Siirry pääsisältöön

Parsapitsa



Tiedättehän, perunapitsa ja punajuuripitsa ovat suosikkejani ja nyt löytyi Saaranlautasella blogista uusi suosikki ! Rakastan parsaa ja meillä on tähän aikaan menossa parsaviikot niin kotona kuin mökillä, joten tähän ohjeeseen tarrauduin heti ja tietysti vähän sävelsin vivahteita siihen lisää. ALOITA TAIKINAN VALMISTUS EDELLISENÄ ILTANA.


PARSAPIZZA

Pohja:

350 g = noin 5 dl durumvehnäjauhoja tai karkeita vehnäjauhoja (ehdottoman hyviä pitsapohjassa ) TAI Myllyn paras pitsajauhoa
pieni nokare hiivaa esim. 1/8 pala tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
2 1/4 - 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä (vähemmän nestettä < kovempi pohja)
(1 rkl vaaleaa hapanjuurta)

Mittaa tarkasti niin saat juuri sopivan paksuisen taikinan! TAI lisää jauhoja sen verran, että saat taikinasta pehmeän pallon, joka vielä vähän tarttuu kulhon reunoihin kiinni

Laita jauhot, murennettu hiiva ja suola kulhoon, lisää muut aineet ja sekoita yleiskoneella ainakin 5 minuuttia tai käsin mielellään 10 minuuttia – näin syntyy hyvä sitko eikä taikina repeile kaulittaessa.

Kohota  puolisen tuntia lämpimässä, leivinliinan alla. Laita sitten taikina jääkaappiin muovilla suojattuna.  Seuraavana päivänä kun otat taikina jääkaapista, voit antaa sen vielä hetken kohota huoneen lämmössä - minä laitoin eilen taikina jääkaappiin suoraan, kohottamatta sitä yhtään ja tänään kohotin sitten jääkaapista otettuani kai kaksi tuntia.

Lisään pitsataikinaan noin ruokalusikallisen hapanjuurta, mutta sekään ei ole välttämätöntä tai sitten hiivan voi jättää pois ja tehdä taikinan vain hapanjuurileivonnan periaatteita noudattaen - se on sitten ihan oman tapansa. Mutta yön yli jääkaapissa kohotettu taikina on sitten seuraavana päivän esim. töistä tullessa todella hyvää.

Kaada taikina leivinpaperin päälle - silikoonialusta alla estää sen luisumisen taikinaa kaulittaessa. Jaa taikina kahteen tai neljään osaan. Jauhoja taikinan päälle ja kauli taikina ohueksi pitsapohjaksi. Levitä päälle ohuelti vaalea pitsakastike


Pitsakastike:


1 dl ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
3-4 rkl artisokkapyrettä (Lidl, Citymarket)
noin 10 kpl basilikanlehtiä hienonnettuna
1-2 valkosipulinkynttä puserrettuna

 Sekoita kastikkeen aineet keskenään. ja levitä se pitsalevylle.

Pizza täytteet:
200g raastettua mozzarellajuustoa
½ nippua vihreitä tankoparsoja
3-4 siivua Serranon kinkkua
4-6 isoa herkkusientä
2 punasipulia viipaleina, 1 rkl oliiviöljyä, 2 tl sokeria, ripaus mustapippuria
1 pallo tuoretta mozzarellaa
pitsamaustetta tai tuoretta basilikaa ja timjamia kypsän pitsan päälle
parmesanjuustoa tai -lastuja kypsän pitsan päälle

Lämmitä kieroilmauuni 230 asteeseen, laita pitsakivi ritilän päälle kylmään uunnin, niin se lämpiää halkeamatta. Pese parsat, leikkaa kovat päät pois.  Vvedä kuorimaveitsellä lastuja parsan varsista, jätä kukinnot kokonaisiksi. Kuori ja viipaloi punasipulit, karamellisoi ne oliiviljyssä pannulla, lisää sokeria ja mustapippuria kuullottaessasi sipuleita - älä ruskista.

Pese ja viipaloi herkkusienet. Laita kinkku uunipellille 200 asteeseen hetkeksi, että se rapeutuu, varo polttamasta. .  ja punasipuli. Revi kinkku pieniksi paloiksi.

Kun pitsakastike on pohjan päällä, lisää juustoraaste.



Ripottele sinne tänne parsalastuja, herkkusienen sekä sipulin viipaleita ja pitkät parsan kukinto-osat.
Leikkaa mozzarellapallosta pieniä paloja kunkin pizzan päälle

Valuta parsojen päälle vähän hyvää oliiviöljyä.

Vedä pitsa kiven päälle uunipellin ja leivinpaperin avulla. Paista pizzoja kunnes pitsan reunat saavat vaaleanruskeaa väriä. Ennen tätä vedä leivinpaperi pois ja anna paistamisen lopussa pitsan olla suoraan kiven päällä. L

Laita pitsan päälle kinkkusiivut ja  tuoreita basilikanlehtiä ja timjamia sekä oreganoa tai kuivaa pitsamaustetta ja parmesanjuustoraastetta tai lastuja.

Kaada artisokkasoseen päälle oliiviöljyä kerros, niin se säilyy paremmin jääkaapissa.



MIKÄ MAKU; NAM!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...