Siirry pääsisältöön

Kasvispiirakka


Kasvispiirakka 

yhteen suureen 28 cm:n vuokaan tai kahteen pienempään

POHJA
125 g maitorahkaa tai rahkajogurttia tai kermaviiliä
125 g margariinia
1 tl leivinjauhetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja, 1/2-1 dl tästä voi korvata kauranleseillä tai hiutaleilla

TÄYTE
noin 2 dl Cheddarjuustoraastetta
2 1/2 dl kolmen sipulin kermaa
1/2 dl ruokakermaa tai maitoa tai kermaviiliä
2 kananmunaa tai 4 keltuaista
ripaus suolaa
1/4 tl pippurisekoitusta tai mustapippuria

2 rkl rypsiöljyä
2 porkkanaa 
noin 100 g parsakaalia
pieni pala noin 5 cm kesäkurpitsaa
1/2 punasipuli
2 kiekkoa ananasta
1/2 makea paprika
1/4 tl provencen yrttiseosta

Voitele vuoka. Pitkän mallisissa piirasvuoissa taita leivinpaperin pohjan päälle ja sprayaa vuokaspraylla reunat. Laita taikinan ainekset monitoimikoneeseen leikkuuterän kanssa ja sekoita pikaisesti taikinaksi. Taputtele taikina jauhojen kanssa vuoan pohjalle ja reunoille. 

Pese, kuori ja paloittele kasvikset, porkkanat ohuen ohuiksi kiekoiksi, parsakaalit pieniksi kukinnoiksi. Kuullota öljyssä miedolla lämmöllä porkkanaviipalaeita lastalla sekoitellen ja osan aikaa kannen alla, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää sitten muut kasvikset (ei ananasta) pannulle ja jatka kuullottamista, kunnes kaikki ovat sopivan napsakan kypsiä. Mausta halutessasi Provencen yrttiseoksella. Samaan aikaan voit tehdä seuraavaa:

Ripottele pohjan päälle juustoraaste. Sekoita vispilällä kermat ja kananmunat, suola ja pippuri. Kaada seos juustoraasteen päälle. Lisää päälle ananaspalat ja  kasvikset.

Paista kiertoilmauunissa 175 asteessa, tasalämmöllä 200 asteessa, kunnes munamaito on kunnolla hyytynyt (20-30 minuuttia). Jos pinta saa liikaa väriä, laita päälle leivinpaperi. Valmiin piiraan voit koristella esim. pikkutomaateilla ja basilikalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...