Siirry pääsisältöön

Sitruuna-mansikkajuustokakku



Sitruuna-mansikka juustokakku


Kakkupohja

150 g Digestivekeksejä tai muita keksejä
60 g margariinia tai voita

Sulata rasva, sekoita keksit ja rasva tasaiskesi muruseokseksi esim. monitoimikoneen leikkuuterällä. Nosta irtopohjavuoan reuna tai irtoreuna tarjoilualustalle ja vuoraa se reunakalvolla ja / tai sprayaa vuokaspraylla. Painele muruseos tasaisesti vuoan pohjalle, puhdista reunat muruista.

Mansikkamousse

2 dl eli 200 g mansikkasosetta
2 dl vispikermaa
200 g eli 1 prk vaniljarahkaa
3/4 dl sokeria
1 1/2 rkl kuivattua mansikkajauhetta
5 liivatetta 
1 rkl mansikkasiirappia tai mansikkamehua

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita vaniljarahka ja makuaineet sähkövatkaimella. 

Kuumenna kiehuvaksi mansikkasiirappi tai mehu ja liota liivatteet siihen. Kaada seos rahkan joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella seosta pari minuuttia. Sekoita sitten huolella nuolijalla tai pikaisesti sähkövatkaimella kerma rahkaseokseen ja kaada kakkuvuokaan. Laita kylmään, kunnes moussen pinta on hyytynyt.

Sitruunamousse

3dl vispikermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
100 g lemon curdia esim Mac Kays
3 liivatetta
1 rkl sitruunanmehua
tarvittaessa sokeria maun mukaan

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuustot ja lemon curd makuaineet sähkövatkaimella. 

Kuumenna kiehuvaksi sitruunanmehu ja liota liivatteet siihen. Kaada seos tuorejuustoseoksen joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella seosta pari minuuttia. Sekoita sitten huolella nuolijalla tai pikaisesti sähkövatkaimella kerma juustoseokseen. Maista - lisää tarvittaessa sokeria tai pieni hipsu suolaa taittaa liikaa makeutta. Kaada seos kakkuvuokaan mansikkamoussen päälle. . Laita kylmään hyytymään yön ajaksi. Valmista kinuskikiille vasta seuraavana päivänä, 

Kinuskipäällinen 

2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria (puolet tästä voi olla tavallista sokeria, jolloin väri on vaaleampi)
2 liivatetta

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna kuohukerma ja sokeri kiehuvaksi, ja keitä noin 2 -4 minuuttia sekoitellen. Lisää liivatteet ja anna niiden sulaa täysin kinuskin joukkoon. Anna kiilteen jäähtyä  ja kaada se sitten varovasti kakkuvuokaan, hyydytä. Irrota kakkureuna ja reunakalvo, tasoita reunaa tarvittaessa kuumalla veitsellä. Koristele.

Jos tahdot tehdä valumia liivateseoksesta, on juustokakun päältä nostettava pois kakkureuna, irroitettava reunakalvo ja siirrettävä kakku esim. 15 minuutiksi pakastimeen. Tavallinen kinuski sulaisi liivatemoussen päällä sokeripitoisuutensa vuoksi, mutta kun tehdään liivatteella kinuskipäällinen, sitä voi valuttaa sopivan paksuisena  (vrt. kananmunan valkuaisen paksuus - kokeile valuttamista ensin esim. jääkaapissa olleen juomalasin päälle. 

Valuta kinuskihyydykettä lusikalla tai pursotinpussista juustokakun reunoille, tee samalla rinki juustokakun ulkoreunoille päältä katsoen. Kaada kinuskia varovasti kakun päälle ja siirrä kakku hetkeksi pakastimeen, niin kinuski hyytyy. sen jälkeen kakku jääkaappiin.

Koristele esim. kermavaahdolla, jossa on 1 1/2 dl vispikermaa, 100 g tuorejuustoa ja 1 rkl sokeria, 2 tl vanilliinisokeria ja 1 tl vaniljakreemijauhetta. Vaahdota kerma ja tuorejuusto, lisää loppuvaiheessa maustavat ainesosat. Maista. Pursota koristeeksi kakun päälle ja nostele päälle esim. marjoja, suklaaseen dipattuja marenkeja, suklaapaloja, syötäviä kukkia.


Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohipiirakka

Suolaisen piirakan pohjan saa makua rikastettua lisäämällä siihen perunasosejauhetta tai juustoraastetta, kuten tässä ohjeessa, tai vaihtamalla osan jauhoista hiutaleisiin, leseisiin tai täysjyväjauhoon. Lisää suolaisen piiraan pohjareseptejä löydät täältä, valitse mieleisesi. Piirakan täytteenä on päämaku, voit lisätä kasviksia, yrttejä ja mausteita. Sen lisäksi perinteisesti suolaiseen piiraaseen tulee munamaito ja juustoraaste. 1 kananmuna tai 2 tl vehnäjauhoa hyydyttää 2 dl maitotuotetta - jauhoa kannattaa käyttää osana, jos täytemäärä on suuri tai jos haluat varmistaa hyytymistä, niin voit vielä lisätä jauhoa tuon kananmunamäärän päälle. Mukavasti uudenlaista makua tulee täytteeseen, jos korvaat kerman makukermalla tai korvaat juustoraasteen tuorejuustolla, kuten alla olevassa piiraassa on tehty. Kylmäsavulohipiirakan pohja Isoon piirasvuokaan tai kahteen kapeaan pitkään vuokaan, joissa irtopohja 3 1/4 dl vehnäjauhoja 100 g eli 1 pussi perunasosejauhetta TAI noin 1 dl Emmentalraas

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Tähän olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppoa. Voitelut ja jauhotukset olen unohtanut jo, kä