Keräsin vuodenvaihteeseen Todo listan leivonnaisia 😁. Tänään mukailin K-Ruoka ohjetta 12/24 ja tein päärynä-feta piiraan.
Piiraaseen en halua käyttää valmista kaulittua lehtitaikinaa, vaan valitsin suolaisen piiraan pohjista sekoitetun voitaikinan kylmä vesi nesteenä ja lisäsi punaleimaista juustoraastetta pohjaan. Voitaikinahan valmistuu yhdellä napin painalluksella monitoimikoneessa leikkuuterän sekoittaessa taikinan.
Painelin taikinan voideltuun ja jauhotettuun piirasvuokaan ja kaadoin päälle 2 dl ranskankermaa, johon on sekoitettu noin 150 g feta murua ja sopivasti mustapippurirouhetta. Päälle tuli päärynäviipaleita ja noin 50 g fetajuustoa muruina. Laitoin lisäksi lehtikaalisuikaleita.
Piirasta paistetaan puolisen tuntia 180 - 200 asteessa ja sitten päälle tulee pekaanipähkinämurua ja hunajaa - eikö kuullostakin herkulliselt?
Teen usein pitsaa valkoisella kastikkeella eli ranskankermaa tai pehmeää Koskenlaskijaa tai Philadelphia tuorejuustoa tomaattikastikkeen tilalle ja päälle esim persimonia tai päärynää viipaleina ja /tai fetaa ja sinihomejuustoa... Ja tietysti yrttejä paiston jälkeen. Niin olen varma, että piiraaksikin tämä on hieno makuyhdistelmä.
Päärynäfetapiiras
Pohjataikina
3 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhetta - ilman sitä tulee kovempi pohja)
100 g margariinia
¾ dl kylmää vettä tai rahkaa, perunaa, kermaviili
dl 1/2 dl punaleimaista Emmentalia raastettuna
Täyte
1 prk ranskankermaa
150 g + 50 g salaattijuustoa
1/2-1 tl mustapippurirouhetta
2 päärynää
1 lehtikaali lehti
hunajaa
Pekaanipähkinöitä karkeasti rouhittuna
(sinihomejuustoa)
Valmista pohja sekoittamalla ainekset keskenään esim. monitoimikoneella tai nypi käsin jauhot jarasva, lisää muut aineet, sekoita.
Painele taikina voideltuun ja vehnäjauhoilla jauhotettuun noin 24 cm halkaisijaltaan vuokaan reunoille ja päälle.
urMurenna 150 g salaattijuustoa, sekoita ranskankerma joukkoon ja mausta mustapippurilla. Kaada seos vuokaan.
Pese ja kuori päärynät, poista siemenkodat ja päät. Viipaloi noin 2 millin paksuiseksi. Jos tahdot päärynät pehmeämpinä piiraaseen, voit pehmittää niitä hetken mikroaaltouunissa. Levitä päärynät ranskankermaseoksen päälle. Lisää 50 g salaattijuustoa murennettuna ja lehtikaalisuikaleita ( poista ensin kaalin ruoto). Sinihomejuustomurukin .sopii pintaan.
Paista piiras 180-200 asteessa uunin alaosassa puolisen tuntia. Jos juusto tai pinta saa liikaa väriä, suojaa se leivinpaperilla paiston aikana. Jäähdytä valmista piiraista hetki ja valuta päälle vähän hunajaa ja pähkinärouhetta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: