Siirry pääsisältöön

Key lime pie eli key lime piirakka, limepiiras




Key lime piirakka on kotoisin Floridasta, Key Westistä. Vain kerran olen käynyt Floridassa, ja sen jälkeen kirjoitin blogiini lime juustokakun ohjeen. Matkakertomuskin löytyy blogista tuon juustokakkuohjeen linkin kautta. Pidän kovasti kirpakasta mausta, niin limestä kuin sitruunasta. 

Key lime piirakka

noin 22 cm :n piirasvuokaan tai irtoreunaan, piirasrenkaaseen

Pohja
200 g  digestivekeksejä
100 g margariinia tai 
voita sulatettuna

Täyte
4 kananmunan keltuaista
1 prk (noin 400 g g) kondensoitua maitoa 
1 1/4 dl limetin mehua (3-4 limettiä)
noin 2 tl limetin raastettua kuorta

Koristeeksi
1–2 dl  vispikermaa
limetin raastettua kuorta, limetin viipaleita tai
sitruunamelissaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Murenna keksit monitoimikoneessa ja lisää sula rasva, sekoita. Vuoraa piirasvuoan pohja leivinpaperilla tai laita renkaat leivinpaperin päälle uunipellille. Srayaa reunat vuokaspraylla tai voitele pullasudilla ja  sulalla margariinilla.

Painele muruseos piirasvuokien reunoille ja pohjalle, tasoita reunat. Kypsennä pohjia uunissa 7-10 minuuttia. Jäähdytä.

Sekoita täyteaineet ja jos mahdollista, jätä ne kylmään maustumaan noin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen voit halutessasi siivilöidä limetin kuoret pois, minä jätin ne piiraaseen.

Kaada täyte piiraspohjien päälle ja paista uunissa 150 asteessa noin 15 minuttia tai kunnes täyte on hyytynyt keskeltäkin. Jäähdytä, koristele kermavaahdolla ja esim. limetin viipaleilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...