Siirry pääsisältöön

Syötävät kukat ja yrtit


Laventeli


🌱🌷 Syötäviä kukkia ja yrttejä kannattaa kerätä aamuaikaan kuivalla säällä puhtaista paikoista, ei tietenkään autoteiden läheltä tai pölylle alttiista paikoista. Kotipihassa syötäviä kukkia  ja yrttejä kukkia kasvatettaessa pitää pyrkiä luomutuotantoon, valittava siis lannoitteet ja torjuntatavat sen mukaan. Kukat ja yrtit huuhdellaan viileällä vedellä ja ravistetaan tai kuivataan talouspaperin päällä.

🌱🌾 Syötäviä kukkia ja yrttejä voi kuivattaa huoneen lämmössä tai vähän lämpimämmässä, mielellään pimeässä paikassa, jos mahdollista, pieniksi kimpuiksi sidottuina ja esim. pyykkipojalla naruun kiinnitettynä.

🌱🪻Kasvikuivuri on kätevä kukkien, yrttien, sienien ja hedelmien kuivattamiseen, mansikoitakin olen yrittänyt kuivata. Lämpötilan säätöä on harjoiteltava, itse käytän keskilämpöä.

🌱🌼 Syötäviä kukkia ja varsia ja lehtiä voi kuivata myös 2 leivinpaperin välissä painon alla - näinkin niistä saa kauniita kakun koristeita. 

🌱🥀 Tuoreita syötäviä kukkia ja yrttejä voi käyttää salaatteihin, ruokien ja leivonnaisten koristeena. Yrteistä saa ihanaa makua ruokiin ja leivonnaisiin. Ja mukavaa on kokeilla näitä juomien mausteena, värin tai maun antajina esim. simassa. Kukkasokereihin löytyy ohjeita netistä.

🌱🌹Kukkia tai yrttejä voi pakastaa jääpaloihin, osa yrteistä ja esim. marjapensaiden pienet tuoreet lehdet kestävät pakastuksen säilyen vihreinä ja muodossaan sulatuksen jälkeenkin.

🌱🍓Varmin lista syötävistä kasveista ajankohtaisen tiedon mukaan  löytyy myrkytystietokeskuksen sivuilta. Älä syö mitään, mistä et ole takuuvarma, sillä luonnossa ja puutarhassa on paljon myrkyllisiäkin lajeja.


🌱🪻 Uusimman tiedon mukaan ulkomailta tuoduissa taimissa on usein merkintä "ei syötävä", koska niissä saattaa olla kasvinsuojeluaineita. Tämän merkinnän näin esimerkiksi laventeliruukuissa ja kyselin asiasta lisätietoa. Puutarhamyymälöissä syötävät yrtit on erikseen omalla alueellaan. On siis tiedettävä, onko taimi kasvatettu koristekasviksi vai syötäväksi. 

🌱, 🌱 Koristekasvi mäkimeiramia ja yrttinä myytävää oreganoa voi molempia käyttää ruoanvalmistuksessa. 



🌱🪷 Ravintoarvoa syötävissä kukissa ja yrteissä ei juurikaan ole, mutta upeita värejä niillä saadaan ruokiin. On siis järkeä käyttää ja kuivata 😊. Kukat ja yrtit sellaisenaan tuovat silmäniloa, mielenrauhaa ja muistutusta tai muistoja kesän kauneudesta.

Kuivattua kukkia ja yrttejä voi säilyttää kosteudelta suojattuna esim. lasipurkissa, tiiviissä pakastepussissa tai paperipussissa huoneen lämmössä. 

#kukat #syötävätkukat #leivojakoristele #leivonta #kakkujenkoristelu #päivileipoo #paivileipoo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Tähän olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppoa. Voitelut ja jauhotukset olen unohtanut jo, kä

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi