Tämän piiraan "salainen ase" on taikinassa olevat sattumat ja vaniljainen päällinen. Koska kyse on munavaahtotaikinasta, piiras on hyvää, pehmeää ja sopivan kosteaa vielä leipomista seuraavanakin päivänä.
Täytteen voit tehdä kaksinkertaisena, jos tahdot enemmän päällistä tai tyrkkäät vaniljatäytettä pistemäisesti pohjan sisäänkin teelusikalla. Toisaalta pohjataikinan päälle voi laittaa marjoja/hedelmiä pisteittäin ilman jogurttitäytettäkin - näin tein ohjeen jälkeen kuvatussa päärynäpiirakassa.
Piiras on nopea valmistaa. Vuoaksi käy 2 kpl 22 cm halk. piirasvuokaa tai yksi suuri piirasvuoka, halk. 30 cm tai 25 x 30 cm vuoka. 25 cm:n pyöreään vuokaan voit tehdä ohjeen 2 munalla, siis kaikista aineista pois kolmasosa. Uunipellillisen saat kaksinkertaisella ohjeella. Näillä mitoituksilla piiraasta tulee noin 3 cm paksu.
Kirsikkapiiras (tai omena-, luumu-, mustikka-, viinimarja-, vadelma-päärynä-, persikkapiiras)
Piiraspohja
3 munaa
ripaus suolaa
1 1/2 dl eli 150 grammaa sokeria
1 1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl maitoa
5 dl eli 300 g jauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vanilliinisokeria
1-2 dl kirsikoita tai hedelmälohkoja tai marjoja tms. Mehuisat marjat kannattaa pyöritellä eri astiassa vehnäjauhoissa
Täyte
1 muna
1 dl jogurttia esim. Luonto vanilja
1 rkl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 tl vanilliinisokeria
1-2 dl tuoreita tai pakastettuja kirsikoita tai hedelmälohkoja tai marjoja
Pohja
Voitele ja jauhota vuoka tai sprayaa vuokaspraylla tai suojaa leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi.
Sekoita muovihaarukalla vuorotellen joukkoon öljy, maito, jauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri.
Kaada puolet taikinasta piirasvuokaan, ripottele päälle pisteittäin (jauho on sekoitettuja) kivettömiä kirsikoita, hedelmälohkoja tai marjoja. Levitä päälle loput taikinasta.
Täyte
Sekoita täytteen ainekset, paitsi ei marjoja tai hedelmiä. Kaada täyte raidoittain pohjan päälle, levitä sen päälle kivettömiä kirsikoita, hedelmälohkoja tai marjoja.
Paista piiras kypsäksi 175 asteisessa uunissa, tarvittaessa suojaa pintaa liialta ruskistumiselta pitämällä päällä leivinpaperia. Kokeile kypsyys painamalla cocktailtikku piiraan keskelle, tikkuun ei saa tarttua taikinaa.
Ja tämän päärynäpiiraan tein ilman vanilja jogurtti täytettä, hienosti se olisi sopinut päärynöiden kun makuun, mutta jogurtti loppui 😊.
Nyt on pakko kysyä: Miksi pitää sekoittaa muovihaarukalla? Käykö maissitärkkelyksen sijaan perunajauho? Maissia en suuhuni laita. En kyllä vehnäjauhojakaan yleensä, joten korvaan osan mantelijauhoilla joka tapauksessa.
VastaaPoistaJos sekoitat sähkövatkaimella jauhoja taikinaan liian suurella nopeudella, tulee jauhojen sitko esiin taikinassa. Puisia välineitä ei enää suositella, kotona yhä käytän. Ei voi kirjoittaa muovilastalla, koska sen voi tulkita nuolijaksi ja sen varsi katkeaa helposti, jos jauhoja sekoitetaan sillä sokerikakkutaikinaa paksumpaan taikinaan. Nämä on nämä opettajan työn kommenttini iskostuneet päähäni 😁😁.
PoistaPerunatärkkelys voi aina taikinoissa korvata maissitärkkelyksen. Kiva kun kysyit. Jauhot voi toki valita itse, mutta eri jauhoilla on erilaiset ominaisuudet
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista