Siirry pääsisältöön

Key lime pie eli key lime piirakka, limepiiras




Key lime piirakka on kotoisin Floridasta, Key Westistä. Vain kerran olen käynyt Floridassa, ja sen jälkeen kirjoitin blogiini lime juustokakun ohjeen. Matkakertomuskin löytyy blogista tuon juustokakkuohjeen linkin kautta. Pidän kovasti kirpakasta mausta, niin limestä kuin sitruunasta. 

Key lime piirakka

noin 22 cm :n piirasvuokaan tai irtoreunaan, piirasrenkaaseen

Pohja
200 g  digestivekeksejä
100 g margariinia tai 
voita sulatettuna

Täyte
4 kananmunan keltuaista
1 prk (noin 400 g g) kondensoitua maitoa 
1 1/4 dl limetin mehua (3-4 limettiä)
noin 2 tl limetin raastettua kuorta

Koristeeksi
1–2 dl  vispikermaa
limetin raastettua kuorta, limetin viipaleita tai
sitruunamelissaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Murenna keksit monitoimikoneessa ja lisää sula rasva, sekoita. Vuoraa piirasvuoan pohja leivinpaperilla tai laita renkaat leivinpaperin päälle uunipellille. Srayaa reunat vuokaspraylla tai voitele pullasudilla ja  sulalla margariinilla.

Painele muruseos piirasvuokien reunoille ja pohjalle, tasoita reunat. Kypsennä pohjia uunissa 7-10 minuuttia. Jäähdytä.

Sekoita täyteaineet ja jos mahdollista, jätä ne kylmään maustumaan noin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen voit halutessasi siivilöidä limetin kuoret pois, minä jätin ne piiraaseen.

Kaada täyte piiraspohjien päälle ja paista uunissa 150 asteessa noin 15 minuttia tai kunnes täyte on hyytynyt keskeltäkin. Jäähdytä, koristele kermavaahdolla ja esim. limetin viipaleilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja