Siirry pääsisältöön

Päärynäpiiras



Meille muutti päärynäpuu jokin vuosi sitten. Se on tehnyt kaksi hedelmää vuosittain, mutta tänä vuonna se onkin yllättäen aivan täysi hedelmiä. Muistin ikivanhan päärynäpiiraan ohjeen,jossa oli sinihomejuustoa mukana. Pidin siitä aikoinaan, mutta päätin leipoa piiraan nyt ilman sinihomejuustoa.

Löysin tiedon, jonka mukaan päärynää  on viljelty Pohjoismaissa jo ennen perunaa, ihan uusi asia se ei siis ole, ihmeellistä kyllä. Tuttavani kertoi, ettei päärynäpuu juurikaan tee hedelmiä ensimmäisinä vuosina, mutta kun se alkaa niitä tuottamaan, niitä tulee paljon. Mitäpä tehdä päärynöistä? 

Päärynöistä voi leipoa, tehdä ruokia, niitä voi kuivata, tulee herkullista kuulemma. Päärynöistä voi tehdä hilloa, pirtelöä ym. Huomenna kokeilen pizzaa. 

Yhteishyvän päärynäohjeita

Valion päärynäreseptit


Seuraavana piiraan ohje - tällaista tein jo opiskeluaikoina ajat sitten sinihomejuustoa kera. Tänään jätin sen pois, vaikka se sopii hyvin päärynää. Jos käytät sinihomejuustoa täytteessä, korvaa piirakan pohjan  ja täytteen sokeri jollain  ruskealla sokerilla ja jätä täytteestä pois vaniljan makuiset sokerit.


Voit käyttää vain purkin eli 2 dl kermaviiliä,  mutta jätä silloin vehnäjauho pois täytteestä.  Kermaviilin  voi korvata rahkalla tai kermalla.  


Päärynäpiiraan pohja
Annos  tarkoitettu keskikokoiseen piirasvuokaan halk. noin 25 cm


100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna 
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(ripaus inkiväärijauhetta) 
1/2 dl maitoa 

Täyte
3 dl kermaviiliä
1 kananmuna
2 tl vehnäjauhoa
4 tl  vaniljasokeria tai 25 g sinihomejuustoa
2-4 rkl ruokosokeria tai taloussokeria

Pinnalle
Pestyjä,  kuorittuja,  viipaloituja päärynöitä

Valmistus

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin, lisää kananmuna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kevyesti taikina tasaiseksi.

Sprayaa vuoka vuokaspraylla tai voitele rasvalla ja jauhota. Painele taikina halkaisijaltaan suuren piirasvuokaan tai  irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille jauhojen avulla. 

Sekoita täyteaineet keskenään tasaiseksi seokseksi. Levitä pohjan  päälle täyteseos ja levitä päärynäviipaleet pinnalle. 

Paista 175-200  asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin 30 minuuttia, kunnes piiraan pinta on hyytynyt, tasalämmöllä lämpö voi olla 200 astetta. Piiraan päällisen saa pysymään vaaleana,  kun tarvittaessa suojaa piiraan paiston loppuosassa pinnan leivinpaperilla tai piiraan päälle ylösalaisin käännetyllä uunipellillä. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja