Siirry pääsisältöön

Key lime pie eli key lime piirakka, limepiiras




Key lime piirakka on kotoisin Floridasta, Key Westistä. Vain kerran olen käynyt Floridassa, ja sen jälkeen kirjoitin blogiini lime juustokakun ohjeen. Matkakertomuskin löytyy blogista tuon juustokakkuohjeen linkin kautta. Pidän kovasti kirpakasta mausta, niin limestä kuin sitruunasta. 

Key lime piirakka

noin 22 cm :n piirasvuokaan tai irtoreunaan, piirasrenkaaseen

Pohja
200 g  digestivekeksejä
100 g margariinia tai 
voita sulatettuna

Täyte
4 kananmunan keltuaista
1 prk (noin 400 g g) kondensoitua maitoa 
1 1/4 dl limetin mehua (3-4 limettiä)
noin 2 tl limetin raastettua kuorta

Koristeeksi
1–2 dl  vispikermaa
limetin raastettua kuorta, limetin viipaleita tai
sitruunamelissaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Murenna keksit monitoimikoneessa ja lisää sula rasva, sekoita. Vuoraa piirasvuoan pohja leivinpaperilla tai laita renkaat leivinpaperin päälle uunipellille. Srayaa reunat vuokaspraylla tai voitele pullasudilla ja  sulalla margariinilla.

Painele muruseos piirasvuokien reunoille ja pohjalle, tasoita reunat. Kypsennä pohjia uunissa 7-10 minuuttia. Jäähdytä.

Sekoita täyteaineet ja jos mahdollista, jätä ne kylmään maustumaan noin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen voit halutessasi siivilöidä limetin kuoret pois, minä jätin ne piiraaseen.

Kaada täyte piiraspohjien päälle ja paista uunissa 150 asteessa noin 15 minuttia tai kunnes täyte on hyytynyt keskeltäkin. Jäähdytä, koristele kermavaahdolla ja esim. limetin viipaleilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohipiirakka

Suolaisen piirakan pohjan saa makua rikastettua lisäämällä siihen perunasosejauhetta tai juustoraastetta, kuten tässä ohjeessa, tai vaihtamalla osan jauhoista hiutaleisiin, leseisiin tai täysjyväjauhoon. Lisää suolaisen piiraan pohjareseptejä löydät täältä, valitse mieleisesi. Piirakan täytteenä on päämaku, voit lisätä kasviksia, yrttejä ja mausteita. Sen lisäksi perinteisesti suolaiseen piiraaseen tulee munamaito ja juustoraaste. 1 kananmuna tai 2 tl vehnäjauhoa hyydyttää 2 dl maitotuotetta - jauhoa kannattaa käyttää osana, jos täytemäärä on suuri tai jos haluat varmistaa hyytymistä, niin voit vielä lisätä jauhoa tuon kananmunamäärän päälle. Mukavasti uudenlaista makua tulee täytteeseen, jos korvaat kerman makukermalla tai korvaat juustoraasteen tuorejuustolla, kuten alla olevassa piiraassa on tehty. Kylmäsavulohipiirakan pohja Isoon piirasvuokaan tai kahteen kapeaan pitkään vuokaan, joissa irtopohja 3 1/4 dl vehnäjauhoja 100 g eli 1 pussi perunasosejauhetta TAI noin 1 dl Emmentalraas

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Tähän olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppoa. Voitelut ja jauhotukset olen unohtanut jo, kä