Siirry pääsisältöön

Sitruuna-mansikkajuustokakku



Sitruuna-mansikka juustokakku


Kakkupohja

150 g Digestivekeksejä tai muita keksejä
60 g margariinia tai voita

Sulata rasva, sekoita keksit ja rasva tasaiskesi muruseokseksi esim. monitoimikoneen leikkuuterällä. Nosta irtopohjavuoan reuna tai irtoreuna tarjoilualustalle ja vuoraa se reunakalvolla ja / tai sprayaa vuokaspraylla. Painele muruseos tasaisesti vuoan pohjalle, puhdista reunat muruista.

Mansikkamousse

2 dl eli 200 g mansikkasosetta
2 dl vispikermaa
200 g eli 1 prk vaniljarahkaa
3/4 dl sokeria
1 1/2 rkl kuivattua mansikkajauhetta
5 liivatetta 
1 rkl mansikkasiirappia tai mansikkamehua

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita vaniljarahka ja makuaineet sähkövatkaimella. 

Kuumenna kiehuvaksi mansikkasiirappi tai mehu ja liota liivatteet siihen. Kaada seos rahkan joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella seosta pari minuuttia. Sekoita sitten huolella nuolijalla tai pikaisesti sähkövatkaimella kerma rahkaseokseen ja kaada kakkuvuokaan. Laita kylmään, kunnes moussen pinta on hyytynyt.

Sitruunamousse

3dl vispikermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
100 g lemon curdia esim Mac Kays
3 liivatetta
1 rkl sitruunanmehua
tarvittaessa sokeria maun mukaan

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuustot ja lemon curd makuaineet sähkövatkaimella. 

Kuumenna kiehuvaksi sitruunanmehu ja liota liivatteet siihen. Kaada seos tuorejuustoseoksen joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella seosta pari minuuttia. Sekoita sitten huolella nuolijalla tai pikaisesti sähkövatkaimella kerma juustoseokseen. Maista - lisää tarvittaessa sokeria tai pieni hipsu suolaa taittaa liikaa makeutta. Kaada seos kakkuvuokaan mansikkamoussen päälle. . Laita kylmään hyytymään yön ajaksi. Valmista kinuskikiille vasta seuraavana päivänä, 

Kinuskipäällinen 

2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria (puolet tästä voi olla tavallista sokeria, jolloin väri on vaaleampi)
2 liivatetta

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna kuohukerma ja sokeri kiehuvaksi, ja keitä noin 2 -4 minuuttia sekoitellen. Lisää liivatteet ja anna niiden sulaa täysin kinuskin joukkoon. Anna kiilteen jäähtyä  ja kaada se sitten varovasti kakkuvuokaan, hyydytä. Irrota kakkureuna ja reunakalvo, tasoita reunaa tarvittaessa kuumalla veitsellä. Koristele.

Jos tahdot tehdä valumia liivateseoksesta, on juustokakun päältä nostettava pois kakkureuna, irroitettava reunakalvo ja siirrettävä kakku esim. 15 minuutiksi pakastimeen. Tavallinen kinuski sulaisi liivatemoussen päällä sokeripitoisuutensa vuoksi, mutta kun tehdään liivatteella kinuskipäällinen, sitä voi valuttaa sopivan paksuisena  (vrt. kananmunan valkuaisen paksuus - kokeile valuttamista ensin esim. jääkaapissa olleen juomalasin päälle. 

Valuta kinuskihyydykettä lusikalla tai pursotinpussista juustokakun reunoille, tee samalla rinki juustokakun ulkoreunoille päältä katsoen. Kaada kinuskia varovasti kakun päälle ja siirrä kakku hetkeksi pakastimeen, niin kinuski hyytyy. sen jälkeen kakku jääkaappiin.

Koristele esim. kermavaahdolla, jossa on 1 1/2 dl vispikermaa, 100 g tuorejuustoa ja 1 rkl sokeria, 2 tl vanilliinisokeria ja 1 tl vaniljakreemijauhetta. Vaahdota kerma ja tuorejuusto, lisää loppuvaiheessa maustavat ainesosat. Maista. Pursota koristeeksi kakun päälle ja nostele päälle esim. marjoja, suklaaseen dipattuja marenkeja, suklaapaloja, syötäviä kukkia.


Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...