Siirry pääsisältöön

Jäätelö





Jäätelö on kesän herkkua ! Lapset sanoivat odottavansa kesämökille pääsyä ja minä vien jäätelöt sinne pakastimeen odottamaan kaikkia mökille tulijoita😁.
Makuina suklaa-kirsikka ja kookos-passion sekä vadelma-lakritsa.



Suklaakirsikan Ohje täällä- tuorejuuston tilalla/ lisäksi voi jäätelöissä käyttää makutuorejuustoja, jogurttia, vaniljavanukasta, rahkaa ja ihania makuja voi keksiä itse. Jos jäätelömassasta tulee liian makeaa, saat makua taitettua hippusella suolaa tai muutamalla teelusikallisella sitruunanmehua - kokeile vähän kerrallaan ja maista. 

Näitä pikajäätelöitähän on tehty jo muutama vuosi, jäätelökoneet oli sitä ennen muotia, niitä en ole käyttänyt koskaan ja perinteinen kotijäätelö tehtiin jäädyttämällä ja vatkaamalla välillä -- mutta nämä ohjeet ovat helppoja. Ohjeesta tulee noin 2 litraa valmista jäätelöä - välillä teen jäätelön kertakäyttöisiin jäätelöpikareihin, joita saa esim. marketeista ja välillä teen sen suuriin pakasterasiohin, joista voi annostella jäätelöä vaikkapa kaupassa myytäviin jäätelövohveleihin. Glukoosisiirapin voi jättää poiskin, se pehmentää jäätelöä, mutta ei ole lainkaan pakollinen. Tarjolle laittaessasi anna jäätelöannosten lämmetä huoneen lämmössä hetki ennen tarjoilua - näinhän kaupan jäätelökin paremmalta maistuu.

Lakritsi-vadelmajäätelö

250 g vaniljatuorejuustoa Rainbow  tai maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
6 dl vispikermaa
1-2 tl glukoosisiirappia
1 tlk kondensoitua maitoa
1 dl lakritsikastiketta (Käytin Kouvolan lakritsin - maista kastikkeen maku, jos käytät eri merkkisiä tuotteita, mihin olet tottunut)
1-2 dl vadelmia
1-2 dl lakritsinpaloja tai esim. laku-vadelmafudge-irtokarkkeja

Hienonna veitsellä lakritsakarkkeja esim. Makulaku Markkinalaku 

Vaahdota sähkövatkaimella tuorejuusto tasaiseksi. Lisää vispikerma ja vaahdota niin, että vatkaimen jäljet jäävät näkyviin ja massa on puuromaisen paksua. Lisää glukoosisiirappi kondensoitu maito ja vatkaa ainekset sekaisin - teen tämän lisäilemällä aineksia yleiskoneen kulhoon. Käytän esim. kuvassa olevaa tuotetta. 


Hienonna jäiset vadelmat tai tuoreet vadelmat haarukalla ja sekoita kevyesti jäätelöön. Maista, lisää halutessasi vaniljasokeria tai sokeria. 

Kaada jäätelöstä neljäsosa kahteen pitkän malliseen litran pakastepurkkiin, saman verran molempiin. Kaada päälle raitoina tai pallomaisina pisteinä lakukastiketta - vedä cocktaitikulla kiemuroita. Ripottele lakupaloja vähän päälle. Kaada loppu jäätelömassa pakasterasioihin ja päälle taas lakukastiketta ja karkkirouhetta. Pakasta yön yli. 



Suklaa-kirsikkajäätelö

200 g  maustamatonta Philadelphiaa
2 dl vaniljavanukasta tai vaniljarahkaa tai vaniljakreemiä
4 dl vispikermaa
1 prk kondensoitua maitoa
Brunbergin laktoositonta maitosuklaata muruina tai Dajm-muruja esim. 50 g
kirsikkahilloa - kaupan valmista tai kotona tehtyä noin desi

Vaahdota sähkövatkaimella tuorejuusto ja vanukas tasaiseksi massaksi. Lisää vispikerma ja vaahdota niin, että vatkaimen jäljet jäävät näkyviin ja massa on puuromaisen paksua. Lisää kondensoitu maito ja vatkaa ainekset sekaisin - teen tämän lisäilemällä aineksia yleiskoneen kulhoon. Maista, lisää halutessasi vaniljasokeria tai sokeria. 

Kaada jäätelöstä neljäsosa kahteen pitkän malliseen litran pakastepurkkiin, saman verran molempiin. Nostele päälle raitoina tai pallomaisina pisteinä kirsikkahilloa - vedä cocktaitikulla kiemuroita. Ripottele suklaarouhetta vähän päälle. Kaada loppu jäätelömassa pakasterasioihin ja päälle taas kirsikkahilloa ja suklaata. Pakasta yön yli. Kotijäätelö säilyy pakasteessa ainakin 3 kk, paitsi meillä se ei säily ollenkaan :) :) 


Kookos-passionjäätelö 


Tämän ohjeen sain alunperin Kermaruusun blogista - molemmat maut ihastuttavat minua.  Koska en kaupasta löytänyt kondensoitua kookosmaitoa, muunsin melko paljon alkuperäistä ohjetta - olen myös tehnyt paljon jäätelökokeiluita edellisinä kesinä, joten tiedän mikä maistuu meillä ja miten jäätelön rakenne pakasteessa muotoutuu. Olen tehnyt myös kermakokeiluita ja päätynyt vispikermaan - kuohukermakin käy, samoin kasvirasva"kermat" - joissain niissä voi olla vaahtoutumisongelmaa.

Kookoksen maun saat joko kondensoidulla, laktoosittomalla kookosmaisolla, kookoskermalla, jota en ole kaupoissa nyt nähnyt, kookossiirapilla, jota ostan Eestistä tai kookoshiutaleilla tai kookosvanukkaalla - keksitkö muuta makuainetta??

Käytän pakastepassionia, mutta nyt on kauppoihin tullut passionsosetta ks, kuva 
Tuore passion käy myös, sen voi paseerata eli siivilöidä siemenet pois, mutta ne 
hän ovat ihanaa kuitua jäätelön joukossa ja ulkonäköäkin antava ainesosa.

Ohje Kookos-passionjäätelöön

4 dl vispikermaa
1 prk kondensoitua maitoa JA 2 tl kookossiirappia TAI kondensoitua kookosmaitoa
4 dl maustamatonta jogurttia tai kreikkalaista jogurttia TAI kookosvanukasta
2 tl glukoosisiirappia
2 tl vaniljasokeria
2- 3 passionhedelmää  tai 1-2 dl passionsosetta
1 tl sitruunan kuoriraastetta tai 1 rkl lemon curdia

Vaahdota kerma, lisää muut aineet paitsi passionsose. HUOM: passionsoseen saa hyydytettyä keittämällä siitä kiisseliä perunajauhojen kanssa, jos haluat paksumpaa raitaa. Maista ja mausta tarvittaessa lisää, halutessasi voit lisätä sokeriakin.

Kaada jäätelömassa pitkäomaisiin pakasterasioihin, laita väliin ja päälle passionsosetta raitoina. Pakasta yön yli.  


Trooppisten makujen jäätelö


Keitä ensin makuraita - voit käyttää hilloja tai valmiskiisseleitä - tai makeita valmiskastikkeita  sellaisenaan raitoina, mutta minä keitin kiisselin mangososeesta. Makuraitaan voi lisätä makusiirappia tai aikuisille tarkoitettuun jäätelöön likööriä. Samalla tavalla voit tehdä makuraidan mustikasta, karpalosta, puolukasta, aprikoosista ja mistä vaan marja- tai hedelmäsoseesta.

Mangomakuraita


1 dl mangososetta
1 tl maissitärkkelystä 
2 tl sokeria tai maun mukaan
1 tl sitruunanmehua
(1 tl mangosiirappia)

Sekoita vispilällä mangososeesta, tärkkelysjauhosta ja sokerista aivan tasainen seos. Kuumenna se ja keitä pari minuttia koko ajan sekoittaen. Mausta ja tarkisita maku. Jäähdytä. 

Jäätelöseos

100 g tuorejuustoa
1 prk (200 g) persikka-passionrahkaa
4 dl vispikermaa
1 prk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
2 tl glukoosisiirappia
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Vaahdota sähkövatkaimella tuorejuusto ja rahka tasaiseksi massaksi. Lisää vispikerma ja vaahdota niin, että vatkaimen jäljet jäävät näkyviin ja massa on puuromaisen paksua. Lisää kondensoitu kookosmaito ja vatkaa ainekset sekaisin - teen tämän lisäilemällä aineksia yleiskoneen kulhoon. Maista, lisää halutessasi vaniljasokeria ja/tai sokeria. 

Kaada jäätelöstä puolet pitkän malliseen litran pakastepurkkiin. Nostele päälle pallomaisina pisteinä mangokiisseliä - vedä cocktaitikulla kiemuroita. Kaada loppu jäätelömassa pakasterasioihin ja päälle taas mangokiisseliä - halutessasi säilykemangon paloja. Pakasta yön yli. 



Kannustan kovasti tekemään näitä kotona lastenkin kanssa - on kivaa maustaa eri tavalla jäätelöitä esim.

Lemon curdilla sitruunaiseksi ja lakuraitoja
Maustetuista tuorejuustoista jäätelöön sopii esim kinuski ja sitruunatuorejuustot
mansikkahillolla tai mansikkaraparperihillolla tai mansikkasoseella  - Mariannerouhe tai Dajm
valmiskinuskikastikkeella  tai suolatulla kinuskikastikkeella
valkosuklaarouheella (+mustikalla) tai sulatettum, jäähdytetty valkosuklaa valmiiseen jäätelöseokseen viimeksi mukaan vatkaten ja mustikasta raitakiisseli
lakritsajauheella
mustaherukkahillolla tai kiisselistä raitoja (+valkosuklaarouhe)
puolukkakiisseliraidoilla tai karpalokiisseliraidoilla (+Polkkakarkkimuru)
Dominomuruilla tai Minttudominomuruilla tai Murokekseillä tai joulupipareilla
Mitä vielä keksit???




Kuvassa  Kinuskijäätelö, jossa käytin rasian kinuskituorejuustoa, 6 dl kermaa, yhden  purkin kondensoitua maitoa, vähän glukoosisiirappia ja karamellisiirappia, valmista kinuskikastiketta raitoina, tuoreita vadelmia ja päälle kokeilin macaron muruja. 


Sainkin yllättävän yhteydenoton tämän postauksen jälkeen, lue Iltalehden artikkeli  




Jk. Liitän tänne vielä linkin Pullahiiren sivulle, jossa on ohje itse tehtyyn laktoosittomaan kondensoituun maitoon 

Kommentit

  1. Näyttääpä hyvältä jätskit.
    Kysymys asian vierestä. Mä en saa millään omia lapsia mökille, miten te saatte?

    VastaaPoista
  2. Kiva kysymys - nyt olemme siellä jo lastenlasten kanssa. Puuhaa pitää olla eri ikäisille -meillä on alusta asti ollut pikkulasten allas, hiekkalaatikko, pihapelejä, mailoja, jalkapalloja, tikkataulu ym. Ensin piti omista lapsistamme nuorimmalla olla trampoliini, sitten tuli mökkimopokausi, vanha vesiskootteri hankittiin ja käytetyt vesisukset. Nykyään meillä kalastetaan - pikkulapset onkivat ahvenia laiturilta minun suureksi ilokseni, vanhimmat kalastavat veneellä. Melomme, uimme ja saunomme, sitä rakastaa kaikki. Itse tykkään meloa, sitäkin pääsevät lapset harrastamaan heti kun voimaa on riittävästi ja jalat ylttyvät.
    Sadepäivät on ongelma - sisäleikkejä varten on eri ikäisille leuja, kirjoja, palapelejä , vihkoja, värejä .- mutta sadepäivät yksin lasten kanssa mökillä ollen ovat vaikein asia, koska lapset kaipaavat toimintaa. eikä sadekelillä tule lähdettyä lähiseutuakaan tutkimaan.

    Mökit on erilaisia ja lapset ovat erilaisia - joku tahtoo kaverin mukaan ja toinen tykkää yksinään puuhastelusta. Oikein ihanaa kesää teille , niin äkkiä menee lapsuus ja sitten tuovat lapset jo omia lapsiaan mökkikokemuksia hankkimaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...