Siirry pääsisältöön

Viikuna-Aurapiiras ja broilerikasvispiiras

Tämä hienon makuinen! viikunapiiraan ohje on ollut kymmeniä vuosi pikainen herkkumme, sen tekaisee nopeasti vaikka matkalta tullessa iltapalaksi. Ohje on alunperin paprikarenkailla, laitoin tilalle nyt viikunan lohkoja. Pohjaa voi vaihdella, ohjeita täällä. HUOM: broileripiiraan tein hapanjuuritaikinapohjalla, ohje alla. Voitaikinapohjan voi tehdä perinteisesti ilman  leivinjauhetta, jolloin siitä tulee rapeampi - tai leivinjauheella, jolloin pohja tulee pehmeäksi. Alla oleva viikunapiiraan juustoraasteella tehty pohja on pehmeä ilman leivinjauhettakin. 

Täytteessä olevan kermaviilin voi korvata ruokakermalla tai ranskan cremellä, kuohukermalla. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl nestettä, mutta tarvittaessa munamaidossa voi yhden kananmunan korvata 2 teelusikallisella vehnäjauhoa -täytteeseen voi siis lisätä vähän vehnäjauhoa, joka sitoo nestettä.

Piiraassa on useita juustoja - niitä voi vaihdella: Aurajuuston voi jättää pois, piiras on erittäin hyvää pelkästä punaisesta Emmentalista tehtynä. 

Alla oleva ohje kannattaa tehdä matalana, ohuena - mielestäni se maistuu paremmalta niin :). Alla oleva ohje on 28 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Peltipiiraan saat molemmista ohjeita, kertomalla ne kahdella tai 2,5:llä.


Aura-paprikapiiras


Pohja

100 g margariinia
1 1/2 dl juustoraastetta
1 1/2 vehnäjauhoa

Täyte 
100 g sinihomejuustoa
100 g kermajuustoa tai punaista Emmentalia
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1/2 tl Provencale yrttimausteseosta
(hienonnettua persiljaa)

Pinnalle viikunan lohkoja

Pese viikunat ja leikkaa sitten viipaleiksi. Silppua persiljaa saksilla juomalasissa.

Sekoita monitoimikoneessa pohjan ainekset. Voitele margariinilla piirasvuoka, jauhota se vehnäjauhoilla tai korppujauholla.. Painele taikina käsin  jauhojen avulla ohueksi levyksi piirasvuoan pohjaan ja reunoille.
 

Ripottele juustot joko raa'an tai esipaistetun (5 min)  pohjan päälle. Sekoita kermaviili ja munat ja mausteet sekä persilja käsivatkaimella ja kaada pohjan päälle. Laita viikunaviipaleet pohjan päälle. Paista 170 asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin puolisen tuntia, kunnes piiras alkaa saada vähän väriä ja pinta on hyytynyt.


Broilericurrypiiras


Pohja hapanjuuritaikinalla 22-24 sentin vuokaan

1 dl vettä
30 g aktiivista, kahdesti ruokittua juurta
1/4 tl suolaa
noin 150 g jauhoja
1/2 dl öljyä
oreganoa tai basilikaa
1 tl hunajaa

Pohja hiivataikinalla

1 1/2 dl vettä
1/4 pala hiivaa
1 tl sokeria
1/4v tl suolaa
1 tl oreganoa
noin 3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä


Täyte 

noin 1-2 dl pakastekasviksia (esim parsakaali, maissintähkä, sokeriherne yms.)
1 rlk rypsiöljyä
100 g ruskistettuja broilerin filesuikaleita
2 tl curryjauhetta
1 dl ruokakermaa
1 dl kookoskermaa
1 kananmuna
2 tl vehnäjauhoa
1 rkl persiljaa
ripaus mustapippuria, yrttisuolaa
100 g kermajuustoa tai punaista Emmentalia




Sekoita pohjan ainekset pehmeäksi, juuri ja juuri muodostuvaksi pehemäksi palloksi, älä tee liian kovaa taikinaa. Kohota lämpimässä paikassa taikina lähes kaksinkertaiseksi. Voitele margariinilla piirasvuoka, jauhota se vehnäjauhoilla tai korppujauholla. Painele taikina käsin  jauhojen avulla ohueksi levyksi piirasvuoan pohjaan ja reunoille, anna kohota rahassa, painele sitten reunat vielä uudelleen.
 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ruskista öljyssä broilerisuikaleet, lisää lopussa pakastekasvikset ja pehmitä niitä (tai pehmitä mikrossa pikaisesti) Mausta broileri currylla. Ripottele juustoraaste, broileri ja kasvikset pohjan päälle. Sekoita kermat, jauhoa ja muna ja mausteet sekä persilja käsivatkaimella ja kaada pohjan päälle.  Paista 175 -200 asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin puolisen tuntia, kunnes piiras alkaa saada vähän väriä ja pinta on hyytynyt.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi