Siirry pääsisältöön

Lapsuusmuistojen mustikkapiirakka, mustikkamurupiirakka

 



Mustikkapiirakka

Pohja

100 g margariinia tai voita

1 dl sokeria

1 kananmunaa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria


Töyte

 5 dl mustikoita

2 rkl hillo ja marmeladisokeria

TAI 3 rkl sokeria +2 tl perunajauhoja

Voitele ja jauhota noin 20-22 cm halkaisijaltaan piirasvuoka tai sprayaa se vuokaspraylla.  Tee suurempaa vuokaa varten 1,5 - kertainen annos. 

Kolminkertaisella ohjeella saa kaksi piirakkaa ja muruseoksen esim. 24 cm ja 28 cm vuokiin. 

Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, lisää yksi kananmuna vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään hyvin ja lisää taikinaan, halutessasi sihdaten, jolloin vältät perunajauhokokkareet. Sekoita lastalla ja mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. 

Voit käyttää koko jauhomäärä vain vehnäjauhoa tai korvata perunajauhon ruisjauhoilla tai graham tai spelttijauhoilla. 

Osa marjoista voi olla vadelmia. 

Painele taikina jauhojen avulla piirasvuoan reunoille ja pohjalle, ripottele vehnäjauhoja pohjalle sitomaan kosteutta. Lisää mustikka-sokeriseos ja paista 200 asteessa noin  puoli tuntia, kunnes piirakka on reunoiltaan kullanruskea ja täyte hyytynyt. 



Tarjoile ihana piiras itse tehdyn jäätelön tai vaniljakastikkeen kera, kuten ennen kotona tehtiin tai osta jäätelö tai valmis vaahdotettava vaniljakastike.




Muunnokset

Murupäällinen

Jos taikinaa jää, lisää siihen vehnäjauhoja tai kaurahiutaleita, kunnes se on muru maista. Ripottele murut piirakan päälle ennen paistoa. 


Marenkipäällinen

Jos tahdot lisätä piirakan päälle marenkikerroksen, katso sen ohje täältä. Pursota marenki valmiin piiraan päälle ja käytä nopeasti uunissa, jotta marenki saa hieman väriä tai kuumenna marenkia toholla. Minä tykkään, että marengista tulisi kuiva ja vaalea ja alennan siksi kiertoilmauunin lämpötilan ensin 100 asteeseen avaamalla luukun hetkeksi ja sitten 75 asteeseen - kuivatan marenkia uunissa halutun ajan - tosinhan siinä kuivaa se piiraan pohjakin.

Jos marenkia jää, pursota vaikka kukkasia




Pistaasijäätelö ohjeen löydät täältä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Tähän olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppoa. Voitelut ja jauhotukset olen unohtanut jo, kä

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi