Blogissani on suolaisten piirakoiden pohjataikinoita täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100 g tai suuremmassa vuoassa 150 g margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän. Löydät blogistani myös ihanan tomaattifetapiiraan.
BROILERIFETA PELTIPIIRAS
60 senttisen uunin uunipellille leivinpaperin päälle
250 g margariinia
2 1/2 dl perunasosehiutaleita
2 1/2 dl dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 tl leivinjauhetta
täyte:
n. 400 g broilerinfilesuikaletta
150 g fetajuustoa (huuhtele halutessasi siivilässä suolaa pois)
15 mini luumutomaattia puolitettuna
1 makea paprika renkaina (poista ensin valkoiset osat ja siemenet, pese paprika)
pari sipulin vartta tai kevätsipulia tai purjoa esim 2 cm
5 kananmunaa
200 g yrttituorejuustoa
1/4 tl mustapippuria myllystä
6 dl ruokakermaa ( - tästä puolet tai kaiken voi korvata maidolla, tai käyttää vain kermaviiliä koko määrä)
n. 200 g punaleimaista Emmentalraastetta tai Emmental-Mozzarella juustoraastetta
Tuoreita yrttejä esim timjamia ja basilikaa, ruohosipulia TAI 1-2 tl Provencen yrttimausteseosta
Paista broilerin flilesuikaleet kuumalla paistinpannulla kypsiksi, mausteeksi suolaa, mustapippuria, paprikaa ja currya. Anna jäähtyä.
Pohjaa varten sekoita monitoimikoneessa tai esim. yleiskoneen k-vatkainosalla tai käsin nyppien kuivat aineet ja leivinjauhe ja pehmeä margariini tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja tarvittaessa lisää jauhoja, jos taikina on mielestäsi liian tarttuvaa. Laita pöydälle silikoonimatto, sen päälle leivinpaperi, taikina, jauhoja ja halutessasi toinen leivinpaperi - ainakin kaulimisen aloitus sujuu mukavasti kahden leivinpaperin välissä. Tee leivinpaperin kokoinen levy ja vedä se uunipellille, muotoile noin sentin korkuiset reunat. Jos taikina ei kauliinnu reunoista tasaisesti, leikkaa reunat suoriksi ja käytä hukkapaloja uunipellin päällä reunojen muotoiluun.
Pese yrtit ja hienonna saksilla juomalasissa. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi. Lisää munat, mausteet ja kerma. (Huom. 1 muna hyydyttää 2 dl maitotuotetta, joten riittäisi 3-4 kananmunaa, mutta isompia määrä vaikuttaa rakenteeseen ja makuun- valitse määrä) Vatkaa tasaiseksi, mutta älä vaahdota.
Levitä piiraspohjalle juustoraasteesta suurin osa, jätä vähän piiraan päälle. Ripottele piiraspohjan päälle mausteet ja kaada pinnalle munamaitoseos eli yhteen vatkatut muna- tuorejuusto- kerma, tai mitä maitotuotetta käytätkin). Lisää broilerikuutiot, feta, tomaatit ja paprikat eli viimeksi ne täyteainekset, joiden tahdot koristeellisesti näkyvän piiraan pinnalla.
Paista uunin keskitasolla kiertoilmassa 170-180 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes piiraan pinta saa kauniin värin ja täyte on hyytynyt. Tavallisessa uunissa paistaessa saa lämpöä olla noin 20 astetta enemmän. Koristele jäähtynyt piiras rucolan tai basilikan lehdillä tai ruohosipulin kukilla. Tarjoa lisäkkeeksi hyvää salaattia.
Kuvan salaatissa on erilaisia salaatteja, persimonia, hunajameloonia, kurkkua ja tomaattia. Hasselpähkinät tai siemenet pannulla kevyesti paahdettuina sopisivat hvyin salaatin pinnalle. Salaatin kastikkeena on turkkilaista jogurttia, jota maustoimme sitruunan mehulla, sokerilla, suolalla ja mustapippurilla sekä kuivatulla mintulla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: