Siirry pääsisältöön

Fetapinaattipiirakka


Fetapinaattipiirakka on niin hyvää, kun vaan uskaltautuu omien arkisten makutottumusten ulkopuolelle maistamaan näitä makuja  - monelle tämä on tuttu ohje jo. Blogissani on feta-pinaattipasteijoiden ohje jo aiemmin.

Rahkavoitaikinapohja

24 sentin piirasvuokaan

50 g margariinia 
1 1/2  dl vehnäjauhoja
1/2  tl leivinjauhetta
75 g = 3/4 dl maitorahkaa

Täyte

1 pieni sipuli
2 tl ruokaöljyä
1/2 - 1  prk fetajuustoa
noin 50 g tuoretta pinaattia
3 kpl munaa
1,5  dl ruokakermaa tai kermaviiliä tai ranskankermaa
75 g =3/4 dl maitorahkaa
1/2 paprikaa
ripaus mustapippuria
1 rkl tuoretta tilliä (hienonnettuna)


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka 24 cm margariinilla. Sekoita pohjataikinan aineet monitoimikoneessa ja painele pohja ohuesti piirasvuoan pohjalle ja reunoille vehnäjauhoja apuna käyttäen. Sekoita kulhossa kananmunat, rahka ja kerma, mausta mustapippurilla. 

Pese ja ryöppää pinaatit (kiehauta nopeasti kiehuvassa vedessä, jäähdytä kylmällä vedellä siivilässä). Pehmitä pilkottu sipuli öljytilkassa posliinikulhossa mikroaaltouunissa - käytä mikrokupua. 

Levitä piiraan pohjalle pinaatit, sipulit ja fetakuutiot.  Kaada munamaitoseos päälle. Pese ja poista valkoiset osat, kuutioi paprika ja ripottele kuutiot piiraan päälle., 
Paista piirasta uunissa noin tunti - aikaa tärkeämpi on se, että munamaitoseos hyytyy  keskiosassa - muut aineksethan ovat kypsiä. Jos piiras saa liikaa väriä pintaansa, laita sen päälle leivinpaperi suojaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja