Siirry pääsisältöön

Lapsuusmuistojen mustikkapiirakka, mustikkamurupiirakka

 



Mustikkapiirakka

Pohja

100 g margariinia tai voita

1 dl sokeria

1 kananmunaa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria


Töyte

 5 dl mustikoita

2 rkl hillo ja marmeladisokeria

TAI 3 rkl sokeria +2 tl perunajauhoja

Voitele ja jauhota noin 20-22 cm halkaisijaltaan piirasvuoka tai sprayaa se vuokaspraylla.  Tee suurempaa vuokaa varten 1,5 - kertainen annos. 

Kolminkertaisella ohjeella saa kaksi piirakkaa ja muruseoksen esim. 24 cm ja 28 cm vuokiin. 

Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, lisää yksi kananmuna vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään hyvin ja lisää taikinaan, halutessasi sihdaten, jolloin vältät perunajauhokokkareet. Sekoita lastalla ja mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. 

Voit käyttää koko jauhomäärä vain vehnäjauhoa tai korvata perunajauhon ruisjauhoilla tai graham tai spelttijauhoilla. 

Osa marjoista voi olla vadelmia. 

Painele taikina jauhojen avulla piirasvuoan reunoille ja pohjalle, ripottele vehnäjauhoja pohjalle sitomaan kosteutta. Lisää mustikka-sokeriseos ja paista 200 asteessa noin  puoli tuntia, kunnes piirakka on reunoiltaan kullanruskea ja täyte hyytynyt. 



Tarjoile ihana piiras itse tehdyn jäätelön tai vaniljakastikkeen kera, kuten ennen kotona tehtiin tai osta jäätelö tai valmis vaahdotettava vaniljakastike.




Muunnokset

Murupäällinen

Jos taikinaa jää, lisää siihen vehnäjauhoja tai kaurahiutaleita, kunnes se on muru maista. Ripottele murut piirakan päälle ennen paistoa. 


Marenkipäällinen

Jos tahdot lisätä piirakan päälle marenkikerroksen, katso sen ohje täältä. Pursota marenki valmiin piiraan päälle ja käytä nopeasti uunissa, jotta marenki saa hieman väriä tai kuumenna marenkia toholla. Minä tykkään, että marengista tulisi kuiva ja vaalea ja alennan siksi kiertoilmauunin lämpötilan ensin 100 asteeseen avaamalla luukun hetkeksi ja sitten 75 asteeseen - kuivatan marenkia uunissa halutun ajan - tosinhan siinä kuivaa se piiraan pohjakin.

Jos marenkia jää, pursota vaikka kukkasia




Pistaasijäätelö ohjeen löydät täältä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja