Meille muutti päärynäpuu jokin vuosi sitten. Se on tehnyt kaksi hedelmää vuosittain, mutta tänä vuonna se onkin yllättäen aivan täysi hedelmiä. Muistin ikivanhan päärynäpiiraan ohjeen,jossa oli sinihomejuustoa mukana. Pidin siitä aikoinaan, mutta päätin leipoa piiraan nyt ilman sinihomejuustoa.
Löysin tiedon, jonka mukaan päärynää on viljelty Pohjoismaissa jo ennen perunaa, ihan uusi asia se ei siis ole, ihmeellistä kyllä. Tuttavani kertoi, ettei päärynäpuu juurikaan tee hedelmiä ensimmäisinä vuosina, mutta kun se alkaa niitä tuottamaan, niitä tulee paljon. Mitäpä tehdä päärynöistä?
Päärynöistä voi leipoa, tehdä ruokia, niitä voi kuivata, tulee herkullista kuulemma. Päärynöistä voi tehdä hilloa, pirtelöä ym. Huomenna kokeilen pizzaa.
Yhteishyvän päärynäohjeita
Valion päärynäreseptit
Seuraavana piiraan ohje - tällaista tein jo opiskeluaikoina ajat sitten sinihomejuustoa kera. Tänään jätin sen pois, vaikka se sopii hyvin päärynää. Jos käytät sinihomejuustoa täytteessä, korvaa piirakan pohjan ja täytteen sokeri jollain ruskealla sokerilla ja jätä täytteestä pois vaniljan makuiset sokerit.
Voit käyttää vain purkin eli 2 dl kermaviiliä, mutta jätä silloin vehnäjauho pois täytteestä. Kermaviilin voi korvata rahkalla tai kermalla.
Päärynäpiiraan pohja
Annos tarkoitettu keskikokoiseen piirasvuokaan halk. noin 25 cm
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(ripaus inkiväärijauhetta)
1/2 dl maitoa
Täyte
3 dl kermaviiliä
1 kananmuna
2 tl vehnäjauhoa
4 tl vaniljasokeria tai 25 g sinihomejuustoa
2-4 rkl ruokosokeria tai taloussokeria
Pinnalle
Pestyjä, kuorittuja, viipaloituja päärynöitä
Valmistus
Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin, lisää kananmuna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kevyesti taikina tasaiseksi.
Sprayaa vuoka vuokaspraylla tai voitele rasvalla ja jauhota. Painele taikina halkaisijaltaan suuren piirasvuokaan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille jauhojen avulla.
Sekoita täyteaineet keskenään tasaiseksi seokseksi. Levitä pohjan päälle täyteseos ja levitä päärynäviipaleet pinnalle.
Paista 175-200 asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin 30 minuuttia, kunnes piiraan pinta on hyytynyt, tasalämmöllä lämpö voi olla 200 astetta. Piiraan päällisen saa pysymään vaaleana, kun tarvittaessa suojaa piiraan paiston loppuosassa pinnan leivinpaperilla tai piiraan päälle ylösalaisin käännetyllä uunipellillä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: