai lisätä joukkoon ranskankermaa.

Kumoa kakku tarjoiluvadille ja levitä suklaa-kermavaahto päälle joko lastalla tai veitsellä siloitellen pintaa. Voit pursottaa ruusukkeita lopusta päällimassasta. Koristele kakku.. 


Resepti:

Emmi Kalliomäki, Helsinki. MTV3 / Arjan Leivontanurkan Isänpäivä-reseptikilpailun parhaimmistoa vuonna 2006.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja