Siirry pääsisältöön

Broileripiirakka, peltipiirakka


Blogissani on  suolaisten piirakoiden pohjataikinoita täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100 g  tai suuremmassa vuoassa 150  g margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän. Löydät blogistani myös ihanan tomaattifetapiiraan


BROILERIFETA PELTIPIIRAS

60 senttisen uunin uunipellille leivinpaperin päälle

250 g margariinia 
2 1/2 dl perunasosehiutaleita
2 1/2 dl dl vehnäjauhoja 
2 dl vettä 
1 tl leivinjauhetta

täyte:
n. 400 g  broilerinfilesuikaletta
150 g fetajuustoa (huuhtele halutessasi siivilässä suolaa pois)
15 mini luumutomaattia puolitettuna
1 makea paprika renkaina (poista ensin valkoiset osat ja siemenet, pese paprika)
pari sipulin vartta tai kevätsipulia tai purjoa esim 2 cm
5 kananmunaa
200 g yrttituorejuustoa
1/4 tl mustapippuria myllystä
6 dl ruokakermaa ( - tästä puolet tai kaiken voi korvata maidolla, tai käyttää vain kermaviiliä koko määrä)
n. 200 g punaleimaista Emmentalraastetta tai Emmental-Mozzarella juustoraastetta 
Tuoreita yrttejä esim timjamia ja basilikaa, ruohosipulia  TAI 1-2 tl Provencen yrttimausteseosta
 
Paista broilerin flilesuikaleet kuumalla paistinpannulla kypsiksi, mausteeksi suolaa, mustapippuria, paprikaa ja currya.  Anna jäähtyä.

Pohjaa varten sekoita monitoimikoneessa tai esim. yleiskoneen k-vatkainosalla tai käsin nyppien kuivat aineet ja  leivinjauhe ja pehmeä margariini   tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja tarvittaessa lisää jauhoja, jos taikina on mielestäsi liian tarttuvaa. Laita pöydälle silikoonimatto, sen päälle leivinpaperi, taikina, jauhoja ja halutessasi toinen leivinpaperi - ainakin kaulimisen aloitus sujuu mukavasti kahden leivinpaperin välissä. Tee leivinpaperin kokoinen levy ja vedä  se uunipellille,  muotoile noin sentin korkuiset reunat. Jos taikina ei kauliinnu reunoista tasaisesti, leikkaa reunat suoriksi ja käytä hukkapaloja uunipellin päällä reunojen muotoiluun.

Pese yrtit ja hienonna saksilla juomalasissa. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi. Lisää munat, mausteet ja kerma. (Huom. 1 muna hyydyttää 2 dl maitotuotetta, joten riittäisi 3-4 kananmunaa, mutta isompia määrä vaikuttaa rakenteeseen ja makuun- valitse määrä) Vatkaa tasaiseksi, mutta älä vaahdota.

Levitä piiraspohjalle juustoraasteesta suurin osa, jätä vähän piiraan päälle. Ripottele piiraspohjan päälle mausteet ja kaada pinnalle munamaitoseos eli yhteen vatkatut muna- tuorejuusto- kerma, tai mitä maitotuotetta käytätkin). Lisää  broilerikuutiot, feta, tomaatit ja paprikat eli viimeksi ne täyteainekset, joiden tahdot koristeellisesti näkyvän piiraan pinnalla. 

Paista uunin keskitasolla kiertoilmassa 170-180 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes piiraan pinta saa kauniin värin ja täyte on hyytynyt. Tavallisessa uunissa paistaessa saa lämpöä olla noin 20 astetta enemmän. Koristele jäähtynyt piiras rucolan  tai basilikan lehdillä tai ruohosipulin kukilla. Tarjoa lisäkkeeksi hyvää salaattia. 

Kuvan salaatissa on erilaisia salaatteja, persimonia, hunajameloonia, kurkkua ja tomaattia. Hasselpähkinät tai siemenet pannulla kevyesti paahdettuina sopisivat hvyin salaatin pinnalle. Salaatin kastikkeena on turkkilaista jogurttia, jota  maustoimme sitruunan mehulla, sokerilla, suolalla ja mustapippurilla sekä kuivatulla mintulla.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja