Siirry pääsisältöön

Syötävät kukat ja yrtit


Laventeli


🌱🌷 Syötäviä kukkia ja yrttejä kannattaa kerätä aamuaikaan kuivalla säällä puhtaista paikoista, ei tietenkään autoteiden läheltä tai pölylle alttiista paikoista. Kotipihassa syötäviä kukkia  ja yrttejä kukkia kasvatettaessa pitää pyrkiä luomutuotantoon, valittava siis lannoitteet ja torjuntatavat sen mukaan. Kukat ja yrtit huuhdellaan viileällä vedellä ja ravistetaan tai kuivataan talouspaperin päällä.

🌱🌾 Syötäviä kukkia ja yrttejä voi kuivattaa huoneen lämmössä tai vähän lämpimämmässä, mielellään pimeässä paikassa, jos mahdollista, pieniksi kimpuiksi sidottuina ja esim. pyykkipojalla naruun kiinnitettynä.

🌱🪻Kasvikuivuri on kätevä kukkien, yrttien, sienien ja hedelmien kuivattamiseen, mansikoitakin olen yrittänyt kuivata. Lämpötilan säätöä on harjoiteltava, itse käytän keskilämpöä.

🌱🌼 Syötäviä kukkia ja varsia ja lehtiä voi kuivata myös 2 leivinpaperin välissä painon alla - näinkin niistä saa kauniita kakun koristeita. 

🌱🥀 Tuoreita syötäviä kukkia ja yrttejä voi käyttää salaatteihin, ruokien ja leivonnaisten koristeena. Yrteistä saa ihanaa makua ruokiin ja leivonnaisiin. Ja mukavaa on kokeilla näitä juomien mausteena, värin tai maun antajina esim. simassa. Kukkasokereihin löytyy ohjeita netistä.

🌱🌹Kukkia tai yrttejä voi pakastaa jääpaloihin, osa yrteistä ja esim. marjapensaiden pienet tuoreet lehdet kestävät pakastuksen säilyen vihreinä ja muodossaan sulatuksen jälkeenkin.

🌱🍓Varmin lista syötävistä kasveista ajankohtaisen tiedon mukaan  löytyy myrkytystietokeskuksen sivuilta. Älä syö mitään, mistä et ole takuuvarma, sillä luonnossa ja puutarhassa on paljon myrkyllisiäkin lajeja.


🌱🪻 Uusimman tiedon mukaan ulkomailta tuoduissa taimissa on usein merkintä "ei syötävä", koska niissä saattaa olla kasvinsuojeluaineita. Tämän merkinnän näin esimerkiksi laventeliruukuissa ja kyselin asiasta lisätietoa. Puutarhamyymälöissä syötävät yrtit on erikseen omalla alueellaan. On siis tiedettävä, onko taimi kasvatettu koristekasviksi vai syötäväksi. 

🌱, 🌱 Koristekasvi mäkimeiramia ja yrttinä myytävää oreganoa voi molempia käyttää ruoanvalmistuksessa. 



🌱🪷 Ravintoarvoa syötävissä kukissa ja yrteissä ei juurikaan ole, mutta upeita värejä niillä saadaan ruokiin. On siis järkeä käyttää ja kuivata 😊. Kukat ja yrtit sellaisenaan tuovat silmäniloa, mielenrauhaa ja muistutusta tai muistoja kesän kauneudesta.

Kuivattua kukkia ja yrttejä voi säilyttää kosteudelta suojattuna esim. lasipurkissa, tiiviissä pakastepussissa tai paperipussissa huoneen lämmössä. 

#kukat #syötävätkukat #leivojakoristele #leivonta #kakkujenkoristelu #päivileipoo #paivileipoo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja