Mustikkapiirakka
Pohja
100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Töyte
5 dl mustikoita
2 rkl hillo ja marmeladisokeria
TAI 3 rkl sokeria +2 tl perunajauhoja
Voitele ja jauhota noin 20-22 cm halkaisijaltaan piirasvuoka tai sprayaa se vuokaspraylla. Tee suurempaa vuokaa varten 1,5 - kertainen annos.
Kolminkertaisella ohjeella saa kaksi piirakkaa ja muruseoksen esim. 24 cm ja 28 cm vuokiin.
Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, lisää yksi kananmuna vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään hyvin ja lisää taikinaan, halutessasi sihdaten, jolloin vältät perunajauhokokkareet. Sekoita lastalla ja mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty.
Voit käyttää koko jauhomäärä vain vehnäjauhoa tai korvata perunajauhon ruisjauhoilla tai graham tai spelttijauhoilla.
Osa marjoista voi olla vadelmia.
Painele taikina jauhojen avulla piirasvuoan reunoille ja pohjalle, ripottele vehnäjauhoja pohjalle sitomaan kosteutta. Lisää mustikka-sokeriseos ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes piirakka on reunoiltaan kullanruskea ja täyte hyytynyt.
Muunnokset
Murupäällinen
Jos taikinaa jää, lisää siihen vehnäjauhoja tai kaurahiutaleita, kunnes se on muru maista. Ripottele murut piirakan päälle ennen paistoa.
Marenkipäällinen
Jos tahdot lisätä piirakan päälle marenkikerroksen, katso sen ohje täältä. Pursota marenki valmiin piiraan päälle ja käytä nopeasti uunissa, jotta marenki saa hieman väriä tai kuumenna marenkia toholla. Minä tykkään, että marengista tulisi kuiva ja vaalea ja alennan siksi kiertoilmauunin lämpötilan ensin 100 asteeseen avaamalla luukun hetkeksi ja sitten 75 asteeseen - kuivatan marenkia uunissa halutun ajan - tosinhan siinä kuivaa se piiraan pohjakin.
Jos marenkia jää, pursota vaikka kukkasia
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: